ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:11
 

Άγνωστο το πότε επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Πηγή ανέφερε στην «Κ» πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα

Newsroom Κ, Αθήνα

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των συζητήσεων.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων από τη βάση τους, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στα δύσκολα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό υπήρξε σύγκλιση, με την ελληνική πλευρά να δέχεται τις περισσότερες απαιτήσεις των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από δύο ευρωπαϊκές πηγές τα εργασιακά και η ενέργεια είναι οι δύο τομείς στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση, αλλά ακόμη τίποτα δεν έχει κλείσει. «Σε όλους τους τομείς υπήρξε πρόοδος και εχουμε έρθει πιο κοντά αλλά δεν υπάρχει οριστική συμφωνία σε κάνένα τομέα», διευκρίνιζε ευρωπαϊκη πηγή χθες, μετά το πέρας των δια ζώσης διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας πάντως για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν το γεγονός ότι σε αυτές παραβρέθηκε την Πέμπτη για λίγες ώρες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν καθώς είχε συμφωνηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν υπάρξει αρκετή πρόοδο στις συζητήσεις της Τρίτης και Τετάρτης.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι δύσκολο αυτή να γίνει την επόμενη εβδομάδα, καθώς είναι εβδομάδα διακοπών στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να μην μπορεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν από την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, όπως σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές στην «Κ» είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Ενώ η ελληνική πλευρά ήλπιζε να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), αυτό δεν κατέστη εφικτό. Πλέον ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να φτάσουν στη Μάλτα με ένα σχέδιο για τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με περιορισμένο ίσως αριθμό ανοιχτών ακόμη θεμάτων, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στην «Κ» πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, αλλά χωρίς να είναι σαφές το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν συνδέεται με την στάση της Αθήνας απέναντι στη Διακήρυξη της Ρώμης, προσέθετε η ίδια κυβερνητική πηγή.

«Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή εξαιρετικά σύντομα, απομένουν να ρυθμιστούν δύο - τρεις λεπτομέρειες. Οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως διευκρίνιζαν πάντως πηγές, η διαπραγμάτευση για τις «2-3 λεπτομέρειες» θα γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ δεν ανέφεραν αν υπάρχει προγραμματισμός για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση, αργά μετά τα μεσάνυχτα, των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτές δεν συνιστούν εμπλοκή της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X