ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολονύχτια μαχη με αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο και Καπανδρίτι

Διιάσπαση δυνάμεων, δυνατοί άνεμοι και η νύχτα που πέφτει οι μεγαλύτεροι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο έλεος των πυρκαγιών θυμίζοντας εποχές 2007 βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, με 24 μέτωπα να καίνε διαφορετικές περιοχές τις τελευταίες 27 ώρες και ενώ άλλη μια νύχτα πλησιάζει, γεγονός που σημαίνει πως τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν να επιχειρούν. 

Στο πλαίσιο αυτό προστίθενται και Καναντέρ που δεν έχουν πετάξει λόγω βλαβών, ενώ στην πρώτη ανάλυση δεν εκλείπουν και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας που έχουν δυσχεράνει σε πολλά μέτωπα την αντιμετώπιση, διαχρονικά των πυρκαγιών. 

Τρία πύρινα μέτωπα μαίνονται αυτή στιγμή στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι. Πρόκειται για φωτιές σε Τριάδες και Μετόχι και μια αναζωπύρωση στη θέση Κακόσι την οποία ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης. Η πυροσβεστική δίνει μάχη με το χρόνο, καθώς όπως ανέφερε ο αντιοπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου «αν δεν κατορθώσουμε να κρατήσουμε τη φωτιά η νύχτα προβλέπεται δύσκολη χωρίς εναέρια μέσα. Ελπίζω, τόνισε, να μην έχουμε αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το θετικό είναι ότι στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, όπου είχε πέσει όλο το βάρος των επιχειρήσεων, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι, τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να την κρατήσουν, γεγονός που αφήνει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για τις επόμενες ώρες, οι οποίες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη, καθώς από αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Για αναζωπύρωση σε δασική έκταση προς Μικροχώρι Καπανδριτίου και Καπανδρίτι σε μια ακτίνα περίπου επτά χιλιομέτρων, έκανε νωρίτερα λόγο στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης. Όπως ανέφερε έχουν καεί πολλά σπίτια στην περιοχή. «Αυτή η φωτιά είναι πιο πίσω από το Μετόχι και τον Κάλαμο» εξήγησε

Σε ό,τι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν  στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή αυτή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ. Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής.

Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έχει εκκενωθεί το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως το κλειδί της επιτυχίας για τις πυρκαγιές είναι ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο συντονισμός και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων. «Επιχειρούμε με ό,τι διαθέσιμα έχουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι τα μέτωπα είναι πολλά. Κανείς μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα, και για τις ελλείψεις που διαχρονικά έχει η χώρα μας και για τις αιτίες αυτών των ελλείψεων».

Δύσκολη νύχτα

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Διαψεύστηκαν πάντως οι φόβοι που υπήρχαν νωρίτερα για εγκλωβισμό γυναίκας μέσα σε σπίτι. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και η φωτιά πέρασε από το σπίτι της.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε στην «Κ» ότι «η συνεχής αλλαγή της έντασης και της φοράς του ανέμου καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο».

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος, επιχειρούν – μέχρι τη δύση του ηλίου – εκ περιτροπής για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερ

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Τέσσερις ταυτόχρονες πυρκαγιές στην Ηλεία

Το ένα εξ αυτών κινείται προς τον οικισμό Περιστέρι, το δεύτερο έχει φθάσει κοντά στα όρια του χωριού Ανάληψη, για το οποίο έχει διαταθεί εκκένωση, ενώ ένα άλλο μέτωπο μαίνεται στην ορεινή Ηλεία και κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό. Ακομα ένα μέτωπο υπάρχει κοντά στην πόλη του Πύργου.

Στο μεταξύ, στον οικισμό Ανάληψη εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει ήδη κάψει καλλιέργειες και μεγάλη δασική έκταση.

Σε κατάσταση εκτακτου ανάγκης η Ζάκυνθος

Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες στη Ζάκυνθο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε νωρίτερα το νησί, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ζακύνθου τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 12 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον 'Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο». Μεγαλύτερη ήταν η επικινδυνότητα στον Αγαλά λόγω της πυκνής βλάστησης. «Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή», επισήμανε.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση