ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δέκα χρόνια από την ίδρυση του ιστότοπου WikiLeaks

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα έχουν αποκαλυφθεί μέσω του ιστότοπου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ιστότοπος WikiLeaks γιορτάζει σήμερα δέκα χρόνια ύπαρξης και μπορεί να περηφανεύεται ότι από αυτόν ξεκίνησε το φαινόμενο των διαδικτυακών πλατφόρμων αποκάλυψης απόρρητων εγγράφων, κάτι το οποίο ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασάνζ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να κάνει παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται.

«Οι επιθέσεις εναντίον μας μας κάνουν πιο δυνατούς», διαβεβαίωσε ο Ασάνζ , ο οποίος ζει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Όταν μας ασκούν πίεση, αμυνόμαστε», πρόσθεσε.

Από την ίδρυσή του στις 4 Οκτωβρίου 2006 ως σήμερα, πέντε βασικά στοιχεία για τον WikiLeaks:

1. Δέκα εκατομμύρια έγγραφα
28 Νοεμβρίου 2010: Ο WikiLeaks προκάλεσε ρίγη στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα δημοσιεύοντας δεκάδες χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων (New York Times, Guardian, Spiegel, Le Monde, El Pais).
Μετά το cablegate, τη διαρροή περισσότερων από 250.000 απόρρητων εγγράφων που αποκάλυπταν τις κρυφές πτυχές της αμερικανικής διπλωματίας, ο ιδρυτής του ιστότοπου Ασάνζ έγινε ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των ΗΠΑ.
Πάντως ο WikiLeaks έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2009 όταν δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα μπίπερ που εστάλησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ένα ολέθριο λάθος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, μια επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο δύο εργαζόμενων στο Reuters, και στη συνέχεια χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για το Αφγανιστάν.
Συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα έχουν αποκαλυφθεί μέσω του ιστότοπου.

2. Αμφιλεγόμενες ενέργειες
Από την αρχή της λειτουργίας του ο WikiLeaks είχε στόχο τα καταπιεστικά καθεστώτα στην Ασία, το πρώην σοβιετικό μπλοκ, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Όμως στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, η πλειονότητα των αποκαλύψεων που έχει κάνει έβλαψαν τις ΗΠΑ και συχνά ωφελούσαν τη Ρωσία, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times.
Εξάλλου η Ρωσία φέρεται να ευθύνεται για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι του φαίνεται να ευνοούν τη Χίλαρι Κλίντον για να λάβει το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές έναντι του Μπέρνι Σάντερς, τα οποία δημοσιεύθηκαν από τον WikiLeaks το καλοκαίρι.
Ο ιστότοπος αποκάλυψε επίσης τις υποθέσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ εις βάρος συμμάχων τους, όπως για παράδειγμα εναντίον του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Εξάλλου ο Ασάνζ είναι τακτικά καλεσμένος στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, στο οποίο έχει παρουσιάσει και μια σειρά εκπομπών.
Επιπλέον ο ιστότοπος δέχεται επικρίσεις σχετικά με το γεγονός ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, την ταυτότητα των οποίων αποκαλύπτει στο όνομα της διαφάνειας.
Με την πάροδο των ετών πολλά μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες έχουν λάβει αποστάσεις από τον WikiLeaks, αν και ο Ασάνζ διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται με «περισσότερους από 110 δημοσιογραφικούς οργανισμούς» σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο δεύτερος τη τάξει του ιστότοπου Ντάνιελ Ντόμσαϊτ- Μπεργκ έχει αποχωρήσει, κατηγορώντας τον Ασάνζ ότι έχει εμμονή με την εξουσία.

3. Ένταλμα σύλληψης
Είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τον WikiLeaks από τον ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ. Ιδιοφυΐα που καταδιώκεται για μερικούς, παρανοϊκός δολοπλόκος για άλλους, ο 45χρονος Αυστραλός εναντίον του οποίου εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2010 στη Σουηδία ένταλμα σύλληψης για βιασμό, κατηγορία την οποία αρνείται.
Προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, και πιθανόν στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ο πρώην χάκερ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Στις αρχές του έτους μια επιτροπή του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει την κράτησή του αυθαίρετη και ζήτησε την απελευθέρωσή του, μια απόφαση που όμως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

4. Σνόουντεν και Μάνινγκ
Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks δεν θα ήταν εφικτες χωρίς τη συνδρομή της Αμερικανίδας τρανσέξουαλ στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην Μπράντλεϊ Μάνινγκ, η οποία έδωσε στον ιστότοπο περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα. Τον Αύγουστο του 2013 η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρονια κάθειρξη από στρατοδικείο, ποινή που εκτίει σε στρατιωτική φυλακή.
Εξάλλου και ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρτ Σνόουντεν, ο οποίος το 2013 αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της υπηρεσίας, έχαιρε της ενεργούς υποστήριξης του WikiLeaks, αν και δεν επέλεξε τον ιστότοπο αυτόν για να κάνει τις αποκαλύψεις του.

5. Χόλιγουντ
Το Χόλιγουντ ασχολήθηκε με το φαινόμενο WikiLeaks με την ταινία «Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο» (The fifth estate), το οποίο σκηνοθέτησε το 2013 ο Μπιλ Κόντον.
Φέτος παρουσιάστηκε στις Κάνες ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο ?Risk?, το οποίο ασχολείται επίσης με την ιστορία του ιστότοπου. Η σκηνοθέτιδά του Λόρα Πόιτρας έχει βραβευθεί με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ ?Citizenfour?, που παρουσιάζει την ιστορία του Έντουαρτ Σνόουντεν.
Εξάλλου ο Ασάνζ έχει εμφανιστεί να παίζει τον εαυτό του σε ένα επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων The Simpsons, ενώ έχει επίσης δώσει την έμπνευση για έναν χαρακτήρα στο 36ο άλμπουμ του Αστερίξ «Ο πάπυρος του Καίσαρα»

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X