ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:35
 

Έρχονται τα πολυαναμενόμενα «εμότζι» στο Facebook

ΠΗΓΗ: AFP

Σημαντικά θα αναβαθμιστούν οι σελίδες της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Υστερα από πολλούς μήνες εντατικών δοκιμών, το Facebook επρόκειτο να εγκαινιάσει χθες την επιλογή «Αντιδράσεις» (Reactions), που θα επεκτείνει τις δυνατότητες του παγκοσμίως διάσημου «Μ’ αρέσει» (Like). Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν πέντε προσωπάκια, για να εκφράσουν τη διάθεσή τους χωρίς λόγια. Κάθε πρόσωπο θα αντιπροσωπεύει μία συγκεκριμένη αντίδραση: «αγάπη», «γέλιο», «ενθουσιασμό», «θλίψη» και «θυμό».

Η προσπάθεια δημιουργίας των «Αντιδράσεων» ξεκίνησε πέρυσι, με τον δημιουργό του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να παραδέχεται ότι οι χρήστες της εφαρμογής απαιτούσαν πιο περίπλοκο τρόπο για να σχολιάζουν τις εξελίξεις στις σελίδες. «Ο Μαρκ μάζεψε μερικούς από εμάς και μας είπε ότι έπρεπε να φτιάξουμε κάτι για να ικανοποιήσουμε το αίτημα αυτό, που ακουγόταν εδώ και πολύ πολύ καιρό», λέει η Τζούλι Ζούο, σχεδιάστρια στο Facebook.

Τον Δεκέμβριο του 2015, περισσότεροι από 1,44 δισ. χρήστες του Facebook είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή μέσω κινητών τηλεφώνων. Οι χρήστες αυτοί δυσκολεύονται να γράφουν σχόλια στα μικρά πληκτρολόγια των κινητών και χρειάζονταν επειγόντως μια εναλλακτική μέθοδο σχολιασμού. Τα «εμότζι» ήταν η καλύτερη λύση για αυτό.

Τα προσωπάκια εμότζι είναι πολύ παραπάνω από χαριτωμένα υποκατάστατα του γραπτού λόγου. Ποσοστό 70% των εννοιών του προφορικού λόγου πηγάζει από νεύματα, τη στάση του σώματος και εκφράσεις του προσώπου. Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάνγκορ στο Μέιν των ΗΠΑ εξηγεί: «Η επικράτηση των εμότζι στα γραπτά μηνύματα SMS, στο Facebook και αλλού υποκαθιστά τις εκφράσεις του προσώπου και κάθε άλλη μέθοδο σιωπηλής επικοινωνίας».

Η πραγματική πρόκληση για την ομάδα του Facebook ήταν η σωστή επιλογή των εμότζι που θα έπρεπε να εντάξουν. Παρότι οι σχεδιαστές έχουν επινοήσει εκατοντάδες τέτοια σύμβολα, η ομάδα του Facebook ήθελε να περιορίσει δραστικά τις επιλογές των χρηστών, καθώς ενδεχόμενη πληθώρα εμότζι θα καθιστούσε τις «Αντιδράσεις» ιδιαίτερα περίπλοκες και χρονοβόρες.

«Ηταν αναγκαίο να μην δυσχεράνουμε τους χρήστες σε κάτι που κάνουν χιλιάδες φορές την ημέρα, όπως όταν δηλώνουν την προτίμησή τους σε μία δημοσίευση», λέει η Ζούο.

Στρατολόγηση ψυχολόγου

Η συρρίκνωση της αχανούς γκάμας ανθρωπίνων συναισθημάτων σε λίγα μόλις εμότζι δεν είναι εύκολη υπόθεση, και για τον λόγο αυτό η ομάδα του Facebook στρατολόγησε τον καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Ντασέρ Κέλτνερ. Ο δρ Κέλτνερ σύστησε αρχικά τη χρήση 20 με 25 εμότζι, αριθμό τον οποίο η ομάδα των σχεδιαστών απέρριψε ως υπερβολικό, υποχρεώνοντας τον καθηγητή να περιορισθεί στις παραπάνω πέντε βασικές αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AFP

Σχόλια αναγνωστών

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Το " μεγεθος μαρμαρου" που προκληθηκε απο " σκονη του διαστηματος", δηλαδη απο την πολη ερχομαι και ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:38

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Restart - Το μήνυμα που γίνεται κίνημα

«Restart with Elena Stavrou Syrou!!!!!! Interesting!»
Christos A.  |  17:12

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Το Google+ είχε ξεκινήσει το 2011 και υπήρξε η τέταρτη απόπειρα της Google να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο.

Τίτλοι τέλους για το Google+

Όλα τα «προφίλ» και οι ιστοσελίδες των χρηστών του Google+ διαγράφονται αυτόματα από σήμερα.
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  SOCIAL
Eνας απλός διαμοιρασμός περιεχομένου που πήραμε από άλλο χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα συνιστά διάδοση «είδησης».

Διαρκής η μάχη κατά των fake news

Ο δρ Βασίλειος Μεζάρης, συντονιστής του InVID, ενός συστήματος πολυπαραγοντικού ελέγχου των βίντεο, μιλάει στην «Κ»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  SOCIAL
Η Google είχε ανακοινώσει φέτος τον Οκτώβριο ότι προτίθεται να σταματήσει τη λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019

Πρόωρο «λουκέτο» στο Google+

Επλήγη από ένα νέο σφάλμα λογισμικού, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες ...
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  SOCIAL
X