ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαδένια, η ελληνική

Η κατεξοχήν ελληνική πίτσα με καταγωγή από την Κίμωλο, με ψωμένια ζύμη

Newsroom K

Υλικά

Για 1 πίτσα διαμέτρου περίπου 38 εκ.

Για τη βάση

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τις φρέσκες ζύμες και τα βούτυρα)
280 ml χλιαρό νερό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
80 ml ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
100 ml ελαιόλαδο
λίγο ψιλό αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία: 20'      Χρόνος: 20'

Διαδικασία

Βάση: Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδένια: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον πελτέ και τον αραιώνουμε με 40 ml νερό. Ρίχνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, λίγο ψιλό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ. ή τη λαμαρίνα του φούρνου. Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. και τη μεταφέρουμε στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα του πελτέ ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.

Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια στην επιφάνεια, αλλά να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Εμφύλιος» στην τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομίας

«Και ο Ερντογάν έχει τους Μανδαρίνους του, που επίσης αγνοεί και μιλά για συνομωσίες ! Κάτι μας θυμίζει ...»
Demetris  |  12:42

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τερματισμό του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο

«Το συνδρομο των αμερικανων, Μακαρίου - Ρωσσιδη: να ψηφίζει η Κύπρος στον ΟΗΕ ότι ψήφιζε και η Κούβα, ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  12:19

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Γαστρονόμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ