ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψητό τσίζκεϊκ σοκολάτας

Ένα ξεχωριστό τσίζκεϊκ για τους λάτρεις της σοκολάτας

Newsroom K

Υλικά

Για τη βάση

200 γρ. μπισκότα σοκολάτας, χοντροαλεσμένα (χωρίς γέμιση)
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο + επιπλέον για τη φόρμα

Για την κρέμα

350 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
700 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
180 γρ. ζάχαρη
3 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
1½ κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
200 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

Για την γκανάς

120 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
90 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
10 γρ. βούτυρο αγελάδος

Μερίδες: 12  Προετοιμασία: 45΄

Χρόνος: 1 ώρα και 5΄

Διαδικασία

Βάση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι ώστε να είναι σχετικά χοντρά κομμάτια και όχι σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι. Φροντίζουμε να μην καεί, αποσύροντάς το από τη φωτιά ακόμη και αν υπάρχουν άλιωτα κομμάτια μέσα (θα λιώσουν στη συνέχεια με το ανακάτεμα). Αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με τα χοντροαλεσμένα μπισκότα, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου περίπου 24 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο το μείγμα της βάσης, πατικώνοντάς το με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε τη βάση για 5 λεπτά, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα

Λιώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί (μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει). Την αποσύρουμε από το μπεν μαρί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά, να κρυώσει.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Τα χτυπάμε, απαλά στην αρχή, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα. Χαμηλώνουμε και πάλι την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ενσωματώνεται το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο.

Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου από υπολείμματα μείγματος, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Ενσωματώνουμε το απόσταγμα, τη λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα, πάνω από τη βάση, και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (180° C) για περίπου 1 ώρα.

Ξεφορμάρουμε το γλυκό, αφού πρώτα περάσουμε προσεκτικά ένα μαχαίρι ανάμεσα σε αυτό και τα τοιχώματα της φόρμας. Το αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα εκτός ψυγείου και για 1 ώρα στο ψυγείο.

Γκανάς

Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, το οποίο τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά. Μόλις το μείγμα πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια μαρίζ. Τοποθετούμε την γκανάς για 10 λεπτά στο ψυγείο.

Τη βγάζουμε, την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε πάνω από το τσίζκεϊκ μας. Βάζουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο, προτού το ξεφορμάρουμε.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ποιος φοβάται τον Ματσάκη και άλλες ιστορίες για φόνους

«Δυστυχώς οι ποσοστώσεις στους διορισμούς αυτά έχουν! Θα γίνουν ανυπόφορες σε τυχών λύσης του κυπριακου! ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  13:02

Αποδέσμευση €8 εκ. για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας

«Γιατί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και να μην κουρευτουν όλα τα ταμεία προνοίας, ειδικά του συνεργατισμου ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  07:40

Ακιντζί: Δεν έχουμε την πολυτέλεια διαχωρισμού και αντιπαραθέσεων

«Ο χαμελεον ακκιντζη που κατευθύνεται απόλυτα από τον ερτογάν και έχει τα εύσημα από τους κύπριους αφελεις!! ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  07:36

Αναστασιάδης: Απειλή στην Αν. Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Ουτε που ιδρωνει τ` αυτι τους κ. Παπαστυλιανου. Τετοια πληροφορηση! Τετοιου επιπεδου δημοσιογραφια!»
Λευκωσιατης  |  23:14

Γαστρονόμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ