ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοέν: Σαν να βραβεύεις το Έβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο

Δηλώσεις για το νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντύλαν έκανε ο ομότεχνος τραγουδοποιός

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το ίδιο βράδυ στο Λος Άντζελες, ο ομότεχνός του τραγουδοποιός και φίλος του Λέοναρντ Κοέν εξέφρασε τις απόψεις του για το βραβείο στον Ντίλαν. «Για μένα, είπε, το βραβεύεις τον Ντίλαν είναι σαν να καρφιτσώνεις ένα παράσημο στην κορυφή του Έβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο στον κόσμο».

Ο Κοέν μιλούσε με δημοσιογράφους σε συνάντηση Q&A στο Λος Άντζελες με αφορμή το άλμπουμ του You Want it Darker που κυκλοφορεί στις 21 Οκτωβρίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο New Yorker προς κατάπληξη των θαυμαστών του ανακοίνωσε: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω». Ωστόσο την Πέμπτη το απόγευμα φαίνεται πως αναθεώρησε τη θέση του.
«Νομίζω ότι υπερέβαλα» είπε στο κοινό, σύμφωνα με το Billboard. «Πάντα είχα μία τάση να δραματοποιώ τα πράγματα. Σκοπεύω να ζήσω για πάντα» ανέφερε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στην οποία ο Κοέν γνωστοποίησε τα σχέδιά του να κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ μετά το You Want it Darker είπε στο κοινό: «Ελπίζω να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και πάλι. Σκοπεύω να μείνω μέχρι τα 120», ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”.
Επανερχόμενος στο θέμα του Ντίλαν μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο γράφει τραγούδια. «Νομίζω ότι ο Μπομπ Ντίλαν το γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους μας: δεν γράφεις τα τραγούδια όπως να’ ναι'» είπε. «Οπότε αν είσαι τυχερός μπορείς να κρατήσεις το όχημα υγιές και να ανταποκρίνεται για χρόνια. Αν είσαι τυχερός, οι δικές σου προθέσεις έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτό. Μπορείς να κρατήσεις το σώμα καλολαδωμένο και δεκτικό όσο το δυνατόν, αλλά το αν πραγματικά θα είσαι σε θέση να πας για το μεγάλο ταξίδι δεν είναι δική σου επιλογή».

Τα τραγούδια του έρχονται αργά, τόνισε: «Έρχονται σαν ένα είδος ψιχάλες και σταγόνες. Κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με πλημμύρα, κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με κάτι λιγότερο από πλημμύρα. Είμαι ένας από αυτούς» υπογράμμισε.

«Το γεγονός ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να γράψω τα τραγούδια μου δεν είναι εγγύηση της υπεροχής τους» σημείωσε.

Χειροτονήθηκε ζεν βουδιστής μοναχός, αλλά ακόμη ανοιχτός στον ιουδαϊσμό, ο Κοέν έχει εξερευνήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα θρησκευτικά θέματα στο έργο του – όπως και ο Ντίλαν.

Απευθυνόμενος στο κοινό ο τραγουδιστής είπε: «Ποτέ δεν σκέφτηκα τον εαυτό μου ως θρησκευόμενο πρόσωπο. Δεν έχω πνευματική στρατηγική. Κάποιες φορές έχω αισθανθεί τη χάρη μιας άλλης παρουσίας στη ζωή μου. Αλλά δεν μπορώ να αναπτύξω οποιουδήποτε είδους πνευματική στρατηγική σ΄αυτό.Αυτό το βιβλικό τοπίο είναι πολύ οικείο σε μένα και είναι φυσικό να χρησιμοποιώ αυτά τα ορόσημα ως αναφορές. Κάποτε ήταν καθολικές αναφορές, και όλοι τις κατανοούσαν και τις γνώριζαν. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι το τοπίο μου. Προσπαθώ να κάνω αυτές τις αναφορές. Προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι δεν είναι πολύ ασαφείς. Αλλά εκτός από αυτό, δεν μπορώ - δεν τολμώ να ισχυριστώ κάτι στην πνευματική σφαίρα από μόνος μου».

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση