ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πρώτη κυπριακή μικροζυθοποιία

H Cyprus Pils της Prime Microbrewery βραβεύτηκε φέτος στη Γερμανία

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΕΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το κίνημα της μικρής, ποιοτικής παραγωγής μπίρας έχει υιοθετηθεί στο εξωτερικό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στην Κύπρο άργησε πολύ να φτάσει και η μόνη που το υιοθέτησε μέχρι τώρα είναι η μικρή, οικογενειακή επιχείρηση Prime Microbrewery. Οι ιδιαίτεροι τύποι μπίρας της, που ξεφεύγουν κατά πολύ από τις κλασικές «ξανθιές» μαζικής παραγωγής και προσφέρουν μια πλούσια παλέτα αρωμάτων και γεύσεων, που είναι πιο κοντά στον σύνθετο κόσμο της μπίρας, με διαφορετικά στυλ.

Εραστές της καλής μπίρας
Τα αδέρφια Λοΐζος και Σταμάτης Χατζηχαραλάμπους βρίσκονται πίσω από τις μπίρες Prime, ενώ ο πατέρας τους Γιώργος Χατζηχαραλάμπους είναι μέτοχος. Εραστές της καλής μπίρας, κυκλοφόρησαν το 2012-13 τις πρώτες μπίρες μικροζυθοποιίας στην Κύπρο, αφού πρώτα έστησαν ένα καθόλα σύγχρονο και ευέλικτο μικροζυθοποιείο. «Η ιδέα ξεκίνησε λόγω αγάπης για την μπίρα» ξεκινά την κουβέντα μας ο Λοΐζος Χατζηχαραλάμπους. «Ταξιδεύαμε στο εξωτερικό και πάντα δοκιμάζαμε μπίρες. Η μπίρα ήταν το ταξίδι, όχι η χώρα ή η πόλη. Ψάχναμε πάντα για κάτι πιο πλούσιο σε γεύση και διαφορετικό». Οι καλές μπίρες έχουν νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Οτιδήποτε άλλο είναι ζημιογόνο, μπορεί κάτι επιπρόσθετο να μειώνει το κόστος και να αυξάνει τη διάρκειά της, αλλάζει όμως τη γεύση. «Η μπίρα χρειάζεται μόνο αυτά τα τέσσερα συστατικά και καλό χειρισμό για να είναι ευεργετική στον καταναλωτή. Η καλή μπίρα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι είναι περισσότερο ευεργετική και από το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο».
Ο κ. Χατζηχαραλάμπους είναι ένας δραστήριος, νέος άνθρωπος, με βαθιά γνώση για την μπίρα και πολύ μεράκι σε αυτό που κάνει. Μαζί με τον αδερφό του πειραματίστηκαν για δέκα χρόνια στο σπίτι τους, φτιάχνοντας αρκετούς τόνους μπίρας με ένα μικρό, πλήρες ΚΙΤ, παίρνοντας το βάπτισμα του ερασιτέχνη ζυθοποιού πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά. Η συνήθεια έγινε στόχος και το 2006 προσπάθησαν να εγγράψουν το μικροζυθοποιείο που είχαν ονειρευτεί. Η γραφειοκρατία και η ασυνεννοησία που συνάντησαν στο διάβα τους, είχε ως αποτέλεσμα το εγχείρημα να καθυστερήσει γύρω στα έξι χρόνια, μέχρι να αποκτήσουν την άδεια. Προηγουμένως είχαν φροντίσει να κάνουν μεταπτυχιακό στην μπίρα, ενώ ο Λοΐζος με πτυχίο της ΑΣΟΕΕ για οργάνωση, διοίκηση και λογιστική επέλεξε να εξειδικευτεί με σπουδές στις αγγλικές μπίρες. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο μαζί με τον αδελφό του θέλησαν αυτές τις γνώσεις τους να τις κάνουν πράξη. «Όταν μπήκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχαμε κάποια χαλάρωση των δασμολογιών, άρχισε η εισαγωγή μπίρας από το εξωτερικό. Δυστυχώς, επειδή η μεταφορά γίνεται πάντα σε μη κλιματιζόμενα κοντέινερ, η μπίρα μέχρι να έλθει στην Κύπρο χάνει τεράστιο ποσοστό από τον χαρακτήρα, τη γεύση και τα αρώματά της. Φτάνει και είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ήθελε ο ζυθοποιός να δώσει στον κόσμο. Ειδικά το καλοκαίρι μέσα στο κοντέινερ συναντάμε θερμοκρασίες παστερίωσης. Καμία σχέση με αυτό που πρότεινε ο κατασκευαστής», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μικρή, προσεγμένη παραγωγή
Στα τέλη της άνοιξης η Prime λάνσαρε τη Cyprus Pils, μια νέα μπίρα που ισορροπεί στο στόμα την πικράδα του λυκίσκου με τη γλυκύτητα της βύνης, η οποία διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό μπίρας Meiningers International Craft Beer Award 2016 στη Γερμανία, πριν καλά-καλά εμφανιστεί στην κυπριακή αγορά. Μια σημαντική επιβράβευση, η πρώτη για το μικροζυθοποιείο της Σωτήρας. «Επανασχεδιάσαμε την γραμμή των προϊόντων μας, αφού πιστεύουμε σε αυτά και θέλαμε να το δείξουμε» τονίζει ο Λοΐζος Χατζηχαραλάμπους. «Η Κύπρος είναι δύσκολη αγορά επειδή τώρα αρχίζει και αναπτύσσεται η παιδεία περί της μπίρας. Στόχος μας να πηγαίνουμε πάντα σε κάτι καλύτερο. Εμείς είμαστε της άλλης σχολής: μικρή, προσεγμένη παραγωγή και συστατικά με ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Ο ζυθοποιός αποφασίζει πώς θα γίνει η μπίρα, δεν αποφασίζει ο λογιστής της εταιρείας».
Και πού διαφέρει η απαστερίωτη ξανθιά Cyprus Pils από τις υπόλοιπες μπίρες της Prime; «Δεν είχαμε κυκλοφορήσει ποτέ pils μπίρα», απαντά και χαμογελά. «Αγωνιστήκαμε αρκετά χρόνια με άλλες πιο πλούσιες μπίρες, οι οποίες είχαν το φανατικό κοινό τους, απλά δεν ήταν αρκετό για να τις υποστηρίξει. Οπότε πήγαμε σε κάτι πιο προσιτό από πλευράς γεύσης, γιατί η ποιότητα είναι πάντα η ίδια. Οι υπόλοιπες μπίρες μας θα συνεχίζουν να βγαίνουν τους χειμερινούς μήνες, για να μην απογοητεύσουμε το κοινό μας. Είναι πιο ευαίσθητες, δεν δέχονται τόσο καλά τη ζέστη και τις κακές συνθήκες φύλαξης, οπότε τις κυκλοφορούμε τον χειμώνα».
Συνολικά οι μπίρες της Prime είναι πέντε: οι καλοκαιρινές Cyprus Pils και Prime White, μια βελγικού τύπου λευκή μπίρα, η οποία γίνεται με φρέσκο πορτοκάλι, χαμομήλι και κόλιανδρο, η χειμωνιάτικη Amber, μια αμερικανικού τύπου μπίρα με πολύ πλούσια γεύση και έντονα χαρακτηριστικά και οι εποχικές Prime Black και Prime Pale. Όλες απαστερίωτες, με πιο σφικτό φιλτράρισμα για λίγη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις υπόλοιπες φρέσκιες μπίρες. «Γίνονται συχνές εμφιαλώσεις για να τις παραλαμβάνει ο πελάτης παγωμένες από την εμφιάλωση. Αυτό είναι τρομερά δύσκολο να γίνει, αλλά έτσι μας αρέσει να δουλεύουμε». Φτιάχνουν, επίσης, μπίρες για πελάτες με private labels, όπως για τις ποδοσφαιρικές ομάδες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ, ενώ δημιουργούν και για καταστήματα, «κάτι τρομερά εντυπωσιακό για τα καλά μαγαζιά».
Το εργοστάσιο παράγει 300 τόνους μπίρας τον χρόνο. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η παραγωγή στους 20 με 22 τόνους μηνιαίως, ενώ με την καινούργια Cyprus Pils παρατηρείται μια ανοδική πορεία. Η διανομή γίνεται αποκλειστικά από την Prime στο παρόν στάδιο, παρόλο που υπάρχουν προτάσεις για συνεργασία οι οποίες μελετούνται. Όσον αφορά τις εξαγωγές έχουν γίνει οι πρώτες επαφές για διανομή σε Ελλάδα και Λίβανο και συζητούν με διανομείς στο Ισραήλ. «Μας έχουν ζητήσει την μπίρα και από Σουηδία αλλά το ταξίδι είναι μεγάλο και η γεύση της θα αλλοιωθεί. Επομένως το πλεονέκτημά μας θα γίνει μειονέκτημα», εξηγεί ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

Η μπίρα «παντρεύεται» με το μενού εστιατορίων
Πρόσφατα στην Ελλάδα, μετά από καταγγελίες μικροζυθοποιών, δόθηκε ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιεία για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αναρωτιέμαι εάν και στην κυπριακή αγορά μπίρας επικρατούν συνθήκες μονοπωλίου. «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με αυτό που ονομάζουμε pale play, έτσι λέγεται στον χώρο. Βλέπουμε συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες δίνουν χρήματα ή δωρεάν προϊόντα ή εξοπλισμό, ρούχα για το προσωπικό, ταμπέλες, κ.ά. Αυτό απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τους εμπόρους και είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που τα προϊόντα μας δεν έχουν τη διείσδυση που θέλουμε στην αγορά. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί. Βεβαίως όχι ακατόρθωτο».
Η Prime στο παρελθόν παρασκεύασε μια μπίρα για τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου. Αναπόφευκτα η κουβέντα μας επικεντρώθηκε στην πρόσφατη τάση που επικρατεί στο εξωτερικό, όπου η μπίρα «παντρεύεται» με το μενού εστιατορίων. Στη Νέα Υόρκη μικροζυθοποιεία έχουν δημιουργήσει κατάλληλες μπίρες με βάση συγκεκριμένα πιάτα. «Εμείς συνεργαζόμαστε κυρίως με σεφ. Τα κυπριακά εστιατόρια μάς στέλνουν το μενού και τους ενημερώνουμε με ποια είδη μπίρας μπορούν να παντρέψουν τα πιάτα τους, όχι μόνο με τις δικές μας. Προωθούμε την κουλτούρα της μπίρας σε κάθε τομέα που ασχολούμαστε μαζί του». Παρασκευάζουν, επίσης, μαρμελάδα και σιρόπι μπίρας από100% φρέσκια μπίρα, όπου «δίνουν απίστευτο βάθος στη γεύση του τελικού πιάτου» και έχουν στείλει δοκιμαστικά σε σεφ. «Οι μπίρες που χρησιμοποιούμε έχουν πολλά επίπεδα γεύσεις και αυτά βγαίνουν πολύ όμορφα στη μαγειρική». Παράλληλα, κάθε Σάββατο δέχονται στο εργοστάσιο οργανωμένα tours από τουρίστες κυρίως Σκανδιναβούς και Άγγλους για beer testing.
Σύντομα θα ολοκληρωθεί και το δίκτυο διανομής τους «και με την καλή θέληση των ζυθοποιών Ευρώπης, οι οποίοι θα ελέγξουν έτσι ώστε να λειτουργεί πιο ορθολογικά η αγορά, πιστεύουμε ότι θα μας βρίσκεται εύκολα. Ίσως όχι παντού, αλλά σίγουρα σε όλα τα καλά σημεία. Το πάθος και η αγάπη υπάρχει και είναι πίσω από ό,τι κάνουμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε το τεράστιο ζυθοποιείο. Ο κύριος σκοπός μας είναι όταν ο Κύπριος σκέφτεται για μια καλή κυπριακή μπίρα, το μυαλό του να πηγαίνει στην Prime».

-ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Σε συγκεκριμένες υπεραγορές στην επαρχία Αμμοχώστου και σε κάβες στη Λευκωσία, ενώ κουβεντιάζουν την εκπροσώπησή τους σε Λεμεσό και Πάφο.
Συνεργάζεται, επίσης, με την Gap Βασιλόπουλος και όταν παραγγείλει ο πελάτης, την επόμενη μέρα παραλαμβάνει. Βεβαίως και από την έδρα τους στη Σωτήρα.
Τηλ. παραγωγού 23826130
facebook: Prime Microbrewery Ltd