ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

90'' ΠτΔ: Μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν οι εγγυήσεις

Η επικαιρότητα της ημέρας σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

  • Μήνυμα προς την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή κοινότητα έστειλε από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας ουσιαστικά τη συμβολή του διεθνούς παράγοντα για κατάργηση των εγγυήσεων. Απέκλεισε οριστικά και αμετάκλητα λύση με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης ή εγγυητικά δικαιώματα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση. Υπογράμμισε πως πηγή των όποιων προβλημάτων, που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουμε, υπήρξε η Συνθήκη Εγγυήσεως, τονίζοντας ότι μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η συνέχισή της. Στο τραπέζι, είπε, βρίσκεται μια ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανησυχίες είτε της μιας είτε της άλλης κοινότητας, υπογραμμίζοντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για το Κυπριακό. Εάν, είπε, η Τουρκία προσέλθει με εποικοδομητική διάθεση στο τραπέζι μπορεί να εξευρεθεί λύση στη βάση και εντός του πλαισίου ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
  • Υποστήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών, και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Ειδικού του Συμβούλου αλλά και των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ενημερώθηκε χθες βράδυ για τις εξελίξεις από τον Έσπεν Μπαρθ Αϊντε. Πολύ αρνητική για όλους η αποτυχία, ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. για το Κυπριακό, στην κεκλισμένων των θυρών ενημέρωση του Σώματος.
  • Καταχωρήθηκε το πρωί, κατόπιν οδηγιών του γενικού εισαγγελέα, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας νέα υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται υπόθεση επανα-ταξινόμηση των ελληνικών ομολόγων και κατηγορούμενοι είναι επτά άτομα, μεταξύ τους τρεις γυναίκες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνολικά 18 κατηγορίες. Πηγές μας αναφέρουν πως θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχουν διερευνηθεί από τα μέλη της ανακριτικής ομάδας στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
  • Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποχρεώνει τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου στην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Δεν αλλάζει τίποτε» στο χρονοδιάγραμμα του Brexit, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ. Η λίρα κινήθηκε ανοδικά με την απόφαση, κάτι το οποίο οι αγορές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια έκκληση για ένα «ηπιότερο» Brexit που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.
  • Σε συμφωνία δημιουργίας ενός τριμερούς μηχανισμού ελέγχου και διασφάλισης της εκεχειρίας στη Συρία βρίσκονται Τουρκία, Ρωσία και Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των σύρων ανταρτών και εκπροσώπων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έτοιμες να καταλήξουν σε μια «τελική ανακοίνωση», δήλωσε Στάφαν ντε Μιστούρα κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών στην Αστάνα. Πάντως, η αντιπροσωπεία των σύρων ανταρτών δεν σκοπεύει να υπογράψει την τελική ανακοίνωση, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«Αντί να παραιτηθεί για σκοπούς ευθιξίας (και όχι μόνο) κατηγορεί άλλους ο κ Αλέκος. Έλεος σε αυτόν τον ...»
Γιάννος  |  13:51

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«K. Γενικέ Ελεγκτή, μην πτοείσαι! Μπουχτίσαμε στην διαφθορά και τις διαπλοκές. Στείλτε τους όλους στην ...»
Γιάννος  |  11:24

Ζητά ακόμη μια θητεία ο Τάκης

«Το σύνδρομο του αναντικατάστατου κτυπά, κατά κανόνα, τους «επιτυχημένους»! Ένα πράγμα όμως πρέπει ...»
Ai Em  |  09:41

Η «μάχη» των ρωσικών γιοτ, στη Λεμεσό (βίντεο)

«Ζούμε στην εποχή που οι απατεώνες γίνονται πρότυπα επιτυχίας. »
Ai Em  |  09:29

90 news: Τελευταία Ενημέρωση