ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ριζότο με αγκινάρες του κουτιού

Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και έτοιμο για σερβίρισμα...

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και έτοιμο για σερβίρισμα...

Υλικά

1 βάζο ή 1 κονσέρβα καρδιές αγκινάρας (στα σούπερ μάρκετ. Σε καλά μπακάλικα και ντελικατέσεν βρίσκουμε καρδιές αγκινάρες στο λάδι, χύμα ή σε βαζάκια από μικρές βιοτεχνίες. Εμείς δοκιμάσαμε εδώ και μας άρεσαν πολύ οι αγκινάρες στο λάδι «Μανούσος»), κομμένες στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το μέγεθος
60 ml ελαιόλαδο (ή το λάδι από το βάζο με τις αγκινάρες αν είναι καλής ποιότητας)
100 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσουν (προσοχή μη μαυρίσουν)
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα
150 ml λευκό ξηρό κρασί
περίπου 1½-2 λίτρα ζεστός σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο ή πράσινο πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄
Μαγείρεμα περίπου 25΄

Διαδικασία

Προτού ξεκινήσουμε, δοκιμάζουμε τις αγκινάρες και, αν είναι μαλακές, υπολογίζουμε να τις βάλουμε στο φαγητό στο τελευταίο ανακάτεμα. Αν είναι σκληρούτσικες, τις βάζουμε στα μισά του μαγειρέματος, εκτός και αν μας αρέσει να κρατάνε.

Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του ρυζιού. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, ξεκινάμε τη σταδιακή προσθήκη του ζωμού ή του νερού. Κάθε φορά προσθέτουμε 1 κουτάλα υγρό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα του υγρού, οπότε προσθέτουμε την επόμενη δόση. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τις αγκινάρες (εκτός και αν είναι σκληρές, οπότε τις βάζουμε πιο πριν) και συνεχίζουμε μέχρι το ριζότο να χυλώσει αλλά οι κόκκοι του ρυζιού να κρατάνε στο κέντρο. Τότε, προσθέτουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα, το κουκουνάρι, το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο ή το μάραθο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 5-6 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με λίγη παρμεζάνα ακόμη.

Συνοδεύουμε με λίγο γιαούρτι ή λίγο κατίκι και μια σαλάτα με σπαράγγια στον ατμό και λαδολέμονο.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση