ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμπρηστική ρητορική από τα Σκόπια

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια

Kathimerini.gr

Διευρύνει το χάσμα με την Ελλάδα η νεοεκλεγμένη ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επιμένει να μην κάνει χρήση του συνταγματικού όρου, χωρίς δηλαδή τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Χθες ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δηλαδή ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, κάλεσε την Ελλάδα «αν θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο», αφού νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, ωστόσο στις δηλώσεις ή ομιλίες θα κρατήσει το «ατομικό δικαίωμά» του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός», μάλιστα προέτρεψε και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει το ίδιο.

Επίσης, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε «δεν αρέσει ούτε σε εμάς, ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία», ενώ εξέφρασε την προσδοκία του να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε την Ελλάδα «αν θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».

Η στάση του κ. Μίτσκοσκι ήταν αναμενόμενη από την Αθήνα, καθώς είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση και πλήρη σύμπνοια με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι για τη Βόρεια Μακεδονία και το 2025 είναι έτος δημοτικών εκλογών, εκτιμάται ότι υπαναχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι τότε είναι μάλλον απίθανη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πάντως, είχε νωρίτερα θέσει τη βασική γραμμή της Αθήνας στο ζήτημα, λέγοντας ότι «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια των Πρεσπών όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», απαντώντας μεταξύ άλλων στην παραίνεση του ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει. «Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν φέραμε τα μνημόνια. Διαβάζαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση (σ.σ. στα Σκόπια)». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ –λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βόρεια Ελλάδα– θύμισε τις διαφωνίες της Ν.Δ. για τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός” κατοχυρώνεται από τις Πρέσπες» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Νωρίτερα, από την Πράγα όπου βρέθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ετάχθη, εκ νέου, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία». Και πρόσθεσε ότι «ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Τα θαλάσσια πάρκα

Την ίδια στιγμή, χθες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι θετικό να συνομιλούμε», χωρίς όμως «αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο», δίνοντας έμφαση ωστόσο στο ότι τους τελευταίους 14-15 μήνες «έχει συντελεστεί μια σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και «έχουμε μια σημαντική πρόοδο συνεργασίας στο προσφυγικό». Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, επανέλαβε πως «έχουμε αυστηρά οριοθετημένες κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία» και «μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη». Ερωτηθείς για το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων, ξεκαθάρισε ότι «η επέκταση της ζώνης θαλάσσιας προστασίας εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας είναι κάτι που δεν αφορά την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι τα θαλάσσια πάρκα «βεβαίως θα γίνουν».

Σχετικά με την κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση αναφορικά με την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η στάση της είναι μπερδεμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση