ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

65 χρόνια στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου από το 1952

Kathimerini.gr

Τη Δευτέρα, η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας εόρτασε το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο και έγινε η πρώτη Βρετανή μονάρχης η οποία βρίσκεται στο θρόνο επί 65 συναπτά χρόνια. Πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά ορόσημα που σημαδεύουν τη βασιλεία της σημερινής βασίλισσας της Βρετανίας, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα ενενηκοστά της γενέθλια.

Παρακάτω η βασιλεία της περιγράφεται με κάποιους αριθμούς. Η επέτειος αναμένεται να γιορταστεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από τον Πύργο του Λονδίνου επρόκειτο να ριφθούν 41 κανονιοβολισμοί.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανίας μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλέα Γεωργίου ΣΤ΄, στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και κατάφερε να γίνει η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας ξεπερνώντας την προγιαγιά της βασίλισσα Βικτόρια. Στις 21 Απριλίου του 2016 γιόρτασε τα ενενηκοστά της γενέθλια και σήμερα είναι η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου, μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντουλά της Σαουδικής Αραβίας το 2015. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της ανέλαβαν πρωθυπουργικά καθήκοντα 16 πρωθυπουργοί από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ μέχρι την Τερέζα Μέι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει συναντηθεί με 12 Αμερικανούς προέδρους από τον Χέρμπερτ Χούβερ, αφού είχε εγκαταλείψει την προεδρία των ΗΠΑ, μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συναντήθηκε με το ένα τέταρτο των προέδρων μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Ο μοναδικός πρόεδρος που δεν τη συνάντησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της ήταν ο Λίντον Τζόνσον, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει διανύσει 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε διάφορα επίσημα ταξίδια και έχει επισκεφθεί 106 από τα 193 κράτη που απαρτίζουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Επίσης έχει επισκεφθεί τον Καναδά 22 φορές, πραγματοποιώντας τις περισσότερες επισκέψεις από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει σήμερα τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα. Τα τελευταία χρόνια έχει περικόψει σημαντικά τα ταξίδια της και τις επίσημες επισκέψεις σε μακρινά κράτη αλλά εξακολουθεί να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της στη Βρετανία και το 2015 πραγματοποίησε 341 επίσημες επισκέψεις.

H βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε το μεγαλύτερο τέκνο του δούκα και της δούκισσας του Γιορκ, του μετέπειτα Γεωργίου Στ΄ και εκπαιδεύτηκε, κατά κύριο λόγο, οίκαδε. Ο πατέρας της ανέβηκε στον θρόνο μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου του Ογδόου, οπότε και η Ελισάβετ έγινε διάδοχος του θρόνου.

Αρχικά άρχισε να αναλαμβάνει και να εκτελεί επίσημα καθήκοντα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το 1947 παντρεύτηκε τον Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, τους πρίγκιπες Ανδρέα και Εδουάρδο και την πριγκίπισσα Αννα.

Ανάμεσα στις ιστορικές συναντήσεις και επισκέψεις της περιλαμβάνονται μία επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία αλλά και οι συναντήσεις της με πέντε προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνέβησαν πολλά κοσμοϊστορικά γεγονότα, ενώ η Ελισάβετ έγινε η μακροβιότερη γυναίκα αρχηγός κράτους στην παγκόσμια ιστορία ξεπερνώντας τη προγιαγιά της βασίλισσα Βικτορία. Τον Οκτώβριο του 2016 η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η μακριοβότερη βασίλισσα μετά τον θάνατο του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέτζ.

Ανάμεσα στα γεγονότα που έχουν προσωπική σημασία για τη βασίλισσα Ελισάβετ περιλαμβάνονται οι γεννήσεις και οι γάμοι των παιδιών και των εγγονιών της, η στέψη της το 1953 αλλά και το αργυρό, χρυσό και αδαμάντινο Ιωβηλαίο κατά τα έτη 1997, 2002 και 2012 , ενώ το 2017 έγινε η πρώτη μονάρχης που πρόκειται να γιορτάσει το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο της.

Ανάμεσα στις στιγμές που συντάραξαν τη Βρετανίδα βασίλισσα είναι ο θάνατος του πατέρα της το 1952 σε ηλικία μόλις 56 ετών, η δολοφονία του λόρδου Μαουνμπάτεν, θείου του πρίγκιπα Φιλίππου, το 1979, αλλά και τα διαζύγια των παιδιών της και ιδιαίτερα του πρίγκιπα Καρόλου το 1992, όπως εξάλλου και ο θάνατος σε τροχαίο ατύχημα της συζύγου του Καρόλου πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία μετά από μακρά ασθένεια
ΠΗΓΗ: AFP
 |  SHOWBIZ