ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κ» Story - Οι τραγωδίες στην Ε.Φ που συγκλόνισαν την Κύπρο

Η «Κ», με αφορμή τον θάνατο του άτυχου καταδρομέα Παναγιώτη Γιαννιού σε στρατιωτική άσκηση, καταγράφει τις τραγωδίες στο στράτευμα, που βύθισαν το νησί στο πένθος

Ο θάνατος του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη, Παναγιώτη Γιαννιού, που έχασε τη ζωή του τρία εικοσιτετράωρα μετά τον κρίσιμο τραυματισμό του την περασμένη Δευτέρα, 27 Ιουλίου, όταν πραγματοποίησε άλμα από μεγάλο ύψος, από ελικόπτερο στη θάλασσα, βύθισε στο πένθος την Ε.Φ και την Κύπρο.

Δεν είναι η πρώτη, αλλά ευχόμαστε να είναι η τελευταία τραγωδία στον στρατό της Κ.Δ.

Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου 2022, η 27χρονη συμβασιούχος δεκανέας, Νάταλυ Νεοφύτου, έχασε τη ζωή της έπειτα από δυστύχημα στο στρατόπεδο Κόρνου, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε, μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη, ανετράπη.

Το πρωινό της 25ης Μαΐου 2021, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης στην Τροοδίτισσα, χάνει τη ζωή του ο 33χρονος λοχαγός, Ξάνθος Κυριάκου, όταν στην προσπάθειά του να καταρριχηθεί σε ειδική πλατφόρμα, το σχοινί που χρησιμοποιούσε κόπηκε, με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό 40 μέτρων και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011... Μια ημέρα που γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Τα 98 εμπορευματοκιβώτια που είχαν κατασχεθεί στις 19 Ιανουαρίου 2009 στην Ερυθρά Θάλασσα και που φυλάσσονταν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, εκρήγνυνται, παρασύροντας στον θάνατο 13 άτομα.

Οι 13 νεκροί / ήρωες της τραγωδίας είναι οι:

Διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης

Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου

Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους

ΈΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους

Ναύτες Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου

Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους

Αρχιλοχίας ΕΜΑΚ Ανδρέας Παπαδόπουλος

Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής

Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος

Πυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, ο υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους τραυματίζεται θανάσιμα, μετά από έκρηξη ελαττωματικής χειροβομβίδας στο φυλάκιο, στην πρώτη γραμμή της Λευκωσίας, κοντά στην Πύλη Πάφου, κατά την καταμέτρηση πολεμικού υλικού. Έχασε τη ζωή του, όμως πρόλαβε να διώξει τους δύο στρατιώτες και τον δόκιμο που βρίσκονταν μαζί του.

15 Σεπτεμβρίου 2009

Δυο μήνες πριν τον τραγικό θάνατο του Χαραλάμπους, άλλη μια τραγωδία συντάραξε το στράτευμα. Ο 43χρονος καθηγητής πληροφορικής και έφεδρος υπολοχαγός της Εθνικής Φρουράς, Ιάκωβος Χατζησπύρου από το Παραλίμνι, καταπλακώνεται από στρατιωτικό όχημα στο οποίο ήταν συνοδηγός στον δρόμο Αυγόρου – Λιοπετρίου.

5 Ιουλίου 2006, ώρα 09:12 το πρωί. Καταγράφεται άλλη μια διπλή τραγωδία σε εκπαιδευτική άσκηση ελικοπτέρου. Νεκροί μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς ΜΙ 35 που κατέπεσε στην Αγία Μαρινούδα της Πάφου ο Σμηναγός Ιπτάμενος της Ε.Φ Ανδρέας Παπασωζόμενος, 31 ετών, και ο Ρώσος πιλότος - εκπαιδευτής της προμηθεύτριας εταιρείας των ελικοπτέρων, Yuri Oleynik, 46 ετών.

10 Ιουλίου 2002 η μοιραία συντριβή του Bell στα Κούκλια συγκλονίζει το παγκύπριο. Το ελικόπτερο τύπου Bell που μετέφερε τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Ευάγγελο Φλωράκη και άλλους τέσσερις αξιωματικούς: τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον Υποπλοιάρχο Νικόλαο Σεργίου και τα μέλη του πληρώματος, Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμήναγο Μιχάλη Σιακαλλή, συνετρίβη κοντά στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES