ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλήθος καταγγελιών για παραβιάσεις του κανονισμού της Βουλής

Newsroom Κ, Αθήνα

«Πυκνώνουν» τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για παραβιάσεις του κανονισμού της Βουλής από την πρόεδρό της, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η χθεσινή αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. μετά προτροπή του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, ήταν το τελευταίο «επεισόδιο» σε μια σειρά από καταγγελίες για παραβιάσεις του κανονισμού και ιδιαίτερα του άρθρου 66, παράγραφος 2.

Τον περασμένο Απρίλιο ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με επιστολή του προς την κ. Κωνσταντοπούλου την εγκαλούσε για τις από έδρας τοποθετήσεις της επί της ουσίας των συζητούμενων θεμάτων. Ο κ. Αθανασίου είχε μάλιστα κοινοποιήσει την επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία των αρχηγών των κομμάτων και στους βουλευτές.

«Εχω παρατηρήσει ότι κατά τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής ομιλείτε από την έδρα για την ουσία του συζητούμενου θέματος, ενώ τέτοιο δικαίωμα δεν έχετε» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του (29.4.2015) ο κ. Αθανασίου και προσθέτει: «Σας υπενθυμίζω δε, τη διάταξη του άρθρου 66 παράγραφος 2 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, αν επιθυμείτε να ομιλείτε για την ουσία  του συζητούμενου θέματος, πρέπει να παραχωρείτε τη θέση σας στον αναπληρωτή σας και δεν μπορείτε να επανέλθετε στην έδρα πριν λήξει η συζήτηση για το θέμα αυτό».

Παράβαση έτερου άρθρου (17, παρ. 2) είχε καταλογίσει στις 13 Μαρτίου στην κ. Κωνσταντοπούλου και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είχε οριστεί από τον πρόεδρο του κόμματος ως εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα με καταγγελία του κ. Γρηγοράκου η κ. Κωνσταντοπούλου δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις εργασίες, κρίνοντας ότι δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος. Ο κ. Γρηγοράκος ενεχείρισε πρωτοκολλημένο έγγραφο του κ. Βενιζέλου που τον όριζε εκπρόσωπο, ωστόσο η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε στην απόφασή της. «Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν στο κοινοβούλιο από πρόεδρο Βουλής» είχε δηλώσει ο κ. Γρηγοράκος.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 16 Απριλίου, η απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου να διακόψει τη διαδικασία επικαλούμενη έλλειψη απαρτίας προκάλεσε τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, και του ΚΚΕ, κ. Μητσοτάκη, Κουτσούκου και Παφίλη, οι οποίοι της απέδωσαν εκ νέου παραβίαση του κανονισμού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο και για «bullying» σε βάρος των βουλευτών. Σημειωτέον ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει με μια ώρα καθυστέρηση....

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση