ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονοπόδαρο ρομποτάκι-σαλταδόρος κάνει πήδους αλά παρκούρ!

Το «Σάλτο» προορίζεται μια μέρα να συμμετάσχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μηχανικοί στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα αεικίνητο μικρό ρομπότ, που στέκεται στο ένα πόδι του και κάνει εντυπωσιακά συνεχόμενα κάθετα πηδήματα, καθώς και πλάγια πηδήματα κόντρα σε τοίχους, με τρόπο που θυμίζει αθλητή... παρκούρ.

Το ρομπότ-σαλταδόρος με το ανάλογο όνομα «Salto» (Σάλτο) μιμείται την ικανότητα του γαλάγου, ενός μικρόσωμου νυκτόβιου αφρικανικού ημιπιθήκου που κάνει εντυπωσιακά άλματα.

Το «Σάλτο» προορίζεται μια μέρα να συμμετάσχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, π.χ. ανάμεσα σε χαλάσματα μετά από σεισμό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον ρομποτιστή Ντάνκαν Χαλντέιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics».

Το «Σάλτο» ζυγίζει 100 γραμμάρια, έχει ύψος 26 εκατοστών και μπορεί να πηδήσει σε ύψος ενός μέτρου απανωτά, με ταχύτητα 1,75 μέτρα το δευτερόλεπτο (συγκριτικά, ο βάτραχος πηδά με ταχύτητα 1,71 μέτρα το δευτερόλεπτο).

Αν και δεν είναι το ρομπότ που πηδά ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο (το ρομπότ-ακρίδα ΤΑUB μπορεί να πηδήσει σε ύψος 3,2 μέτρων), το «Σάλτο» κάνει πηδήματα στον αέρα όπως κανένα άλλο υπάρχον ρομπότ, τόσο γιατί μπορεί να κάνει διαδοχικά άλματα, όσο και γιατί χρησιμοποιεί τους τοίχους για τα άλματά του.

Στο μέλλον αναμένεται να αποκτήσει δύο πόδια και να γίνει πιο σταθερό, πράγμα που θα το καταστήσει και πιο χρήσιμο για πρακτικές εφαρμογές. Καθόλου τυχαία, η χρηματοδότηση της ανάπτυξής του γίνεται και από τον Αμερικανικό Στρατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X