ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ρούχα της Ιβάνκα και η δεοντολογία

Ζητήματα δεοντολογίας γύρω από τη σύγκρουση συμφερόντων του αξίωματος Τραμπ

Kathimerini.gr

«Πηγαίνετε να αγοράσετε αυτά που φτιάχνει η Ιβάνκα, θα έλεγα. Θα κάνω μια δωρεάν διαφήμιση, πηγαίνετε όλοι σήμερα, μπορείτε να τα βρείτε στο Διαδίκτυο». Η διαφήμιση των προϊόντων της Ιβάνκα Τραμπ, κόρης του Αμερικανού προέδρου, από την Κελιάν Κόνγουεϊ, μία από τις κορυφαίες συμβούλους του Λευκού Οίκου, θέτει ζητήματα δεοντολογίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ένας υπάλληλος της εκτελεστικής εξουσίας «δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το αξίωμά του για προσωπικό πλουτισμό, για να προωθεί κάποιο προϊόν, υπηρεσία ή επιχείρηση ή για τον προσωπικό πλουτισμό φίλων, συγγενών ή ατόμων με τα οποία σχετίζεται εκτός των καθηκόντων του».

Τα σχόλια της Κόνγουεϊ την Πέμπτη στο Fox News είναι «το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα παραβίασης της απαγόρευσης που μπορεί κανείς να σκεφτεί», είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Λόρενς Τράιμπ. «Προσπαθεί με αρκετά χοντροκομμένο τρόπο να συμβάλει στον πλουτισμό της Ιβάνκα και άρα της προεδρικής οικογένειας».

Μέσω Twitter

Μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για να επιπλήξει την αλυσίδα Nordstrom επειδή σταμάτησε να πουλάει τα προϊόντα της Ιβάνκα. Εν συνεχεία, ο Τραμπ ξαναέστειλε το ίδιο μήνυμα, με το οποίο παραπονιόταν ότι το κατάστημα φέρθηκε άδικα στην κόρη του, από τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου. «Η κόρη μου η Ιβάνκα αδικείται τόσο πολύ από τη Nordstrom. Είναι υπέροχος άνθρωπος, πάντα με ωθεί να κάνω το σωστό. Είναι τραγικό!», έγραψε ο Τραμπ.

Ηταν μία ακόμη αφορμή να συζητηθούν τα ζητήματα δεοντολογίας γύρω από τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το αξίωμα του Τραμπ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειάς του. «Φανταστείτε μιαν άλλη εταιρεία που σκέφτεται να σταματήσει τη συνεργασία. Σίγουρα θα διερωτηθεί αν θέλει να δεχθεί επίθεση από τον πρόεδρο», σημείωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Campaign Legal Center, Λόρενς Νομπλ.

Ο σύμβουλος δεοντολογίας του προέδρου Τζορτζ Μπους, Ρίτσαρντ Πέιντερ, υποστήριξε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν θα γινόταν ανεκτή στο παρελθόν, ενώ εξέφρασε αποτροπιασμό για το μήνυμα που στέλνει ο Λευκός Οίκος. «Τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε δείχνουν ότι ούτε ο πρόεδρος, ούτε η οικογένειά του, ούτε και το επιτελείο του Λευκού Οίκου σκοπεύουν να διαχωρίσουν την προεδρική του ιδιότητα από τις οικογενειακές επιχειρήσεις», είπε. «Αντί οι σύμβουλοί του να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν, κάνουν κι αυτοί το ίδιο, διαφημίζοντας τις επιχειρήσεις μαζί του».

Η μετοχή ανέβηκε

Το Nordstrom είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις που αποφάσισαν να μειώσουν ή να καταργήσουν τη διάθεση των ρούχων, των κοσμημάτων και των αξεσουάρ της Ιβάνκα Τραμπ. Το κατάστημα είπε ότι επρόκειτο για καθαρά επιχειρηματική απόφαση, με βάση τις πωλήσεις. (Είχε προηγηθεί έκκληση για μποϊκοτάζ των προϊόντων της Τραμπ, ενώ όταν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον της εταιρείας, η μετοχή της ανέβηκε, με την προσδοκία ότι θα ανέβουν οι πωλήσεις από αντιπάλους του προέδρου, που θα την επιβραβεύσουν.)
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, υποστήριξε ότι ο Τραμπ «απάντησε στην επίθεση που δέχεται η κόρη του». Παλαιότερα ο Σπάισερ είχε προτρέψει τον κόσμο να επισκεφθεί το ξενοδοχείο Τrump International, που άνοιξε πέρυσι στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση

X