ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σπανακόπιτα της Αθηνάς

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Newsroom K

Διάφορες συνταγές από Κύπρο και Ελλάδα ενώνονται και δημιουργούν την πιο νόστιμη σπανακόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Στη δική μου συνταγή συνδυάζω τη ζύμη κουρού με τη γέμιση της αγαπητής κυρίας Στρατούλας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μου έδωσε τη συνταγή της με πολλή αγάπη. Πιστέψτε με, θα σας βγάζει ασπροπρόσωπες κάθε φορά που θα τη ετοιμάζετε. Μπορείτε να τη σερβίρετε ως ορεκτικό, κόβοντάς τη σε μικρά κομματάκια, ως συνοδευτικό με τον καφέ ή σαν ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Η σπανακόπιτα αυτή είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας.

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15΄

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 20x25x4 εκ.

Για 8 μερίδες

Υλικά

Για τη ζύμη κουρού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
70 ml ελαιόλαδο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Για τη γέμιση
400 γρ. φύλλα σπανακιού
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
200 γρ. φέτα κομμένη σε κομματάκια
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι, πιπέρι

Για το γλασάρισμα
2 αυγά
20 ml ελαιόλαδο
200 ml γάλα


Εκτέλεση
1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο πολυμίξερ. Κτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε.
2. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σ’ έναν πάγκο στρωμένο με λαδόχαρτο. Αυτό θα είναι το κάτω μέρος της σπανακόπιτάς μας. Ανοίγουμε και το δεύτερο πιο μικρό κομμάτι που θα είναι το πάνω μέρος.
3. Με το πιο μεγάλο κομμάτι ζύμης στρώνουμε τη βάση και τις άκρες του ταψιού μας.
4. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.
5. Τοποθετούμε τη γέμιση στο στρωμένο ταψί με τη ζύμη. Κλείνουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Διπλώνουμε τις άκρες και χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια. Κτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα και περιχύνουμε τη σπανακόπιτα. Την ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 15’, έως ότου ροδοκοκκινίσει καλά.

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο Αthena recipes

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Εστιατόρια: Τελευταία Ενημέρωση

Must try το burger με τσιπς γλυκοπατάτας

NOM / Healthy

Eίναι ένας all day χώρος εμπνευσμένος από διάφορες κουλτούρες, το περιβάλλον και την φύση
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια, σε έναν πανέμορφο κήπο με κληματαριές που σίγουρα θα αποτελέσει τον απολυτό προορισμό

Μπέμπα / Restaurant

Σε ένα ζεστό περιποιημένο χώρο με ρετρό διακοσμητικά και γήινα χρώματα θα βρεις διάφορα ορεκτικά, πίττες από τον ξυλόφουρνο ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Προσφέρονται μαθήματα μαγειρικής για μέχρι έξι άτομα

Asian Flavours

Tο μενού περιλαμβάνει αγαπημένα πιάτα από διάφορα μέρη της Ασίας, φτιαγμένα με μεράκι και ολόφρεσκα υλικά
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ