ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χταπόδι μαγειρευτό με μανιτάρια και πιπεριές

Νόστιμο φαγητό με έξτρα μπόνους συνταγή: φάβα από ξερά μπιζέλια

Newsroom K

Υλικά

1 χταπόδι περίπου
1 κιλό, καθαρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια (περίπου 3 - 4 εκ.)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, ξεπλυμένες, καλά στραγγισμένες, σε μέτρια καρέ
300 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στα 2 ή στα 4, ανάλογα με το μέγεθός τους
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες
1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά ή καυτερή πάπρικα σε σκόνη
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες: 4                   Προετοιμασία: 30'

Χρόνος: περίπου 1½ ώρα

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι μαζί με τα καρότα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Δεν θα χρειαστούν άλλα υγρά, διότι το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του. παρ’ όλα αυτά ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε το τζίντζερ, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά και ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι. Μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Σερβίρουμε το φαγητό με ένα λευκό πιλάφι ή, αν θέλουμε, με φάβα από ξερά μπιζέλια που φτιάχνουμε ως εξής:

Βράζουμε 300 γρ. ξερά μπιζέλια σε 1 λίτρο νερό με 1 δαφνόφυλλο και 1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά και να μαλακώσουν -σχεδόν να λιώσουν- τα μπιζέλια (ξαφρίζουμε τα πρώτα 10 λεπτά). Λιώνουμε τη φάβα (χωρίς το κρεμμύδι) με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, προσθέτοντας 100 ml λάδι, χυμό από 1/2 λεμόνι και αλατοπίπερο.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Αποκήρυξε μέσω Σιζόπουλου τη διζωνική ο Νικόλας;

«• Εάν κάποιοι θέλουν να αυτοκτονήσουν οι άλλοι για να θυματοποιηθούν. • Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; ...»
Παναγιώτης Ήφαιστος  |  19:52

Γαστρονόμος: Τελευταία Ενημέρωση

Καλύτερα το γλυκό αυτό να το φάμε την επόμενη μέρα, οπότε θα έχουν δέσει απόλυτα οι γεύσεις

Τιραμισού χωρίς αυγά

Ένα από τα μυστικά της συνταγής είναι πως ο καφές πρέπει να είναι κρύος, ώστε να μην πανιάσουν τα σαβουαγιάρ
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΓΛΥΚΑ