ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:23
 

Κοντοσούβλι κοτόπουλου με θυμάρι και κοκκινοπίπερο

Μεζεδάκι για να περάσει πιο γρήγορα η ώρα της σούβλας

Newsroom K

Υλικά

2 κιλά φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου

Για τη μαρινάδα:

300 ml λευκό, ξηρό κρασί
4 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
χυμός από 2 λεμόνια χυμός από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
τα φύλλα από 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
1 κουτ. σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε ένα μεγάλο επίπεδο σκεύος στρώνουμε τη μισή ποσότητα των πιπεριών Φλωρίνης.

Προετοιμασία: 20'      Χρόνος: Περίπου 1 ώρα

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι με το θυμάρι. Σε ένα μεγάλο επίπεδο σκεύος στρώνουμε τη μισή ποσότητα των πιπεριών Φλωρίνης. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το μείγμα κρεμμυδιού. Ρίχνουμε και το κοτόπουλο και στρώνουμε και τις υπόλοιπες πιπεριές ανάμεσα και πάνω στο κρέας. Ανακατεύουμε μέχρι όλο το κοτόπουλο να έχει καλυφθεί από τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Σούβλισμα: Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος). Αν ψήσουμε σε θράκα, σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα. Αν ψήσουμε στο φούρνο, παίρνουμε μικρές σούβλες που να χωρούν στο φούρνο. Περνάμε κάθε φιλέτο μπούτι, διπλωμένο ώστε να έχει μεγαλύτερο πάχος και να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζει το κοντοσούβλι στρωτά και ομοιόμορφα.

Σε θράκα: Ακολουθούμε τις οδηγίες στη σελ. 93, έχοντας κατά νου πως το κοτόπουλο απαιτεί λιγότερη ώρα από τα υπόλοιπα κρέατα, οπότε η συνολική ώρα ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα. Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στο χαμηλό ράφι της ψησταριάς, κατόπιν ανεβάζουμε στη μεσαία σκάλα και συνεχίζουμε εκεί το ψήσιμο μέχρι το τέλος. Κατά τα άλλα, ακολουθούμε τα βήματα και τις συμβουλές που περιγράφονται στην προηγούμενη σελίδα και το αλείφουμε τακτικά με τα υγρά της μαρινάδας.

Στο φούρνο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου. Κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί ώστε να μαζεύονται τα υγρά του ψησίματος. Βάζουμε το κοντοσούβλι στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 40 - 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει, να ροδίσει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα. Κάθε 15 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο, γυρνάμε το κοντοσούβλι και το αλείφουμε με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος, με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.

Το δοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε. Διαφορετικά, συνεχίζουμε το ψήσιμο, προσέχοντας μη στεγνώσει και γίνει σκληρό. Για να το απολαύσουμε καλύτερα, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ
X