ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση προσφύγων στην Ελλάδα

Παρουσιάστηκε από τον Έλληνα Υπ. Παιδείας στους Ευρωπαίους ομόλογους του

ΚΥΠΕ

Το προσφυγικό αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με βάση εθνικούς εγωισμούς, ξενοφοβία και ρατσιστικές προκαταλήψεις, δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης, παρουσιάζοντας στο Συμβούλιο των ομολόγων του το "Ελληνικό Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού κύματος στον τομέα της Εκπαίδευσης".

Το σχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, "δράσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των γονιών τους, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και τη συναισθηματική ενδυνάμωση", αλλά και "την παροχή βασικών δεξιοτήτων" και τέλος την προετοιμασία των προσφύγων για την προώθηση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες "με στόχο την προσαρμογή τους εκεί".


Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης, κατά τον Νίκο Φίλη, δίνει μεγάλη έμφαση στα "διεθνώς αποδεκτά ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, από την πρώιμη σχολική ηλικία στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακού αλφαβητισμού, αγωγής υγείας, αξιοποίησης της μητρικής γλώσσας των προσφύγων".

Αυτή αποτελεί τη βάση της εκμάθησης οποιασδήποτε δεύτερης γλώσσας αφού η αναγνώριση της γλώσσας αυτής αποτελεί στην πραγματικότητα την αναγνώριση του πολιτισμικού κεφαλαίου του οποίου πρόσφυγας είναι φορέας, ανέφερε.

Ο Νίκος Φίλης, απευθυνόμενος στου ομολόγους του, είπε ότι "σύμφωνα με την ελληνική εμπειρία από την ένταξη χιλιάδων μεταναστών κατά τη δεκαετία του `90, τα παιδιά των προσφύγων οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας μπορούν να εντάσσονται σε τάξεις υποδοχής των δημοσίων σχολείων αρχικά και στη συνέχεια θα εντάσσονται στις τάξεις των Ελλήνων μαθητών".

Επεσήμανε και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών για τα ζητήματα των προσφύγων και της ένταξης τους στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ