ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο γύρος του κόσμου με έξι νέα μουσεία

Η σύγχρονη τέχνη αποτελεί πάντα ένα δέλεαρ στα διάσημα μουσεία

Kathimerini.gr

Το Αμπου Ντάμπι καμαρώνει για το καινούργιο Λούβρο, που σχεδιάστηκε από
Δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για το διάσημο μουσείο του Φρανκ Γκέρι στο Μπιλμπάο, που έδωσε το όνομά του στον όρο «Το φαινόμενο Γκούγκενχαϊμ».

Ολοι γνωρίζουν πως ένα νέο πολιτιστικό ίδρυμα μπορεί να φέρει τεράστιο τουριστικό ρεύμα σε μια πόλη έστω και στη σημερινή εποχή που οι ταξιδιώτες καθορίζουν τους προορισμούς τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πολλούς παράγοντες.

Ακόμη και έτσι, η σύγχρονη τέχνη αποτελεί πάντα ένα δέλεαρ και, ως εκ τούτου, ένα καινούργιο μουσείο αφιερωμένο σε contemporary δημιουργίες μπορεί να βάλει μια περιοχή στον τουριστικό χάρτη. Το 2017 ανοίγει επιτέλους το περίφημο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, γεγονός που έχει κάνει την ελληνική πρωτεύουσα να φιγουράρει σε πολλά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ως προορισμός με εικαστικό πρόσημο.

Ποιους έχει να ανταγωνιστεί το Φιξ μέσα στη νέα χρονιά; Οι προτάσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες: Το Αμπου Ντάμπι υποδέχεται το παράρτημα του Λούβρου διά χειρός Ζαν Νουβέλ, σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο αρχιτεκτόνημα που θα θυμίζει αραβική Μεντίνα.

Η Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ θα παρουσιάσει με υπερηφάνεια ένα μουσείο για την Ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου την ώρα που πολώνεται όλο και περισσότερο το πολιτικό κλίμα μετά την εκλογή του Τραμπ. Θα έχει χιλιάδες αντικείμενα και ντοκουμέντα από την εποχή εκείνη.

Αν οι Γάλλοι συνεργάζονται με τους Αραβες, οι Βρετανοί «εξάγουν» πολιτιστική τεχνογνωσία στην Κίνα. Το περίφημο Victoria & Albert βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία Design Society στη Σενζέν. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα που θα περιλαμβάνει θέατρο, καταστήματα, ρουφ γκάρντεν, αλλά και ειδικούς χώρους για τις εφαρμοσμένες τέχνες. Θα υπάρχει και εκθεσιακός χώρος με έμφαση στο ντιζάιν του 20ού και του 21ου αιώνα με δύο περιοδικές εκθέσεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η Ινδονησία θα αποκτήσει και αυτή το δικό της Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ονομάζεται MACAN και ανεγέρθηκε χάρις στην προσπάθεια ενός ευεργέτη, του Haryanto Adikoesoemo, που είχε το όραμα της ίδρυσής του εδώ και πολλά χρόνια και θα δώσει έργα από τη συλλογή του.

Το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική θα έχει και αυτό την τιμητική του μέσα στο 2017, καθώς εκεί θα ανοίξει τις πόρτες του το Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο που εγκαινιάζεται στην ήπειρο εδώ και πολλές δεκαετίες. Στοίχισε περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια και θα στεγάσει την περίφημη συλλογή του ευεργέτη ιδιοκτήτη της εταιρείας Puma, Γερμανού Jochen Zeitz. Τα έργα αποτελούν καλλιτεχνική παραγωγή από το έτος 2000 και μετά.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία, πάντως, έχει ήδη ανοίξει αρχές Ιανουαρίου στη Γηραιά Ηπειρο. Η γερμανική πόλη Πότσνταμ καμαρώνει πλέον το Μουσείο Μπαρμπερίνι, που παίρνει το όνομά του από ένα παλάτι που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο. Θα έχει εκθέσεις με τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και σύγχρονες δημιουργίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση