ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:04
 

Αναβιώνουν ήθη, έθιμα και παιχνίδια στα χωριά

Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο σε πολλές γωνιές της μεγαλονήσου

Newsroom K

Το Πάσχα είναι πολύ όμορφο και παραδοσιακό στα χωριά της Κύπρου, αρκεί να ξέρεις που θα πας και τι θα κάνεις. Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο σε πολλές γωνιές της μεγαλονήσου, ενώ σε αρκετά χωριά αναβιώνουν ήθη, έθιμα και παιχνίδια που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Στο Ακάκι η ομάδα νέων της αναπτυξιακής εταιρείας Ακακίου αναβιώνει παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία της Κοινότητας. Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μετά το πασχαλινό τραπέζι με γαϊδουροδρομίες και ακολούθησαν οι διαγωνισμοί χελωνοδρομιών, σακουλοδρομιών, αβγοδρομιών, σχοινιού και δύναμης καθώς και παραδοσιακά παιχνίδια όπως βούφα, κάμηλος και ζίζιρος. Τη Δευτέρα του Πάσχα το πρόγραμμα ξεκινά νωρίς το απόγευμα με ποδηλατοδρομίες και τον γύρο του χωριού από μικρούς και μεγάλουςμ ενώ μετά ακολουθούν παιχνίδια, παραδοσιακά και σύγχρονα, για μικρούς και μεγάλους όπως το μιτσοκαμμητό, τα χαρτώματα, οι μπαλονομαχίες, τρίλιζα κ.ά και καταλήγει στο παραδοσιακό παιχνίδι δοιτζίμιν

Στον Καλοπαναγιώτη φέτος το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποδήμων διοργανώνουν αρκετές εκδηλώσεις. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στολίστηκε ο Επιτάφιος και το βράδυ τον πλαισιώνει Στρατιωτικό Άγημα και ψάλλετε ο Επιτάφιος Θρήνος. Στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του Επιταφίου από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας προς τη Μονή Λαμπαδιστή. Το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν από το πρωί το ομοίωμα του Ιούδα στο σπίτι του Κούλη Κακουλλή και στη συνέχεια διαπομπεύεται και τοποθετείται στο χώρο της Λαμπρατζιάς. Το μεσημέρι βάφουν τα αβγά στην κατοικία της γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου και υποδέχονται το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσύλημα στη Μονή του Λαμπαδιστή. Τη Δευτέρα του Πάσχα από το μεσημέρι ξεκινούν τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως ο ζίζιρος, οι σακουλοδρομίες, οι αβγοδρομίες, το σχοινί και άλλα στο προαύλιο της Μονής Λαμπαδιστή, όπου προσφέρεται κρασί, ζιβανία, κόκκινα αβγά και φλαούνες, ενώ λίγο αργότερα προσφέρονται λουκουμάδες κοντά στο ενετικό γεφύρι δίπλα στο ποτάμι.

Στην Ευρύχου το κέντρο Νεότητας του χωριού αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα παραδοσιακά και πασχαλινά παιχνίδια όπως αβγουλοδρομίες, σακουλοδρομίες, ζίζιρος, βασιλιτζιά και διτζίμιν, ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα διοργανώνονται αθλοπαιδιές όπως πετόσφαιρα, ποδοσφαιράκι και πέναλτι.

Στο Παλιομέτοχο το απόγευμα της Κυριακής και της Δευτέρας παίζουν τράβηγμα του σχοινιού, καμήλες, ζίζιρο, λιτζίμη σακκουλοδρομίες, αβγουλοδρομίες, μαντήλι και προσφέρονται δωρεάν φλαούνες, χυμοί, νερά και μπίρες.

Στο Πολιτικό επίσης αναβιώνουν Κυριακή και Δευτέρα παραδοσιακά παιχνίδια όπου εκτός από τα προαναφερθέντα παίζουν και το τοπικό παιχνίδι Βοσκός, ενώ την Τρίτη του Πάσχα νωρίς το απόγευμα στο γήπεδο του χωριού θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ Παντρεμένων και Ελεύθερων.

Στο Μιτσερό ο Λαογραφικός Όμιλος σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, διοργανώνουν την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα παραδοσιακά παιχνίδια όπως μαντήλι, περβόλι, ζίζιρο, συτζιά κ.ά., και διαγωνισμούς όπως αβγοδρομίες, σακουλοδρομίες, σχοινί και δοιτζίμιν κ.ά.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Στο Κοιλάνι φέτος, επηρεασμένοι από τη δημοφιλία του τηλεοπτικού Survivor, ετοιμάζονται για τη δική τους version... Τη Μ. Παρασκευή έγινε η Ακολουθία του Εσπερινού και η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού, ενώ μικρές κυρίες ντύθηκαν Μυροφόρες. Οι χωριανοί ανάψαν λαμπρατζιές στους δρόμους και ράντισαν με ροδόσταμο. Το Μ. Σάββατο το πρωί ετοίμασαν τη λαμπρατζιά και το μεσημέρι προγραμμάτισαν «αγώνες φούρπο στο γήπεδο τζιαι διαγωνισμούς στην πλατεία». Την Κυριακή του Πάσχα στο γήπεδο του χωριού χορεύουν και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια και συνέχεια διοργανώνουν διαγωνισμό τόμπολας. Τη Δευτέρα του Πάσχα ετοιμάζονται για το δικό τους Survivor κι όποιος αντέξει…

Στην Κυπερούντα, όπως κάθε χρόνο, κρατούν την παράδοση και διοργανώνουν παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες για όλους. Την Κυριακή του Πάσχα από νωρίς το απόγευμα ξεκινούν με παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία, ακολουθεί θεατρικό σκετσάκι και μετά τόμπολα, ενώ την Τρίτη του Πάσχα οργανώνεται στο Κοινοτικό Στάδιο Τουρνουά 7 καθ' ομάδα εις μνήμη Γεώργιου Αλεξάνδρου.

Και στο Πελέντρι το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων αναβιώνουν παραδοσιακά παιχνίδια. Την Κυριακή μετά το πασχαλινό τραπέζι στο Πολιτιστικό Κέντρο ετοιμάζονται για σακκουλοδρομίες και αβγουλοδρομίες, που θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα μαζί με τράβηγμα σχοινιού, μαντήλι, βασιλιτζιά, καθαρογλωσσιές και κρεμαστάρι με λουκούμι.

Γεμάτο εκδηλώσεις είναι και η Λόφου που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου με το Κέντρο Νεότητας. Τη Μ. Παρασκευή η χορωδία της Μ. Θεοφάνους και του Γιάννου Παναγιώτου έψαλλε Εγκώμια της Παναγίας και στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού. Το Μ. Σάββατο έγινε η Πρώτη Ανάσταση και ο Καλός Λόγος και την Κυριακή του Πάσχα ο Εσπερινός της αγάπης. Τη Δευτέρα το μεσημέρι ξεκινώντας από την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου γίνεται περιδιάβαση με βιολιά και λαούτα στα δρομάκια του χωριού, όπου καταλήγουν στο Δημοτικό Σχολείο Λόφου για να ξεκινήσουν τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια: σακουλοδρομίες, γαουροδρομίες, αβγουλοδρομίες, σχοινί και μαντηλάκι. Παράλληλα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Προσωπικού Α.Η.Κ. Λάρνακας- Αμμοχώστου-Δεκέλειας ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ προσφέρονται δωρεάν λουκουμάδες και στο τέλος διεξάγεται διαγωνισμός τόμπολας.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στα Λεύκαρα τιμώντας την παράδοση ετοιμάζονται για τη Δευτέρα του Πάσχα στην αυλή του σχολείου του χωριού για παιχνίδια όπως αβγοδρομίες, σακκουλοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, καττόμουγια, μήλα-γερμανικό, σχοινάκι κ.ά. προσφέροντας δωρεάν σούβλα και κρασί, ενώ στο χώρο το Κέντρο Νεότητος Λευκάρων, παρασκευάζει κρέπες και ροφήματα.

Στο χωριό Οδού τέλος, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή και τη Δευτέρα το μεσημέρι με παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Αν πιστεύετε ότι το Μαρόκο είναι επικίνδυνος προορισμός, θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο.

Ταξίδι χωρίς φόβο

Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μιας φυσικής καταστροφής, κάντε σχέδια για τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα Εμιράτα ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η εντυπωσιακή Notre-Dame de la Garde «εποπτεύει» το παλιό λιμάνι

Mασσαλία: Έγινε αγνώριστη

Έπειτα από μία δεκαετία εντατικών εργασιών η μεταμορφωμένη πλέον Μασσαλία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η θέα στην πόλη από τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα

Μόσχα by locals

Ένας δρόμος-κόσμημα, το μουσείο των κοσμοναυτών και γκουρμέ εμπειρίες σιβηρικής έμπνευσης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο Ρωμαίικος Γιαλός εκπέμπει αρχοντιά

Τα δώρα της Λήμνου

Μια τεράστια πεδιάδα είναι η Λήμνος με το μεγαλύτερο ύψωμά της να φτάνει με το ζόρι τα 450 μέτρα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Βόλτα στο γραφικό Κιόνι

Εμπειρία Ιθάκης

Καταπράσινα χαμηλά βουνά, ονειρεμένοι κόλποι και δεκάδες κρυφές παραλίες, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Εξερευνήστε την ανέγγιχτη φύση της, την τοπική κουλτούρα της Σκωτίας

Η ασυμβίβαστη Σκωτία

Μπορεί η Σκωτία να είναι μια μικρή χώρα αλλά τα έχει όλα: χρώματα, τοπία, αρχιτεκτονική, ατμόσφαιρα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην Εθνική Πινακοθήκη θα δείτε έργα μεγάλων Γεωργιανών εικαστικών, όπως ο Niko Pirosmani

Τιφλίδα by locals

Γνωρίστε τους ζωγράφους της Γεωργίας, ένα παλιό ξενοδοχείο που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και τα υπέροχα εθνικά φαγητά ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ