ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Ποιότητας 2016 Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική

Στα Γλυτζιηστά του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου Κοιλανίου

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Το παραδοσιακό γλυκό του Κοιλανίου
Ο Γυναικείος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού προσπαθεί να το κάνει ευρύτερα γνωστό. Γλυκό, ελαφρύ και μυρωδάτο, γαρνίρεται με σουσάμι και κιούλι.

Τα γλυτζιηστά είναι κεραστικό γλυκό που προσφέρεται σε γιορτινά τραπέζια, κυρίως σε γάμους και αρραβώνες. Το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν από παλιά στο Κοιλάνι, όμως, είναι σχεδόν άγνωστο στην υπόλοιπη χώρα. Από χωριάτικο αλεύρι μαζί με φαρίνα, λίγο λάδι, αλάτι και νερό, πλάθεται και κόβεται με περίτεχνο τρόπο, τηγανίζεται, σιροπιάζεται και σερβίρεται γαρνιρισμένο με σουσάμι και φύλλα από κιούλι. Μια απλή λιχουδιά γεμάτη γεύση που γλύφεις και τα δάχτυλά σου.


Ο Γυναικείος Πολιτιστικός Σύλλογος Κοιλανίου έχει καθιερώσει τη Γιορτή του Γλυτζιηστού στα τέλη Ιουνίου και επιδιώκει να κάνει ευρύτερα γνωστό το γλυκό του χωριού. Στο Κοιλάνι βέβαια κάποιες νοικοκυρές φτιάχνουν γλυτζιηστά κατά παραγγελία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα βρίσκεις και στη Λεμεσό στο εργαστήριο της Χαράς Κουταλιανού, ενεργό μέλος του Γυναικείου Συλλόγου. «Τα άλλα παραδοσιακά γλυκά τα βρίσκεις όπου θέλεις. Παντού έφτιαχναν πισσίες και δάκτυλα, όμως δεν έφτιαχναν τα γλυτζιηστά, επειδή θέλαμε να παραμείνουν στο Κοιλάνι, δεν τα αφήναμε εύκολα να βγουν έξω από το χωριό», απαντά στην απορία μας η κ. Κουταλιανού. Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει τέλειο; «Να τηγανιστεί έγκαιρα για να μην κολλήσουν τα φύλλα και το σιρόπι να μην είναι πολύ δεμένο, ούτε αραιωμένο».


ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
 |
Νοικοκυρές στο Κοιλάνι τα φτιάχνουν με παραγγελία, τον Ιούνιο στη γιορτή του Γλυτζιηστού και στο εργαστήρι της Χαράς Κουταλιανού. Τηλ. 99618109


Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Σχόλια αναγνωστών

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«Κυβερνητικές αποφάσεις για την παιδεία. (Μένει να τις αποδεχτούν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών) 1. ...»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  |  20:37

Αίτημα για εποπτεία του αποφυλακισθέντα παιδεραστή

«Tώρα που την έπαθε η κυβέρνηση ......»
knak  |  17:49

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους Mig-31

«Λαλεις να εξηασαν να κλεισουν το ταγκι της πεζηνας;»
Παρης  |  16:59

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Βραβεία Γαστρονόμου: Τελευταία Ενημέρωση