ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια πόλη γεμάτη τέχνη

Ποιητές, μουσικοί και χορευτές συνυπάρχουν αρμονικά στην Μπιενάλε

Kathimerini.gr

Ποιητές, μουσικοί, χορευτές και εικαστικοί καλλιτέχνες συνυπάρχουν αρμονικά στην Μπιενάλε «Κοchi-Muziris», τη μοναδική Μπιενάλε της Ινδίας, που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο, για τρίτη φορά, στη νησίδα Fort Kochi, στην οικονομική πρωτεύουσα της Κεράλα. Η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης, πέρα από την πολυσυλλεκτικότητά της, είναι πως την ευθύνη για τη συνολική επιμέλεια του προγράμματος έχουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, με επικεφαλής τους ιδρυτές του θεσμού, Bose Krishnamachari και Riyas Komu.

Ο τίτλος «Κοchi-Muziris» παραπέμπει στο χαμένο αρχαίο λιμάνι Muziris, που πιστεύεται ότι άκμασε ως εμπορικό κέντρο στις αρχές της πρώτης μ.Χ. χιλιετίας ή και νωρίτερα. Εμπνευσμένος από έναν ινδικό μύθο, ο φετινός θεματικός άξονας σχετίζεται με τις διαφορετικές ερμηνείες του σύμπαντος, τον πλουραλισμό και τη σύζευξη του παρελθόντος με το παρόν.

Μόνο ένα στενό κανάλι χωρίζει το νησί από την πολύβουη πόλη Κότσι, όπου κάποτε σύχναζαν μαζικά Αραβες, Φοίνικες και Κινέζοι έμποροι και από όπου ξεκίνησε ο αποικισμός της Ινδίας από τους Πορτογάλους, τους Ολλανδούς και τους Αγγλους. Σήμερα, η μητρόπολη παραμένει πολυπολιτισμική και εξωστρεφής, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κατοίκων από διάφορες περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης.

Μολονότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος δεν είναι ιδανικοί μήνες για μια επίσκεψη στην Κεράλα, οι θερμοκρασίες δεν πτοούν τους καλλιτέχνες, που εξακολουθούν να καταφτάνουν στο Fort Kochi από ολόκληρη την Ινδία και άλλες 34 χώρες, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Μπιενάλε. Ανάμεσά τους, η ρωσική κολεκτίβα ΑES+F, η Σκωτσέζα φωτογράφος και κινηματογραφίστρια Rachel Maclean, η μουσικός, εικαστικός και περφόρμερ Camille Norment με έδρα τη Νορβηγία και ο Ελληνοβρετανός καλλιτέχνης Michail Karikis. Oι περισσότερες εκθέσεις συνεχίζονται μέχρι τέλους Μαρτίου σε ένα παλιό εμπορικό κτίριο, καθώς και άλλους χώρους της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X