ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Smartphone Therapy

Οι εφαρμογές που «μεταμορφώνουν» τα smartphone σε φορητές διαγνωστικές συσκευές έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο.

Σε ποιον βαθμό η καθιστική ζωή επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς, και επομένως πόσο είναι το μερίδιο που της αναλογεί στην κατακόρυφη αύξηση των καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών τα τελευταία χρόνια; Για να πραγματοποιήσει μια κλινική μελέτη που θα δίνει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ θα χρειαζόταν κανονικά έναν χρόνο περίπου, ώστε να «στρατολογήσει» τουλάχιστον 10.000 Αμερικανούς. Ωστόσο, η έρευνα του πανεπιστημίου άγγιξε τις 11.000 συμμετοχές σε ένα μόλις 24ωρο, κάνοντας τους υπευθύνους να αισιοδοξούν πως θα ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο, για να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη που έγινε ποτέ για το θέμα.

Οι 11.000 Αμερικανοί δεν δήλωσαν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας ένα έντυπο σε κάποιο ιατρικό κέντρο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά απλώς «κατέβασαν» στο iPhone τους τo πρόγραμμα «MyHeart Counts», που ανέπτυξε το Stanford. Αφού αρχικά απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο στην οθόνη, έδωσαν την άδεια στο software να ξεκινήσει να συγκεντρώνει μετρήσεις από το επιταχυνσιόμετρο και τους άλλους αισθητήρες του κινητού, καταγράφοντας έτσι τη φυσική τους δραστηριότητα. Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται στη συσκευή μέσω της πλατφόρμας ResearchKit, που ανέπτυξε η Apple για λογισμικό όπως η «MyHeart Counts», ώστε να κρυπτογραφηθούν και να γίνουν ανώνυμα, πριν σταλούν στο πανεπιστήμιο.

Η ResearchKit στοχεύει να κάνει πολύ πιο εύκολες τις κλινικές μελέτες και να πολλαπλασιάσει τους εθελοντές και χρησιμοποιείται ήδη από τέσσερα ακόμη application γνωστών αμερικανικών πανεπιστημίων, για έρευνες πάνω στο Πάρκινσον, τον καρκίνο του μαστού, το άσθμα και τον διαβήτη. Η πλατφόρμα είναι συμβατή με τα iPhone, με ειδικούς  όπως  ο  καρδιολόγος Michael McConnell από το Στάνφορντ να τη χαρακτηρίζουν ως «ένα μεγάλο βήμα για την ιατρική έρευνα». Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μόνο  ένα από τα παραδείγματα των εφαρμογών που έχουν αρχίσει να βρίσκουν τα «έξυπνα» κινητά στην υγεία, αναλαμβάνοντας τον ρόλο ενός «μίνι ιατρικού εργαστηρίου» που έχει κανείς συνεχώς στην τσέπη του.

Όλες οι εφαρμογές «μεταμορφώνουν» τα smartphone σε φορητές διαγνωστικές συσκευές, ορισμένες φορές αξιοποιώντας κάποια εξωτερική συσκευή που συνδέεται με το τηλέφωνο. Αρκετές από αυτές, αναπτύχθηκαν για να μπορούν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας να παρακολουθούν την κατάστασή τους, όπως ο μετρητής γλυκόζης iBGStar της Sanofi για διαβητικούς, ο οποίος «συνεργάζεται» με οποιοδήποτε iPhone, αποθηκεύοντας στο κινητό τις μετρήσεις. Στο smartphone βασίζεται και ο ηλεκτροκαρδιογράφος της εταιρείας AliveCor, στο οποίο «τρέχει» ένας αλγόριθμος που εντοπίζει τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, που συχνά «προειδοποιούν» για εγκεφαλικό.

Από την άλλη μεριά, η «έξυπνη» συσκευή εισπνοής φαρμάκων της Propeller Health, για άτομα με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αξιοποιεί το τηλέφωνο για να βοηθήσει κάθε ασθενή να προσαρμόσει καλύτερα τη δοσολογία στα συμπτώματά του. Όπως και τα παραπάνω προϊόντα, η συσκευή έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA, κάτι που ισχύει και για τα πιεσόμετρα των Qardio, Withings και iHealth, τα οποία επίσης συνδέονται ασύρματα με το smartphone του χρήστη τους.

Την ίδια στιγμή, αρκετά πανεπιστήμια και ινστιτούτα υπόσχονται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις διαγνωστικές ικανότητες των smartphone. Έτσι, ερευνητές από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης αναπτύσσουν ένα περιφερειακό για ανθρώπους που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα, το οποίο με τη βοήθεια της οθόνης του τηλεφώνου θα «καταλαβαίνει» αν χρειάζεται αλλαγή η δοσολογία. Επίσης, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες ετοιμάζουν μια συσκευή που θα ελέγχει την κατάσταση των νεφρών, περιορίζοντας έτσι τις επισκέψεις στον γιατρό για τους διαβητικούς ή όσους έχουν κάποια νεφρική πάθηση.

Τέτοια περιφερειακά ανοίγουν παράλληλα τον δρόμο στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να ελέγχουν την υγεία των ασθενών τους από απόσταση και να εντοπίζουν έγκαιρα τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την προοπτική να μειωθούν οι επανεισαγωγές χωρίς «εκπτώσεις» στην ποιότητα περίθαλψης, εξηγεί γιατί 14 από τα 23 μεγαλύτερα αμερικανικά νοσοκομεία ετοιμάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα, δοκιμάζοντας το iPhone και συμβατά περιφερειακά για την παρακολούθηση ανθρώπων με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη. Την αποκάλυψη έκανε το Reuters, το οποίο προσθέτει πως άλλα νοσοκομεία στις ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με την Google και τη Samsung για παρόμοιες δοκιμές.

Ο πρωτοπόρος
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές των τεχνολογιών που μετατρέπουν τα «έξυπνα» τηλέφωνα σε διαγνωστικές συσκευές είναι ο Eric Topol, διευθυντής του Scripps Translational Science Institute (STSI) και πρωτοπόρος στον τομέα της καρδιολογίας. Στο παρελθόν έγραψε ένα άρθρο στη Wall Street Journal, με τίτλο «Το μέλλον της ιατρικής βρίσκεται στο smartphone σου», όπου υποστηρίζει πως οι ασθενείς θα εμπλέκονται πολύ περισσότερο στις θεραπείες που ακολουθούν, αν μπορούν να παρακολουθήσουν πώς εξελίσσεται η υγεία τους στην οθόνη του κινητού.

Μάλιστα, ο Topol προσθέτει πως από αυτές τις τεχνολογίες δεν αποκλείονται και όσοι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια. Κι αυτό γιατί ήδη βρίσκονται στα σκαριά εφαρμογές που μπορούν να εκτιμήσουν την κατάστασή τους.

Βέβαια, όπως αναφέρει ο Αμερικανός καρδιολόγος, υπάρχουν αρκετά πρακτικά προβλήματα που χρειάζεται να λυθούν ώστε τα smartphone να αναβαθμίσουν όντως την περίθαλψη. Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να διασφαλισθεί το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών, όπως και ότι τα δεδομένα δεν θα μπορούν να υποκλαπούν από χάκερ – δύο θέματα για τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη δεν έχουν λυθεί. Επίσης, πρέπει όλες αυτές οι τεχνολογίες να είναι πιστοποιημένες από ανεξάρτητους φορείς για την αξιοπιστία και την ακρίβειά τους.

Κινητά-tablets: Τελευταία Ενημέρωση

X