ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ριγκατόνι με μελιτζάνες και ξύγαλο Σητείας

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο για όσους δεν κάνουν δίαιτα ούτε το καλοκαίρι

Newsroom K

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες, φλάσκες, σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 0,5 εκ.
500 γρ. ριγκατόνι ή πένες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
600 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
3 - 4 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
200 γρ. ξύγαλο Σητείας (ή κατίκι) *
4 κουτ. σούπας πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*Το ξύγαλο είναι ελαφρύ, αλοιφώδες τυρί ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα, με γεύση ευχάριστα υπόξινη. Παράγεται στη Σητεία. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα μπακάλικα και στα μαγαζιά με κρητικά τρόφιμα. Εναλλακτικά, βάζουμε κατίκι, με λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα.

Μερίδες:4            Προετοιμασία: 15'

Χρόνος: 30'         Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (2 εκ. από τον πυθμένα του) σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Αφήνουμε ελάχιστο λάδι (1 - 2 κουτ. σούπας) στο σκεύος και σοτάρουμε το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε ξανά τις μελιτζάνες, την ντομάτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες, σκορπίζουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με το πεκορίνο, βάζουμε στο καθένα από 1 κουτ. σούπας ξύγαλο και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Οι μελιτζάνες αγαπούν τα κόκκινα κρασιά. Με όλα όμως αυτά τα αρωματικά, τις ντομάτες, το τυρί, εμείς θα στρέφαμε την προσοχή μας σε ένα ροζέ, και μάλιστα από Tempranillo.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ