ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμυθένια Χαϊδελβέργη

Η ρομαντική Χαϊδελβέργη αποτελεί μια από τις πιο τουριστικές πόλεις στη Γερμανία

Kathimerini.gr

Εφτασα με ψιλόβροχο. Δεν με πείραξε. Στη βρεγμένη πόλη τα χρώματα πάνω σε καθετί έδειχναν πιο έντονα, πιο όμορφα: πιο γκρίζα τα πλακόστρωτα δρομάκια, πιο πράσινο το γρασίδι στα παρτέρια, πιο κοκκινωπά τα κεραμίδια στις στέγες. Ακόμη και το νερό στον ποταμό Νέκαρ έδειχνε πιο μπλε καθώς μέσα του έπεφταν οι σταγόνες της βροχής. Από το ποτάμι ξεκινούν οι ορδές των τουριστών για να εξερευνήσουν την πόλη. Και είναι πολλοί!

Με τρία εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, η Χαϊδελβέργη βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις πιο τουριστικές πόλεις στη Γερμανία. Δεν χρειάζεται, όμως, να γνωρίζεις τα στατιστικά στοιχεία. Το καταλαβαίνεις αμέσως από τα δεκάδες πούλμαν που είναι παρκαρισμένα, ακόμη και αυτή την εποχή, στις όχθες του ποταμού - ο οποίος δεν είναι και τόσο... Nikros τελικά (η κελτική λέξη από την οποία προήλθε το όνομα Neckar σημαίνει «άγριος»). Κάθε άλλο.

Δίνει, μάλιστα, και αφορμή για ένα χαμόγελο με το που αντικρίζεις το μπρούντζινο άγαλμα μιας μαϊμούς -έμβλημα της πόλης- που βρίσκεται στην Παλιά Γέφυρα (Alte Brucke, χτισμένη γύρω στο 1788, κάποτε η κεντρική είσοδός της). Αν αγγίξεις τη μαϊμού, σύμφωνα με το μύθο, σύντομα θα βρεθείς ξανά στη Χαϊδελβέργη. Κι αν αγγίξεις τον καθρέφτη που κρατάει, θα αποκτήσεις πλούτη. Δεν ξέρω πόσο έχει επιβεβαιωθεί αυτό στο διάβα των χρόνων, όμως δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να έχει περάσει από εδώ και να μην έχει βγάλει φωτογραφία μαζί της!

Η αστεία, πλην όμως χαριτωμένη, μαϊμού θεωρείται αναμφίβολα η μασκότ της πόλης. Ωστόσο η Χαϊδελβέργη, που ανήκει στο κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης, 80 χλμ. από τη Φρανκφούρτη, στηρίζει τη φήμη και τη γοητεία της σε πολύ περισσότερα: στη μεσαιωνική αύρα της, στη ρομαντική ατμόσφαιρά της, στα πολύχρωμα σπίτια, στις εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει η παλιά πόλη, στις μπαρόκ πινελιές που βλέπεις στα κτίριά της, στο μπόλικο πράσινο, στην ευγένεια των κατοίκων της. Και, φυσικά, στο κάστρο της, με αρχιτεκτονική που «παντρεύει» το γοτθικό με το αναγεννησιακό στυλ.

Πρωτοχτίστηκε τον 12ο αιώνα σε ύψος 80 μ., στην πλαγιά του βουνού Hausberg, που αποκαλείται «θρόνος του βασιλιά». Το 1401, όταν ο Ruprecht Γ΄ έγινε βασιλιάς της Γερμανίας, του... έπεσε πολύ μικρό. Και διέταξε να αρχίσουν έργα επέκτασης. Από τότε μέχρι σήμερα, οι καταστροφές που υπέστη το κάστρο στη διάρκεια δεκάδων πολέμων και οι αντίστοιχες αναστηλώσεις έχουν αλλάξει κατά πολύ την εικόνα του. Παραμένει, όμως, ξεχωριστό. Και προσφέρει μαγευτική θέα στην πόλη.

Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια από ένα μονοπάτι που σε ορισμένα σημεία του απαιτεί την ανάβαση μερικών εκατοντάδων σκαλοπατιών. Μην αγχώνεστε! Υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος, με τραμ. Κι αν φτάσετε εκεί, μην παραλείψετε να δείτε το βασιλικό κελάρι, με το πιο μεγάλο, ίσως, βαρέλι στον κόσμο: κατασκευασμένο από 130 κορμούς βελανιδιάς, έχει μήκος οκτώ μέτρα, πλάτος επτά μέτρα και χωρητικότητα 221.726 λίτρα (!) - για οργανωμένες ξεναγήσεις στο κάστρο κάντε κράτηση στο www.heidelberg-schloss.de.

Και το περπάτημα συνεχίζεται στην Οδό των Φιλοσόφων, ένα μονοπάτι 2 χλμ. που ξεκινά από την παλιά πόλη, διασχίζει την Alte Brucke (την οποία «φυλάει» η μαΐμού) και καταλήγει στην απέναντι όχθη του Νέκαρ, στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Heiligenberg. Λέγεται πως το έχουν διαβεί όλοι οι φιλόσοφοι και οι καθηγητές του πανεπιστημίου. Παρεμπιπτόντως, το τοπικό πανεπιστήμιο είναι το παλαιότερο στη Γερμανία και με διεθνή ακτινοβολία. Περισσότεροι από 30.000 νέοι (το 1/4 του πληθυσμού της πόλης) φοιτούν σήμερα στις σχολές του, συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τη Χαϊδελβέργη να είναι φυτώριο επιφανών επιστημόνων και διανοουμένων.

Και έρχεται η ώρα της πόλης, παλιάς και νέας. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα και... πολύ χρόνο. Η Hauptstrasse, η ραχοκοκαλιά της Χαϊδελβέργης, είναι ο μεγαλύτερος πεζόδρομος στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, με μήκος 1,6 χιλιόμετρα.
Περνάει από την κεντρική πλατεία (με το υπέροχο κτίριο του Δημαρχείου και την περίφημη, γοτθικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Πνεύματος), το Hotel Ritter του 1592 (ένα από τα καλύτερα δείγματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής) και δεκάδες υπέροχα μαγαζάκια, από μπιραρίες και καφέ μέχρι ζαχαροπλαστεία, παλαιοπωλεία και καταστήματα με πρωτότυπα σουβενίρ.

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X