ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράπλευρα κέρδη από την παρουσία της «Ύδρας»

Το Π.Ν. αντλεί διδάγματα που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο

Του Βασίλη Νέδου

Η άντληση χρήσιμων διδαγμάτων για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται σύγχρονες επιχειρήσεις σε συνθήκες πραγματικής μάχης είναι το μεγαλύτερο κέρδος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) από την εμπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» εναντίον μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) στο πλαίσιο της αποστολής «Ασπίδες» της Ε.Ε. στον Κόλπο του Αντεν.

Χθες τα ξημερώματα, το πλήρωμα της φρεγάτας, κάνοντας χρήση του πρωραίου πυροβόλου των 5 ιντσών, έβαλε εναντίον δύο UAV τα οποία είχαν φθάσει σε απόσταση περίπου πέντε ναυτικών μιλίων από το εμπορικό πλοίο συμφερόντων χώρας Ε.Ε. που συνόδευε η «Υδρα».

Το ένα από αυτά καταρρίφθηκε, ενώ το δεύτερο συνέχισε την πορεία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο UAV, που εκτιμάται ότι ελέγχονταν από τις δυνάμεις των ανταρτών Χούθι, αποσπάστηκαν από μια ομάδα συνολικά οκτώ που πετούσαν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη εμπλοκή με UAV της φρεγάτας «Υδρα» στις 13 Μαρτίου, τα UAV είχαν βρεθεί σε παρόμοια απόσταση (4,5 χιλιόμετρα), δίχως, ωστόσο, τότε να καταρριφθεί κάποιο από τα δύο που είχαν σημάνει συναγερμό στο πλήρωμα.

Επί του πρακτέου, η τελευταία φορά που καταγράφηκε επιχειρησιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες ήταν το 1974, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Εκτοτε το Π.Ν. έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιχειρήσεων απομάκρυνσης αμάχων ανθρωπιστικού χαρακτήρα (Αμπχαζία, Λίβανος, Λιβύη), δίχως ωστόσο να εμπλακεί σε πολεμική δράση.

Εμπειροι παρατηρητές περιγράφουν την εμπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» ως «δωρεάν εκπαίδευση» απέναντι σε ένα σύστημα (UAV) το οποίο σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Π.Ν.

Μάλιστα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η απόκτηση εμπειρίας από τη δράση ενός πλοίου που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε πριν τα UAV και τα drones αρχίσουν να αποτελούν εκτεταμένη στρατιωτική απειλή. Προφανώς δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά του πληρώματος αλλά και η ικανότητα προσαρμογής στις πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, και στις δύο επιθέσεις τις οποίες αντιμετώπισε η «Υδρα» ο κυβερνήτης επέλεξε το πυροβόλο των 5 ιντσών και όχι τα κατευθυνόμενα βλήματα ESSM. Στις μέχρι σήμερα εμπλοκές ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Υδρα» αλλά και του ιταλικού αντιτορπιλικού «Caio Duilio» επέλεξαν τα πυροβόλα ως πιο αποτελεσματικό όπλο και σε σχέση με το κόστος, καθώς ένας πύραυλος έχει πολύ υψηλότερο κόστος από τα UAV που χρησιμοποιούν οι Χούθι για τις επιχειρήσεις τους στον Κόλπο του Αντεν.

Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους κυβερνήτες του γαλλικού και του γερμανικού πολεμικού πλοίου που συμμετέχουν στην επιχείρηση, οι οποίοι σε όλες τις απειλές προτίμησαν τη χρήση πυραύλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση