ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

A.Χασαπόπουλος: «Το 2008-2014 δεν θα με πίστευε κανείς για Γιωρκάτζη»

Οι σχέσεις της με Π. Κληρίδη και η θετική δημόσια της εικόνα, ήταν οι λόγοι κατά τον ίδιο

Newsroom K

Τουλάχιστο 14 εκατ. ευρώ υπερχρεώθηκε η κυβέρνηση για την αγορά ελικοπτέρων Augusta, όπως επίσης λόγο για σωρεία ατασθαλιών της Χρυστάλας Γιωρκάτζη, σε διάφορες υποθέσεις, έκανε ο Διευθυντής του Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και πρώην στενός συνεργάτης της τότε Γενικής Ελέγκτριας, Αντρέας Χασαπόπουλος. Μιλώντας στον Τάσο Τρύφωνος μέσα στα πλαίσια της διαδικτυακής εκπομπής «The_Experts», ο Χασαπόπουλος αναφέρθηκε στην αγορά των ελικοπτέρων Augusta από Εθνική Φρουρά και Αστυνομία και εξήγησε τους λόγους γιατί ο τρόπος που αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, ιδίως αυτά της αστυνομίας, αποτελούν σοβαρό λάθος, σε βαθμό ποινικού αδικήματος, εκ μέρους της πρώην Γενικής Ελέγκτριας.

Κατ’ αρχή η Εθνική Φρουρά είχε προηγηθεί με αγορά τριών ελικοπτέρων Augusta το 2007 και το 2008 ακολούθησε η Αστυνομία με αγορά δύο ελικοπτέρων του ίδιου μοντέλου, σημείωσε ο Χασαπόπουλος. Με αφορμή, όμως, υπέρογκου ποσού που είχε ζητηθεί για εκπαίδευση πιλότων εκείνων των ελικοπτέρων, ο Γιώργος Περδίκης ζήτησε έρευνα πέρσι.

Ερωτηθείς γιατί δεν είχε βγει στη δημοσιότητα από τότε να αμφισβητήσει ή ακόμα και να καταγγείλει την παρατυπία, ο Χασαπόπουλος εξήγησε ότι τότε ήταν αδύνατον κάτι τέτοιο, λόγω της καθολικής εμπιστοσύνης που τύγχανε η Γιωρκάτζη, αλλά ιδιαίτερα λόγω των άριστων σχέσεων που είχε με τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη και λόγω του ότι ο ίδιος ήταν ένας απλός υπάλληλος στην όγδοη βαθμίδα.

Ο Χασαπόπουλος εξήγησε ότι απόστειλε στο βουλευτή των Οικολόγων το ίδιο σημείωμα που είχε αποστείλει στην τότε Γενική Ελέγκτρια, όπου φαινόταν ξεκάθαρα ότι το κράτος επρόκειτο να υπερχρεωθεί με παράλογα ποσά για την αγορά των δύο ελικοπτέρων από πλευράς της Αστυνομίας και αυτό ήταν και η αιτία να βγει στην επιφάνεια το όλο σκάνδαλο. Κατά τον ίδιο, καθώς η Γιωρκάτζη ήταν ακόμα Γενική Ελέγκτρια, δεν θα ήταν δυνατό να βγει το θέμα στη δημοσιότητα και για αυτό προχώρησε στην καταχώρηση του σημειώματος στην επιτροπή Άμυνας, μόλις το 2014.

Ο Χασαπόπουλος εξήγησε ότι είχαν γίνει δύο διαφορετικής φύσης διαγωνισμοί. Εκείνος της Εθνικής Φρουράς ήταν με κλειστή διαδικασία, καθώς ήταν σε μετέπειτα στάδιο που είχε αλλάξει η νομοθεσία. Με βάση κάποιων εσωτερικών κανονισμών του υπουργείου Άμυνας έγινε μια προεπιλογή εταιρειών και ζητήθηκαν προσφορές με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ετοιμάζονταν από το Στρατό. Ήταν από εκείνη την προεπιλογή που διαφάνηκε ότι η διαδικασία πάσχει, είπε ο Διευθυντής του Τεχνικού Ελέγχου.

Είχαν προεπιλεγεί τέσσερεις εταιρείες (από τις έξι συνολικά) που δεν θα μπορούσαν να δώσουν έγκυρη προσφορά, αλλά επίσης ο Χάσικος που ήταν και τότε βουλευτής, είχε εκφράσει ενστάσεις για την τιμή που είχε ζητηθεί, καθώς σαν πρώην υπουργός Άμυνας γνώριζε ότι η προσφορά για τα ελικόπτερα της Ε.Φ ήταν υπέρογκη – από περίπου 9 εκατ. ευρώ που είχε υπόψη, στα 11 εκατ. ευρώ που είχαν αγοραστεί εν τέλη.

Μαζί με τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, δε, εφόσον αγοράστηκαν για 13,9 εκατ. ευρώ το ένα, και ήταν «ακριβώς το ίδιο μοντέλο», τότε πρόκειται για υπερχρέωση και απάτη των συνολικά 14 εκατ., τουλάχιστο, ευρώ. Ο Χασαπόπουλος πρόσθεσε ότι τα ελικόπτερα της Ε.Φ είχαν επίσης εξοπλιστεί με επιπλέον οπλικά συστήματα, όπου ενδεχομένως και εκεί να υπήρξαν ατασθαλίες, καθώς ήταν και αυτή κλειστή διαδικασία με μόνο ένα προσφοροδότη.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των επιθετικών ελικοπτέρων ΜI-35, ο Χασαπόπουλος έκανε λόγο για τα υπερβολικά ποσά που κόστισε η συντήρηση τους και όχι τόσο για την αγορά τους. Χαρακτηριστικά, η πρώτη συντήρηση τους που έγινε στη Ρωσσία, είχε κοστίσει 13 εκατ. ευρώ (για 11 ελικόπτερα), αλλά η δεύτερη συντήρηση που αφορούσε τα ίδια ανταλλάγματα, ίδιες διαδικασίες «και γενικά για την ίδια δουλειά», κόστισε 28 εκατ. ευρώ. Ανέφερε, ότι «ψάχνουμε την σύμβαση για να δούμε κατά πόσο είναι κατοχυρωμένη η κυβέρνηση, καθώς αυτά τα ελικόπτερα έχουν ακόμα 15 χρόνια ζωής. Δεν βρίσκουμε και τα πρακτικά…».

Άλλη υπόθεση όπου ενδεχομένως να υπάρχει σκάνδαλο, πάντα κατά τον Χασαπόπουλο, είναι το κτίριο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπου στο στάδιο της διαπραγμάτευσης για κατακύρωση της σύμβασης άλλαξαν παράτυπα οι όροι τις πληρωμής – από 15 χρόνια που θα έπαιρνε για ξοφληθεί στα δύο. Επίσης, εφόσον το κτίριο είχε ξοφληθεί σωστά, δεν θα έπρεπε να πληρωθεί η χρηματοδότηση αλλά αυτή δεν αφαιρέθηκε. Ο Χασαπόπουλος είπε ότι είχε ενημερώσει την Γιωρκάτζη, αλλά η τότε Γενική Ελέγκτρια δεν είχε κάνει καμία ενέργεια. Για τον ίδιο, πρόκειται για ποινικό αδίκημα και όχι λάθος, «καθώς πρόκειται για ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά την δουλειά τους, άρα, δεν πρόκειται περί λάθους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05
X