Kathimerini.com.cy
Η συνταγή ακολουθεί τη λογική της παραδοσιακής κουζίνας της Μεσσηνίας: λάδι, τραχανάς, ντομάτα, κρεμμύδι. Στο παραθαλάσσιο χωριό Στούπα, η Βούλα Κυριακέα, συγγραφέας του βιβλίου «Συνταγές Μάνης», μαγείρεψε για εμάς αυτό το θεσπέσιο πιάτο.
Υλικά
300 γρ. τραχανάς ξινός
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 ντομάτες, τριμμένες
70 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
τριμμένη μυζήθρα ή σφέλα, για το σερβίρισμα
Μερίδες: 4 Προετοιμασία: 20'
Χρόνος: 5'
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον τραχανά ανακατεύοντας για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει καστανός. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση χλιαρού νερού, ώστε να καλύψει τον τραχανά ίσα-ίσα. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι σχεδόν όλο το νερό να απορροφηθεί από τον τραχανά.
Προσθέτουμε την επόμενη δόση χλιαρού νερού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το φαγητό να χυλώσει, αλλά να έχει αρκετά υγρά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα ή σφέλα.