ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιολογικά αυγά από τον Μαθιάτη

Δύο φίλοι ένωσαν δυνάμεις και δημιούργησαν το αγρόκτημα Υγέα με βιολογικά προϊόντα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΕΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Η εικόνα από τις οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές με τη μητέρα να εξασφαλίζει φρέσκα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, παραμένει ακόμα έντονη σε πολλούς, από τα νεανικά μας χρόνια. Μία τέτοια εικόνα ήρθε στο μυαλό μου όταν βρέθηκα σε ένα από τα χωράφια του αγροκτήματος Υγέα, ανάμεσα σε δεκάδες κότες που τσιμπολογούσαν ακατάπαυστα τριφύλλι.
Το κατάλληλο τερουάρ στον Μαθιάτη ευνοεί τη βιολογική καλλιέργεια κι αυτό σκέφτηκαν ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο Χρίστος Βασιλείου, οι οποίοι αξιοποίησαν την υπάρχουσα φάρμα, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων. Όλο το αγρόκτημα αποτελείται από 110 στρέμματα και για την αυγοπαραγωγή χρησιμοποιούνται τα 40.


Το βιολογικό αυγό υπερέχει
Το αυγό αποτελεί βασικό υλικό της διατροφής μας κι αυτό που μπαίνει στην κουζίνα καλύτερα να είναι βιολογικό. Για να είναι βιολογικό, προϋποθέτει πως οι κότες είναι ελευθέρας βοσκής, ζουν σε σχετικά ανοικτό περιβάλλον και ταΐζονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές. «Το βιολογικό αυγό υπερέχει επειδή δεν χρησιμοποιείς φάρμακα στην τροφή της κότας ούτε χρωστικές ουσίες» σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης στην κουβέντα μας. «Το καταλαβαίνεις όταν σπάσεις ένα αυγό βιολογικό κι ένα από τα άλλα, θα δεις ότι τα άλλα έχουν έντονη μυρωδιά που οφείλεται στο τι τρώνε οι κότες. Εμείς τη βιολογική τροφή τη φέρνουμε από την Ολλανδία και μας στοιχίζει €600 τον τόνο. Η συμβατική τροφή στοιχίζει €290-310 τον τόνο. Μετά έχουμε και τα τριφύλλια που στοιχίζουν για να τα παραγάγεις».
Τα βιολογικά αυγά έχουν αυξημένα ω-3 λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, γι' αυτό και αποκτούν μόνιμη πελατεία, αφού πλεονεκτούν σε γεύση σε σύγκριση με τα συμβατικά αυγά που παράγονται σε εγκλωβισμένες κλωβοστοιχίες. Σε όλα τα αυγά του εμπορίου αναγράφεται ένας κωδικός στο τσόφλι τους. Στα κυπριακά βιολογικά είναι 0CY, τα ελευθέρας βοσκής 1CY, του αχυρώνα 2CY και της κλωβοστοιχίας 3CY. Τα βιολογικά αυγά ελευθέρας βοσκής του αγροκτήματος Υγέα είναι πιστοποιημένα από τη Lacon Cyprus μετά από ελέγχους στη διαδικασία παραγωγής. «Όταν δύει ο ήλιος, τα πουλιά μπαίνουν στον διαμορφωμένο χώρο και βγαίνουν γύρω στις 7:30 το επόμενο πρωί. Από την ανατολή μέχρι τις 7:30 π.μ., το 80% από τις κότες έχουν γεννήσει το αυγό στα σπιτάκια, τα μαζεύουμε και τα φέρνουμε στο συσκευαστήριο» τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης. Η συσκευασία τους γίνεται σε εξάδες σε δύο πακεταρίσματα: μεσαίο (βάρους 53-63 γρ., €3,45) και μεγάλο (63-73 γρ., €3,85). Στη συνέχεια, μπαίνει ο κωδικός της φάρμας του συσκευαστηρίου, ενώ στο ντελικάτο, χάρτινο κουτί της συσκευασίας αναφέρεται ενδεικτικά η κατά προτίμηση ημερομηνία ανάλωσης.


Τετράχρονος προγραμματισμός
Στο περιποιημένο και σύγχρονο αγρόκτημα Υγέα σήμερα δουλεύουν τέσσερα άτομα και οι κότες γεννούν 2.700- 2.800 αυγά την ημέρα. Παράγουν, επίσης, ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες, ενώ θέλουν να καλλιεργήσουν ακόμα 1.000 ελαιόδενδρα και 500-600 χαρουπιές για χαρουπόμελο και ζωοτροφή. Για ανθοφορία των μελισσών έχουν φυτευτεί 100 τριανταφυλλιές Δαμασκηνής (σαν αυτές του Αγρού), 60-70 μοσφυλιές και 140 μικροί αυστραλέζικοι ευκάλυπτοι, έτσι ώστε να υπάρχει τροφή για τα μελίσσια τουλάχιστον για δέκα μήνες. «Έχουμε ένα πρόγραμμα που θα μας πάρει τρία τέσσερα χρόνια για να παράγουμε βιολογικό μέλι, βιολογικό λάδι και βιολογικά αυγά. Θέλουμε να κάνουμε και κρεατοπαραγωγή, θα παράγουμε βιολογικά κοτόπουλα ή γαλοπούλες, μαζί με αρωματικά φυτά. Είμαστε ταγμένοι να παράγουμε βιολογικά προϊόντα. Δεν χρησιμοποιούμε σχεδόν κανένα ψέκασμα για τις ελιές, προσπαθούμε με ό,τι είναι ομοιοπαθητικό, διότι είναι στη φύση και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ή καλλιεργούμε φυτά που διώχνουν κάποια παράσιτα. Ο σκοπός μας είναι ό,τι παράγουμε να είναι όσο πιο κοντά στη φύση. Γιατί τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να τρώνε φαγητά χωρίς ορμόνες και χωρίς χημικά σκευάσματα» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επιλογή βιολογικών αυγών αποτελεί αναγκαιότητα. Και το αγρόκτημα Υγέα ήρθε για να καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής αγοράς.


-ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Σε όλους τους φούρνους Ζορπάς παγκύπρια, στις υπεραγορές Άλφα Μέγα και σε μερικά επιλεγμένα ζαχαροπλαστεία που κάνουν βιολογικά γλυκά ή τρόφιμα.
Τηλ. Παραγωγού 99417049
www.facebook.com/YgeaFarm/?fref=ts

X