ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το πρώτο ρομπότ-μαέστρος διευθύνει ορχήστρα

Το YuMi διηύθυνε τον Αντρέα Μποτσέλι σε όπερα του Βέρντι

Newsroom K

Η ιδιαίτερη αυτή συναυλία, στην οποία έκανε το ντεμπούτο του ο YuMi, το ρομπότ που σχεδιάστηκε από την ελβετική ABB, έγινε στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς φεστιβάλ ρομποτικής, που διεξάγεται στην πόλη της Τοσκάνης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ ανέλαβε να διευθύνει μια ολόκληρη ορχήστρα, με τους μουσικούς να μην κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για αυτή την ιδιαίτερη συνεργασία.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Lucca και ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, «υπάκουσαν» στις εντολές του YuMi, ο οποίος διηύθυνε σε τρία από τα 18 κομμάτια που παρουσιάστηκαν στη συναυλία της Τρίτης, μεταξύ των οποίων και ηδιάσημη άρια La Donna e’ Mobile, της όπερας Ριγκολέτο του Τζουζέπε Βέρντι.

Tέλειες οι κινήσεις του ρομπότ στην ταχύτητά και στην έκταση των χεριών του

«Το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος, ήταν ότι έπρεπε να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να κατανοήσουμε τις κινήσεις του. Όταν βρήκαμε τελικά τον τρόπο, όλα έγιναν πολύ εύκολα», είπε ο μόνιμος μαέστρος της ορχήστρας, Αντρέα Κολομπίνι.

Ο ίδιος, περιέγραψε στο Reuters την εμπειρία του με τον YuMi ως «πραγματικά φανταστική», εξαίροντας την συμβολή των τεχνικών, οι οποίοι φρόντισαν να κάνουν τέλειες τις κινήσεις του ρομπότ, ειδικά σε ότι αφορά την ταχύτητά τους, αλλά και την έκταση των χεριών του, πράγμα πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση μιας ορχήστρας.

Ο YuMi, που το όνομά του προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων «You and Me», δηλαδή εγώ κι εσύ, διδάχθηκε όλες τις κινήσεις από τον μαέστρο Κολομπίνι, ο οποίος κατά τη διάρκεια των «μαθημάτων» και τον προβών κρατούσε τα δύο χέρια του ρομπότ, ώστε να καταγραφούν με απόλυτη ακρίβεια οι σωστές κινήσεις από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Στα... ντεσαβαντάζ του YuMi κυριαρχεί το ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει, συνεπώς κάθε απρόσμενη αλλαγή του ρυθμού από τους μουσικούς θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Ας είμαστε σοβαροί, υπάρχει περίπτωση ο θεμιστοκλεους, ο οποίος με αναίδεια παραβίαζε τους νομους, να ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:11

Προς Ομόνοια ο Κατσουρίδης

«ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ»
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ  |  19:31

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Αγαπητή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Εδώ η πατρίδα χάνεται και αφιερώνετε χώρο στις επικεφαλίδες για τις ενέργειες ενός ...»
Βρε τον ανόητο δηλαδή!!  |  19:16

Γ.Εισαγγελέας: Δε διαγράφουμε αδιάκριτα τροχαίες παραβιάσεις

«Γειά σου συνονόματε λεβεντιά. Και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με Υπουργό Οικονομικών την κα Χρυστάλλα. ...»
Κώστας  |  12:01

GEEK: Τελευταία Ενημέρωση