ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ψηφιακό βιβλίο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

Η βιβλιοθήκη «MTN Read» διαφοροποιεί τη σχολική διαδικασία μάθησης

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το ψηφιακό περιβάλλον γνώσης συνεχώς αναπτύσσεται και διαφοροποιεί τα δεδομένα της γνώσης κάθε δευτερόλεπτο και η τεχνολογία θέτει στη διάθεσή μας όλα της τα μέσα ώστε αυτή η γνώση να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προσιτή στον καθένα μας.

Αυτό επιχειρεί να πετύχει και η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «MTN Read» που δημιουργήθηκε από Κύπριους προγραμματιστές, με στόχο να δώσει στους μαθητές εκείνα τα εργαλεία μάθησης που θα βοηθήσουν τους μαθητές να γίνουν κοινωνοί της ολοένα αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, που αλλάζει τα δεδομένα με ταχύτητες ασύλληπτες.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «MTN Read» παρέχει στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στη δική τους ταμπλέτα βιβλία σε πλήρη μορφή e-pub με τη δυνατότητα να μπορούν να κρατήσουν σημειώσεις, να υπογραμμίσουν τα σημεία που τους ενδιαφέρουν, καθώς και να μεγεθύνουν ή και να αλλάξουν τη γραμματοσειρά. Στόχος είναι η πιο εύκολη και δημιουργική χρήση των βιβλίων και των σχολικών εγχειριδίων αλλά και η εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες.

Ο υπεύθυνος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης κ. Κώστα Διογένους θεωρεί ότι με την ψηφιακή βιβλιοθήκη «MTN Read» ο μαθητής έχει στη διάθεσή του μία δυναμική μορφή βιβλιοθήκης με πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και η εξοικείωση με το ίδιο το βιβλίο, που αποκτά τώρα μία άλλη μορφή, πολύ πιο οικεία για τις νεότερες γενιές. Μάλιστα, ο κ. Διογένους θεωρεί ότι αυτό το «MTN Read» είναι ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα ψηφιακά βιβλία και η διαδικασία μάθησης μέσω tablet μπορούν να δώσουν μία άλλη οπτική στο μάθημα και τα παιδιά να αγαπήσουν και το βιβλίο, έστω και με τη νέα του μορφή, την ηλεκτρονική. Επίσης, το κόστος προμήθειας του tablet δεν είναι απαγορευτικό, μιας και το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίζεται από ευρεία γκάμα συσκευών.

Η προσθήκη της εκπαιδευτικής σειράς «Οι μάγοι της Τεχνολογίας» στην ψηφιακή βιβλιοθήκη, που αποτελείται από δέκα βιβλία τεχνολογίας είναι ακόμη μία θετική συμβολή του «MTN Read». Η σειρά της Mason Crest «Οι μάγοι της Τεχνολογίας» διδάσκεται στα αμερικανικά σχολεία και απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου αλλά και σε όλες τις ηλικίες από 12 χρόνων και πάνω. Στα δέκα βιβλία της σειράς περιγράφεται η ιστορία της Pixer και του πρωτοπόρου Steve Jobs, αλλά και τα όσα πέτυχαν ο Mαρκ Zάκενμπερκ και η εφαρμογή που δημιούργησε, το Facebook, μιας εφαρμογής που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Στους «Μάγους της τεχνολογίας» περιλαμβάνονται βιβλία για τους τεχνολογικούς κολοσσούς που ορίζουν το αύριο, όπως είναι η Google, το Facebook, το Twitter, το Instagram το Netflix. Ο κ. Διογένους σχετικά με αυτή τη σειρά είπε χαρακτηριστικά «Θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά, να τα εισαγάγουμε με τρόπο εύληπτο στον κόσμο της τεχνολογίας και να τους πούμε ότι μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, όπως το έπραξαν οι άνθρωποι που πήραν την τεχνολογία ένα βήμα παρακάτω».

Ορολογία και τεχνολογία

Η σειρά «Οι μάγοι της Τεχνολογίας» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά σε συνεργασία με τον Τομέα Μετάφρασης του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Γιώργος Φλώρος, επιστημονικός υπεύθυνος του μεταφραστικού εγχειρήματος, σε συνεργασία με την καθηγήτρια του ίδιου Τμήματος, την κ. Γιαννακοπούλου, δημιούργησαν μία ομάδα που αποτελείται εκτός των ίδιων και από τέσσερεις φοιτητές του τμήματος. Όπως μας είπε ο κ. Φλώρος το εγχείρημα μετάφρασης αυτής της σειράς έχει πολλές προκλήσεις, τόσο από μεταφραστικής όσο και από εκπαιδευτικής άποψης.

«Μία από τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα μας είναι το ύφος της γλώσσας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, μιας και απευθυνόμαστε σε παιδιά και εφήβους, δεν πρέπει να είμαστε αυστηρά ακαδημαϊκή στη μετάφρασή μας, αλλά ούτε και να κάνουμε κάποια έκπτωση στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος». Η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα τα βιβλία της σειράς είναι γεμάτη ειδική ορολογία που σύμφωνα με τον κ. Φλώρο είναι ακόμη μία πρόκληση για την ομάδα του «Στα βιβλία χρησιμοποιούνται, όπως είναι φυσικό, πάρα πολλοί τεχνικοί όροι που δεν έχουν πάντοτε καθιερωμένη ελληνική λέξη, ωστόσο, εμείς θέλουμε να εισαγάγουμε αυτές τις λέξεις, να τις προτείνουμε, βάζοντας πάντοτε σε παρένθεση την αντίστοιχη αγγλική», ο κ. Φλώρος μας έφερε ως παράδειγμα τον νεολογισμό «υλισμικό» που είναι η αγγλική hardware, κατά το λογισμικό για το software, που έχει καθιερωθεί στη γλωσσική μας συνείδηση, υπάρχουν ωστόσο και λέξεις που οι μεταφραστές επέλεξαν να μη μεταφράσουν ακριβώς επειδή με μία περίφραση δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακριβώς ο όρος της αγγλικής, που μπορεί να είναι εξαιρετικά οικείος στον νέο, όπως για παράδειγμα το smartphone.

Ο κ. Φλώρος και η ομάδα του θέλουν να προωθηθεί η ελληνική γλώσσα και μέσω της μετάφρασής των δέκα αυτών βιβλίων, ειδικού ενδιαφέροντος, τους δίνετε αυτή η δυνατότητα. Να σημειώσουμε ότι οι δύο καθηγητές δουλεύουν αφιλοκερδώς, ενώ υπάρχει οι τέσσερεις φοιτητές θα λάβουν κάποια χρηματική ανταμοιβή, και όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Φλώρος, «αυτό τους εισάγει στην πραγματική αγορά, κάνουν κάτι επαγγελματικό για το οποίο αμείβονται, είναι και αυτό κέρδος για τους φοιτητές».


Ψηφιακή παιδεία

Στην Ευρώπη η χρήση ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία αρχίζει να εισάγεται ολοένα και πιο έντονα. Στην Κύπρο αυτού του είδους η εκπαίδευση ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί και μελετηθεί όπως θα έπρεπε. Η περίπτωση του Γυμνασίου Λυκείου «Ολύμπιον» είναι μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα, αφού είναι το πρώτο σχολείο που διδάσκει τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου μέσω tablet.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ψηφιακή βιβλιοθήκη στο πλαίσιο ενός προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου SPP MEDIA και της ΜΤΝ που στόχο έχει να προσφέρει αφιλοκερδώς στους μαθητές μια επιπλέον δυνατότητα αρτιότερης εκπαίδευσης. Τα tablet που χρησιμοποιούν οι μαθητές του «Ολύμπιον» είναι μία προσφορά του «MTN Read».

Info:
Ενεργοποίηση των τάξεων γίνεται μέσω δωρεάν εγγραφής και λήψης κωδικού από τον ιστότοπό μας (www.read –library.com). Στόχος μας να είναι διαθέσιμα στο μέλλον όλα τα βιβλία των εννέα τάξεων (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού – Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου - Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου).

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «MTN Read» είναι ένα start up μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τη στήριξη του ομίλου SPPMEDIA και της ΜΤΝ, που στόχο έχει να βοηθήσει τους μαθητές της Κύπρου και της Ελλάδος να ενσωματώσουν τις ταμπλέτες ως μέσα μάθησης και εργαλεία επικοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
geek  |  MTN  |  Read

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση