ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική λύση χωρίς το «Μακεδονία»

Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι, σχολίσε μετά τη συνάντηση, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

Kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το ζήτημα του όνοματος της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε ο Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος φέρεται πως δήλωσε ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι», σχολίσε μετά τη συνάντηση, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα για την πορεία των συζητήσεων.

Για την στάση του αυτή είχε προϊδεάσει σε χθεσινές του δηλώσεις, όταν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του (στον ANT1) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε: «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στο BIRN (Balkan Investigative Network) έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα του ονόματος με την Ελλαδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι δύσκολη η υπέρβαση των διαφορών αλλά και ότι ο όρος Μακεδονία πρέπει να είναι στο όνομα. «Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ - αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι - ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι «οι συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν περιλάμβαναν την “Νέα” ή την “Άνω” Μακεδονία, ή ακόμα και τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκοπίων”, για να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ελλάδας για μια καθαρή διάκριση μεταξύ της χώρας και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ