ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μασκ κηρύσσει τον πόλεμο στο ChatGPT

Η εταιρεία xAI του Μασκ παρουσίασε το πρώτο της προϊόν τον Δεκέμβριο, ένα chatbot με την ονομασία Grok, το οποίο εκπαιδεύεται μέσα από τις αναρτήσεις στην πλατφόρμα X

Kathimerini.gr

Η εταιρεία xAI του Ελον Μασκ βρίσκεται σε συζητήσεις για προσέλκυση επενδύσεων έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ανταγωνιστικές της ικανότητες απέναντι στην OpenAI, η οποία δημιούργησε το ChatGPT και υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης του δισεκατομμυριούχου έχει πραγματοποιήσει επαφές με πλούσιους ιδιώτες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την άντληση κεφαλαίων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, στις συζητήσεις αυτές έχουν συμπεριληφθεί υποψήφιοι επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ, περιοχή που το Πεκίνο ενισχύει με ταχείς ρυθμούς την επιρροή του τα τελευταία χρόνια.

Η ενδεχόμενη άντληση κεφαλαίων από το Χονγκ Κονγκ για μια αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Η Ουάσιγκτον έχει επιδιώξει να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών με σκοπό να παρεμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών από την Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε πέρυσι ορισμένες αμερικανικές επενδύσεις στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.


Φωτ.: Shutterstock

Τρία άτομα με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι ο Μασκ ήλπιζε να συγκεντρώσει έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια για την xAI. Πηγή με γνώση της κατάστασης ανέφερε ότι ο Ελον Μασκ στόχευε σε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ άλλοι είπαν ότι είχαν προσεγγιστεί επενδυτές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley φέρεται να έχει αναλάβει τον συντονισμό για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η xAI του Μασκ παρουσίασε το πρώτο της προϊόν τον Δεκέμβριο, ένα chatbot με την ονομασία Grok, το οποίο εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας αναρτήσεις του X.

Η κλίμακα της επιχειρούμενης άντλησης κεφαλαίων αντανακλά το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη της λεγόμενης «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης», δηλαδή μοντέλα που παράγουν κείμενο, εικόνες και κώδικα μέσα σε δευτερόλεπτα. Ενδεικτικά, η OpenAI έχει συγκεντρώσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τη Microsoft. Αλλες νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα, όπως η Anthropic και η Cohere, έχουν επίσης συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Google και η Amazon.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση