ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρωματική μηλόπιτα ή αχλαδόπιτα

Από τα πιο αγαπημένα και «μαμαδίστικα» γλυκά

Newsroom Κ, Αθήνα

Προετοιμασία: 35΄/ Ψήσιμο: 50΄ / Αναμονή: περίπου 35΄

Υλικά (για περίπου 10 μερίδες)
5 μήλα ή 5 αχλάδια
1 κούπα ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ

Παντεσπάνι

1 κούπα βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη άχνη
5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1/2 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανίλιας)
1½ κούπα γιαούρτι (όποιο θέλουμε)
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.

Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα μήλα ή τα αχλάδια από τις φλούδες και τα κουκούτσια τους. Κόβουμε σε ροδέλες τα μήλα και σε φέτες τα αχλάδια. Τα στρώνουμε στον πάτο μιας φόρμας ή ταψιού διαμέτρου 25 εκ. Θα τον καλύψουν εξ ολοκλήρου. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε εδώ κι εκεί τα κομμάτια βουτύρου και το κονιάκ. Τα βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, για 1-2 λεπτά, το βούτυρο με την άχνη. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και στη συνέχεια τη βανίλια και το γιαούρτι. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα.

Συνολικά χτυπάμε το μείγμα για 10-12 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνός. Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια και τα χτυπάμε, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Αφού ψηθούν τα μήλα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω τη ζύμη. Βάζουμε και πάλι το γλυκό στον φούρνο για 20 λεπτά ακόμα. Περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού και το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει. Δεν το αφήνουμε παραπάνω, γιατί θα κολλήσουν τα φρούτα στο ταψί.

Αναποδογυρίζουμε το γλυκό πάνω σε μια πιατέλα και περιμένουμε περίπου 30 λεπτά προτού σερβίρουμε για να απορροφήσει το παντεσπάνι τα υγρά από τα φρούτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Γλυκά: Τελευταία Ενημέρωση

Καλύτερα το γλυκό αυτό να το φάμε την επόμενη μέρα, οπότε θα έχουν δέσει απόλυτα οι γεύσεις

Τιραμισού χωρίς αυγά

Ένα από τα μυστικά της συνταγής είναι πως ο καφές πρέπει να είναι κρύος, ώστε να μην πανιάσουν τα σαβουαγιάρ
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΓΛΥΚΑ
Τα αφράτα μπισκότα μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές ημέρες όταν τα τοποθετήσουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγών

Cookies χωρίς βούτυρο

Για όσους αποφεύγουν το βούτυρο, δεν είναι απαραίτητη η χρήση φουντουκιών και σοκολάτας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΓΛΥΚΑ
Αλείφουμε τα εκλεράκια με λιωμένη κουβερτούρα.

Ψευτοεκλέρ

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τα πιο νόστιμα και τραγανά σπιτικά εκλέρ
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΓΛΥΚΑ