ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:55
 

Αναβιώνουν ήθη, έθιμα και παιχνίδια στα χωριά

Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο σε πολλές γωνιές της μεγαλονήσου

Newsroom K

Το Πάσχα είναι πολύ όμορφο και παραδοσιακό στα χωριά της Κύπρου, αρκεί να ξέρεις που θα πας και τι θα κάνεις. Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο σε πολλές γωνιές της μεγαλονήσου, ενώ σε αρκετά χωριά αναβιώνουν ήθη, έθιμα και παιχνίδια που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Στο Ακάκι η ομάδα νέων της αναπτυξιακής εταιρείας Ακακίου αναβιώνει παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία της Κοινότητας. Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μετά το πασχαλινό τραπέζι με γαϊδουροδρομίες και ακολούθησαν οι διαγωνισμοί χελωνοδρομιών, σακουλοδρομιών, αβγοδρομιών, σχοινιού και δύναμης καθώς και παραδοσιακά παιχνίδια όπως βούφα, κάμηλος και ζίζιρος. Τη Δευτέρα του Πάσχα το πρόγραμμα ξεκινά νωρίς το απόγευμα με ποδηλατοδρομίες και τον γύρο του χωριού από μικρούς και μεγάλουςμ ενώ μετά ακολουθούν παιχνίδια, παραδοσιακά και σύγχρονα, για μικρούς και μεγάλους όπως το μιτσοκαμμητό, τα χαρτώματα, οι μπαλονομαχίες, τρίλιζα κ.ά και καταλήγει στο παραδοσιακό παιχνίδι δοιτζίμιν

Στον Καλοπαναγιώτη φέτος το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποδήμων διοργανώνουν αρκετές εκδηλώσεις. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στολίστηκε ο Επιτάφιος και το βράδυ τον πλαισιώνει Στρατιωτικό Άγημα και ψάλλετε ο Επιτάφιος Θρήνος. Στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του Επιταφίου από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας προς τη Μονή Λαμπαδιστή. Το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν από το πρωί το ομοίωμα του Ιούδα στο σπίτι του Κούλη Κακουλλή και στη συνέχεια διαπομπεύεται και τοποθετείται στο χώρο της Λαμπρατζιάς. Το μεσημέρι βάφουν τα αβγά στην κατοικία της γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου και υποδέχονται το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσύλημα στη Μονή του Λαμπαδιστή. Τη Δευτέρα του Πάσχα από το μεσημέρι ξεκινούν τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως ο ζίζιρος, οι σακουλοδρομίες, οι αβγοδρομίες, το σχοινί και άλλα στο προαύλιο της Μονής Λαμπαδιστή, όπου προσφέρεται κρασί, ζιβανία, κόκκινα αβγά και φλαούνες, ενώ λίγο αργότερα προσφέρονται λουκουμάδες κοντά στο ενετικό γεφύρι δίπλα στο ποτάμι.

Στην Ευρύχου το κέντρο Νεότητας του χωριού αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα παραδοσιακά και πασχαλινά παιχνίδια όπως αβγουλοδρομίες, σακουλοδρομίες, ζίζιρος, βασιλιτζιά και διτζίμιν, ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα διοργανώνονται αθλοπαιδιές όπως πετόσφαιρα, ποδοσφαιράκι και πέναλτι.

Στο Παλιομέτοχο το απόγευμα της Κυριακής και της Δευτέρας παίζουν τράβηγμα του σχοινιού, καμήλες, ζίζιρο, λιτζίμη σακκουλοδρομίες, αβγουλοδρομίες, μαντήλι και προσφέρονται δωρεάν φλαούνες, χυμοί, νερά και μπίρες.

Στο Πολιτικό επίσης αναβιώνουν Κυριακή και Δευτέρα παραδοσιακά παιχνίδια όπου εκτός από τα προαναφερθέντα παίζουν και το τοπικό παιχνίδι Βοσκός, ενώ την Τρίτη του Πάσχα νωρίς το απόγευμα στο γήπεδο του χωριού θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ Παντρεμένων και Ελεύθερων.

Στο Μιτσερό ο Λαογραφικός Όμιλος σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, διοργανώνουν την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα παραδοσιακά παιχνίδια όπως μαντήλι, περβόλι, ζίζιρο, συτζιά κ.ά., και διαγωνισμούς όπως αβγοδρομίες, σακουλοδρομίες, σχοινί και δοιτζίμιν κ.ά.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Στο Κοιλάνι φέτος, επηρεασμένοι από τη δημοφιλία του τηλεοπτικού Survivor, ετοιμάζονται για τη δική τους version... Τη Μ. Παρασκευή έγινε η Ακολουθία του Εσπερινού και η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού, ενώ μικρές κυρίες ντύθηκαν Μυροφόρες. Οι χωριανοί ανάψαν λαμπρατζιές στους δρόμους και ράντισαν με ροδόσταμο. Το Μ. Σάββατο το πρωί ετοίμασαν τη λαμπρατζιά και το μεσημέρι προγραμμάτισαν «αγώνες φούρπο στο γήπεδο τζιαι διαγωνισμούς στην πλατεία». Την Κυριακή του Πάσχα στο γήπεδο του χωριού χορεύουν και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια και συνέχεια διοργανώνουν διαγωνισμό τόμπολας. Τη Δευτέρα του Πάσχα ετοιμάζονται για το δικό τους Survivor κι όποιος αντέξει…

Στην Κυπερούντα, όπως κάθε χρόνο, κρατούν την παράδοση και διοργανώνουν παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες για όλους. Την Κυριακή του Πάσχα από νωρίς το απόγευμα ξεκινούν με παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία, ακολουθεί θεατρικό σκετσάκι και μετά τόμπολα, ενώ την Τρίτη του Πάσχα οργανώνεται στο Κοινοτικό Στάδιο Τουρνουά 7 καθ' ομάδα εις μνήμη Γεώργιου Αλεξάνδρου.

Και στο Πελέντρι το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων αναβιώνουν παραδοσιακά παιχνίδια. Την Κυριακή μετά το πασχαλινό τραπέζι στο Πολιτιστικό Κέντρο ετοιμάζονται για σακκουλοδρομίες και αβγουλοδρομίες, που θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα μαζί με τράβηγμα σχοινιού, μαντήλι, βασιλιτζιά, καθαρογλωσσιές και κρεμαστάρι με λουκούμι.

Γεμάτο εκδηλώσεις είναι και η Λόφου που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου με το Κέντρο Νεότητας. Τη Μ. Παρασκευή η χορωδία της Μ. Θεοφάνους και του Γιάννου Παναγιώτου έψαλλε Εγκώμια της Παναγίας και στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού. Το Μ. Σάββατο έγινε η Πρώτη Ανάσταση και ο Καλός Λόγος και την Κυριακή του Πάσχα ο Εσπερινός της αγάπης. Τη Δευτέρα το μεσημέρι ξεκινώντας από την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου γίνεται περιδιάβαση με βιολιά και λαούτα στα δρομάκια του χωριού, όπου καταλήγουν στο Δημοτικό Σχολείο Λόφου για να ξεκινήσουν τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια: σακουλοδρομίες, γαουροδρομίες, αβγουλοδρομίες, σχοινί και μαντηλάκι. Παράλληλα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Προσωπικού Α.Η.Κ. Λάρνακας- Αμμοχώστου-Δεκέλειας ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ προσφέρονται δωρεάν λουκουμάδες και στο τέλος διεξάγεται διαγωνισμός τόμπολας.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στα Λεύκαρα τιμώντας την παράδοση ετοιμάζονται για τη Δευτέρα του Πάσχα στην αυλή του σχολείου του χωριού για παιχνίδια όπως αβγοδρομίες, σακκουλοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, καττόμουγια, μήλα-γερμανικό, σχοινάκι κ.ά. προσφέροντας δωρεάν σούβλα και κρασί, ενώ στο χώρο το Κέντρο Νεότητος Λευκάρων, παρασκευάζει κρέπες και ροφήματα.

Στο χωριό Οδού τέλος, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή και τη Δευτέρα το μεσημέρι με παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Εισηγούμαι προτού γίνει περισσότερο ρεζίλι, να παραιτηθεί! Για ποιόν μιλάμε; »
ΑΚΑ  |  08:26

Η σχέση Μύρωνα-Κληρίδη επισκίασε τα της δικαιοσύνης

«Αυτό που συνέβη χθες λέγεται και δούλεμα του κόσμου. »
ΑΚΑ  |  08:24

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:37

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:36

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η επίσκεψή μας στον νομό Ρεθύμνου εκτός τουριστικής περιόδου αποτέλεσε μια ειλικρινή σύνδεση με τόπους και ανθρώπους

Ρέθυμνο εκτός εποχής

To να πηγαίνει κανείς ενάντια στο ρεύμα δεν είναι απαραίτητα επιζήμιο… Ίσα ίσα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η βόλτα με πλοιάριο στα κανάλια δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τις ομορφιές της πόλης

Άμστερνταμ by locals

Ένα μπαρ για παρτίδες air hockey, σάντουιτς από το Σουρινάμ και ένα μουσείο αφιερωμένο στις τσάντες.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Γέφυρα της Χιλιετίας μονοπωλεί τον ορίζοντα της Ποντγκόριτσα

Ποντγκόριτσα by locals

Η Ποντγκόριτσα αλλάζει όψη κάθε μέρα, καθώς καινούργια κτίρια σύγχρονης αισθητικής εμφανίζονται παντού στην πόλη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το μότο θα ξαναγίνει περιοδεύουσα εγκατάσταση, όπως ήταν και πριν.

Αντίο, «I Amsterdam»

Ο δήμος αφαίρεσε τα χαρακτηριστικά κόκκινα και λευκά γράμματα μπροστά από την πλατεία του Κρατικού Μουσείου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Σούρουπο στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, με θέα στη γέφυρα Oakland Bay

Σαν Φρανσίσκο by locals

Tο πιο νόστιμο μπουρίτο των ΗΠΑ, το μαγαζί με τα 2.000 περιοδικά και μια Κυριακή για ζωόφιλους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Οι σημερινοί κάτοικοι κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη του τόπου και δεν στολίζουν ποτέ πριν από την επέτειο της 13ης Δεκεμβρίου

Καλάβρυτα: Όχι μόνο σκι

Eνα τουριστικό κεφαλοχώρι που συνεχώς εκσυγχρονίζεται με πολλά και καλά ξενοδοχεία, καινούργια ή πρόσφατα ανακαινισμένα. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Παρασκευάζοντας monjayaki

Οι γεύσεις του Τόκιο

Η γαστρονομική σκηνή του Τόκιο κινείται με την ταχύτητα του φωτός: υπολογίζεται ότι τα εστιατόρια στην πόλη ξεπερνούν τα ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Αν πιστεύετε ότι το Μαρόκο είναι επικίνδυνος προορισμός, θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο.

Ταξίδι χωρίς φόβο

Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μιας φυσικής καταστροφής, κάντε σχέδια για τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα Εμιράτα ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X