ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αποκλείεται ελάφρυνση χρέους μετά το 2018

Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και για το θέμα του χρέους

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μετά το 2018 άφησαν σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως έχει βάση η θέση του ΔΝΤ ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του Μνημονίου είναι υπερβολικά φιλόδοξος.

Τόνισε ότι το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει ακριβώς το «μεσοπρόθεσμο» διάστημα που ορίζει το Μνημόνιο για την επίτευξη του 3,5%.

«Αυτό θα είναι μία από τις συζητήσεις-κλειδιά» που θα κάνουμε, είπε. Το Ταμείο έχει ζητήσει «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο επίτροπος Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου μετά το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά το πέρας του Μνημονίου κάποια πράγματα «μπορεί να αλλάξουν».

Οι δύο αξιωματούχοι έκαναν θετικές δηλώσεις και για το θέμα του χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως εάν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αυτό θα επιτρέψει «περαιτέρω συζήτηση» όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρειάζονται για το χρέος, αλλά και για τις κρίσιμες παρεμβάσεις μεσαίο και μεγάλο ορίζοντα.

Ο κ. Μοσκοβισί από την πλευρά του επανέλαβε τη βούληση της Κομισιόν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα – που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους – έως το τέλος του έτους.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που είναι η τελευταία τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το τρέχον έτος.

Ο κ. Μοσκοβισί αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ μιλούν απόψε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, στις 23.30 και τη Σία Κοσιώνη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση