ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Clafoutis με ανοιξιάτικα φρούτα

Το περίφημο γαλλικό επιδόρπιο, το κλαφουτί, ανάμεσα σε τάρτα και σε κέικ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά

Για τη ζύμη

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
550 ml φρέσκο γάλα
12 αυγά
180 γρ. ζάχαρη
50 ml λικέρ κεράσι ή άλλο λικέρ της αρεσκείας μας
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 κάψουλες βανιλίνη)
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τα φρούτα

1 κιλό ανάμεικτα φρούτα της εποχής (φράουλες, βερίκοκα, μούρα κ.α.), καλά πλυμένα και κομμένα στη μέση ή στα 4 ανάλογα το μέγεθος
100 γρ. ζάχαρη

Μερίδες: ταψί 24 εκ      Προετοιμασία: 15'

Χρόνος: 1 ώρα

Διαδικασία

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και το λικέρ για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το χτύπημα, για άλλα 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Φρούτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Απλώνουμε στο ταψί τα φρούτα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με 100 ml νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Περιχύνουμε με το σιρόπι τα φρούτα και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Κλαφουτί: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα ψημένα φρούτα. Ψήνουμε για περίπου 40 – 45 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να φουσκώσει. Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X