ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερευνητές δίνουν εντολές σε κύτταρα

Τα κύτταρα είναι σαν πάρα πολύ μικροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που στέλνουν και δέχονται μηνύματα

Kathimerini.gr

Τα κύτταρα στην πραγματικότητα είναι σαν πάρα πολύ μικροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που στέλνουν και δέχονται μηνύματα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά με τα λεγόμενα κυτταρικά κομπιούτερ. Τα τελευταία χρόνια, οι βιολόγοι προσπαθούν να «χακάρουν» τον αλγόριθμο των κυττάρων, το DNA τους, έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις διάφορες διαδικασίες τους.

Σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Nature Biotechnology, οι ερευνητές κατάφεραν να προγραμματίσουν ανθρώπινα κύτταρα ώστε να υπακούν σε 109 διαφορετικά ζευγάρια λογικών εντολών. Μελλοντικά αυτή η οδός θα μπορούσε να οδηγήσει τα κύτταρα στο να απαντούν σε διαφορετικά μηνύματα από το περιβάλλον και έτσι να βοηθούν στην εξάλειψη επιδημιών ή τη δημιουργία σημαντικών χημικών ουσιών.

Τα κύτταρα εκτελούν τις εντολές που λαμβάνουν χρησιμοποιώντας τις πρωτεΐνες DNA recombinace, οι οποίες κόβουν, αναμειγνύουν ή ακόμη και συνταιριάζουν κομμάτια του DNA. Αυτές οι πρωτεΐνες αναγνωρίζουν και στοχεύουν σε ειδικές θέσεις του DNA και οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μπορούν να τις θέσουν σε λειτουργία. Αναλόγως του τρόπου με τον οποίο πυροδοτείται η δραστηριότητα της πρωτεΐνης, το κύτταρο μπορεί να παράγει ή να μην παράγει την πρωτεΐνη όπως καθοδηγείται από το συγκεκριμένο κομμάτι του DNA.

Ενα κύτταρο, παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να μάθει να μην κάνει κάτι όταν δέχεται συγκεκριμένο έναυσμα. Οι συντάκτες αυτής της μελέτης προσπάθησαν να κάνουν τα κύτταρα να «ανάβουν» με μία συγκεκριμένη εντολή. Ο βιολόγος Ουίλσον Oυόνγκ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αναφέρεται σε αυτά τα τροποποιημένα κύτταρα ως «γενετικά κυκλώματα». Οταν ένα κύτταρο διέθετε εξειδικευμένη πρωτεΐνη DNA ricombinace δεν παρήγαγε την μπλε πρωτεΐνη που έδινε χρώμα στο κύτταρο. Οταν όμως το κύτταρο δεν διέθετε το κομμάτι του γενετικού υλικού, η εντολή του ήταν να γίνει μπλε.

Διάγνωση ασθενειών

Ο δρ Ουόνγκ ισχυρίζεται ότι αυτά τα κύτταρα θα μπορεί να χρησιμεύσουν και για τη διάγνωση κάποιων ασθενειών και μάλιστα πολύ πιο φθηνά από ό,τι γίνεται σήμερα, που για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται πανάκριβες συσκευές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X