ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπαλί-Ινδονησία: Η χρυσή τομή

Ένας τροπικός παράδεισος στην καρδιά του Μπαλί

Kathimerini.gr

Ο τροπικός παράδεισος στην καρδιά του Μπαλί ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και ινδουιστικής παράδοσης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Μπαλί έχει λοξοδρομήσει, πως ο παράδεισος που κάποτε μαγνήτιζε τους ταξιδιώτες έχει χάσει τη μαγεία του. Σαν ξαφνικά τα resorts πολλών αστέρων, οι πολυτελείς αγορές και τα μπιτάτα μπαρ να έχουν γίνει πιο διάσημα από το ίδιο το Μπαλί. Παρά όμως την γκρίνια σχετικά με την υπερβολική ανάπτυξη, το νησί εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση και, εάν υπάρχει ένα μέρος που μπορεί να έχει μεταμορφωθεί αλλά κρατάει το άρωμα του «παλιού», αυτό είναι το Ubud. Η ήσυχη πόλη, που αγαπήθηκε από τους Δυτικούς καλλιτέχνες και τους επισκέπτες που αναζητούσαν μια εναλλακτική της πολυσύχναστης Kuta, είναι γνωστή στην μπαλινέζικη ιστορία ήδη από τον 8ο αιώνα.

Από τότε οι ντόπιοι έφερναν εδώ τους ασθενείς για ίαση, άλλωστε η λέξη «Ubud» έχει τις ρίζες της στη λέξη «ubad», που σημαίνει «ιατρική», γεγονός που υπαινίσσεται τη σύνδεση της ιστορίας της πόλης με τα ιερά φυτά, τα βότανα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστή ως το κέντρο των παραδοσιακών τεχνών και του χορού, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ινδουισμός ασκείται με μεγάλη ευλάβεια σε σχέση με άλλα μέρη του Μπαλί. Οι λόγοι για να το επισκεφτείτε, ακόμα και ως αυτόνομο προορισμό, είναι πολλοί. Εμείς φτιάξαμε τη λίστα με τους πιο σημαντικούς.

Το δάσος με τις μαϊμούδες

Το Monkey Forest, όπως θα το βρείτε να γράφεται, είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της περιοχής. Φιλοξενεί τρεις ινδουιστικούς ναούς και εκατοντάδες μαϊμούδες-μακάκες. Μόλις διασχίσετε την πέτρινη γέφυρα, θα τις δείτε να πηδάνε από δέντρο σε δέντρο, να αγκαλιάζονται ή να σας επεξεργάζονται. Κάποιες είναι πιο φιλικές και μπορείτε να φωτογραφηθείτε μαζί τους, άλλες πιο επιθετικές, μπορεί να επιχειρήσουν να σας «κλέψουν» τα γυαλιά σας. Το βέβαιο είναι ότι θα εκτιμήσουν όσες μπανάνες κι αν τους δώσετε.

Το Παλάτι

Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και σήμερα είναι η κατοικία της βασιλικής οικογένειας του Μπαλί. Το Παλάτι επίσης φιλοξενεί κάθε απόγευμα παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς. Στη βορειοδυτική του πλευρά θα δείτε τον ειδυλλιακό ινδουιστικό ναό Pura Taman Saraswati.

Η ανοιχτή αγορά

Ακριβώς απέναντι από το Παλάτι θα βρείτε ένα μεγάλο παζάρι, που φιλοξενεί από φρούτα και λαχανικά μέχρι σουβενίρ, χειροποίητα αντικείμενα και μεταξωτά ενδύματα. Σε τι τιμή θα κλείσετε τις αγορές σας θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες.

Τοπικά ενδύματα

Υπό τη σκέπη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Threads of Life (Νήματα Ζωής), υφάντρες και τεχνίτες που ζουν στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας χρησιμοποιούν τοπικά υλικά και φυσικά χρώματα για να φιλοτεχνήσουν παραδοσιακά ενδύματα, που μπορείτε να αγοράσετε. Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για πληροφορίες: www.threadsoflife.com.

Οι Μπαλινέζοι καλλιτέχνες

Από την πρωτεύουσα της τέχνης δεν θα μπορούσαν να λείπουν μουσεία και γκαλερί. Από τη δεκαετία του ’20, όταν κατέφτασαν εδώ οι πρώτοι Δυτικοί δημιουργοί, όπως ο Γερμανός Walter Spies, οι Μπαλινέζοι καλλιτέχνες, εκτός από θρησκευτικά θέματα, ξεκίνησαν να απεικονίζουν και την αγροτική ζωή. Εάν θέλετε να τους γνωρίσετε, αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο ARMA (www.armabali.com), που έχει μια εντυπωσιακή συλλογή από έργα ντόπιων και ξένων δημιουργών και ένα πολιτιστικό κέντρο στο οποίο διοργανώνονται μαθήματα μπατίκ, ξυλογλυπτικής, και δίνονται παραστάσεις παραδοσιακών χορών. Εάν, πάλι, σας ενδιαφέρει η αγορά έργων τέχνης, κάντε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, για να εντοπίσετε τις γκαλερί που εκφράζουν το δικό σας γούστο.

Mουσείο Antonio Blanco

Ο βραβευμένος ζωγράφος με τις ισπανικές και αμερικανικές ρίζες, που πολλές φορές έχει συγκριθεί με τον Νταλί λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του, έζησε και δημιούργησε στο Ubud ήδη από τη δεκαετία του 1950. Παντρεύτηκε μια Μπαλινέζα παραδοσιακή χορεύτρια, απέκτησε τέσσερα παιδιά και σε ώριμη ηλικία ασπάστηκε τον ινδουισμό. Τα έργα του, που έχουν επίκεντρο τη γυναίκα, εκτίθενται στον όμορφο χώρο που του παραχωρήθηκε από τον βασιλιά του Ubud.
Για πληροφορίες: www.blancomuseum.com.

Ευεξία και διαλογισμός

Κάθε μορφή διαλογισμού έχει απίστευτη ζήτηση στο Ubud, όπως ήταν εύλογο μετά την επιτυχία της αμερικανικής ταινίας «Eat, pray, love» με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς. Μαθήματα γιόγκα και συνεδρίες διαλογισμού θα βρείτε εύκολα στο κέντρο της πόλης. To μόνο που θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν το κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν παραδοσιακό Μπαλινέζο θεραπευτή (Βalian). Εκτός από το ότι χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για να τον βρείτε, η θεραπεία γίνεται δημόσια και μπορεί να είναι επίπονη για τον δυτικό τρόπο αντίληψης.

Μπαλινέζικο μασάζ

Ξεκινά με μια ιεροτελεστία που σε βοηθά να ξεχάσεις για λίγο την πραγματικότητα και να αφεθείς. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής ξεσκεπάζει τη μισή πλευρά του σώματος και απλώνει το επιλεγμένο έλαιο με ειδικές, απαλές και ανοδικές κινήσεις στο πόδι, στη μισή πλάτη και στο χέρι. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και στο άλλο μισό του σώματος. Προσφέρεται παντού, από υπερπολυτελή ξενοδοχεία μέχρι τοπικά κέντρα ομορφιάς (βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής).

Ράφτινγκ στον ποταμό Ayung

Μια ευχάριστη περιπέτεια, και όχι ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων, είναι να διασχίσετε το τροπικό δάσος με ραφτ ή καγιάκ. Τα σκούρα καφέ νερά δεν είναι και τόσο ελκυστικά, όμως το μπάνιο σε καταρράκτες, τα σημεία θέας σε ορυζώνες και η πυκνή βλάστηση είναι εικόνες που αξίζει να δείτε καθώς κάνετε κουπί.

Ορυζώνας TegalLalang

Βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από το Παλάτι και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία του Μπαλί, που αξίζει να θαυμάσετε από μακριά ή, ακόμα καλύτερα, να ανακαλύψετε περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο. Αναγνωρισμένοι ως πολιτιστικό τοπίο της παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO, οι ορυζώνες του Μπαλί είναι εντυπωσιακοί. Το Subak, ένα σύστημα διαχείρισης του νερού των καναλιών και των φραγμάτων, υποστηρίζει τη δημοκρατική ισότητα μεταξύ των γεωργών, επιτρέποντας στο Μπαλί να δημιουργήσει τις πιο παραγωγικές καλλιέργειες ρυζιού σε όλο το ινδονησιακό αρχιπέλαγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X