ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιφυλάξεις ΗΠΑ: «Δεν έχουμε δει αποδείξεις» - Νέο μπαράζ διπλωματικών επαφών μετά τη συνάντηση Πούτιν-Σολτς

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να ανακοινώνει μερική απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα,

Kathimerini.gr

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να ανακοινώνει μερική απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα, χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για σαφή κίνηση αποκλιμάκωσης. Τα κράτη της Δύσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ενώ είχαν προηγηθεί νέες προειδοποιήσεις για άμεση απειλή.

20:15 - Διάγγελμα Μπάιντεν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν θα προβεί σήμερα σε μια δήλωση, στις 22.30 τοπική ώρα, σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε μια μερική απόσυρση των δυνάμεών της που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει από τον Λευκό Οίκο «μια σύντομη δήλωση σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Θα επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διπλωματικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι η καλύτερη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί, όμως είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο», διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος.

19:40 - Ο Λαβρόφ κάλεσε τον Μπλίνκεν σε έναν ρεαλιστικό διάλογο για τα ζητήματα ασφαλείας, χωρίς επιθετική ρητορική

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον και κάλεσε τον ομόλογο του σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος.

«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων επαφών σε διαφορετικά επίπεδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως και ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

19:20 - Νέα τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είχε νέα τηλεφωνική επαφή με το Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους, το Σάββατο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή».

18:50 - Παρίσι: Τα λόγια είναι καλά, οι πράξεις είναι ακόμα καλύτερες

Η Γαλλία κάλεσε τη Ρωσία να περάσει από τα «λόγια» στις «πράξεις», μετά τη διαταγή που έδωσε η Μόσχα σε ρωσικές μονάδες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ουκρανική σύνορα, να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

«Παρατήρησα εδώ και κάποιες ώρες ορισμένες διακυμάνσεις του συναδέλφου μου (Σεργκέι) Λαβρόφ και του υπουργού Άμυνας (Σεργκέι) Σοϊγκού σχετικά με την επανάληψη του διαλόγου και με την ενδεχόμενη απόσυρση ορισμένων στρατιωτικών μονάδων», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Τα λόγια, είναι καλά. Αναμένουμε τις πράξεις. Εάν οι πράξεις γίνουν, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

18:20 - Ουκρανία: Κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπουργείου Άμυνας και τραπεζών

Το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας ανέφερε σήμερα πως οι ιστότοποι του υπουργείου Άμυνας της χώρας και των τραπεζών Privatbank και Oshadbank δέχθηκαν επίθεση από χάκερς, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας υποστηρίζει ότι η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αναρτήθηκε μήνυμα στην κεντρική σελίδα το οποίο αναφέρει ότι ο ιστότοπος ήταν υπό συντήρηση.

18:00 - Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ χαρακτήρισε πληροφοριακή τρομοκρατία την υστερία της Δύσης περί «εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

17:40 - Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ είπε πως η Ρωσία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποκλιμάκωση με την Ουκρανία, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων, καθώς μέχρι τώρα έχει πει μόνο λόγια.

«Κάθε πραγματικό βήμα προς την αποκλιμάκωση θα ήταν λόγος για ελπίδα», τόνισε.

17:30 - Την απόφαση της Ρωσικής Δούμας να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος για την αναγνώριση των αποσχισθείσων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ καταδικάζει η ΕΕ, όπως αναφέρει σε tweet του, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρει ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση της Ρωσικής Δούμας να απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιφέρειες του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες. Αυτή η αναγνώριση θα αποτελούσε σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ».

17:01 Θετικά μηνύματα με αστερίσκους από Σολτς, Πούτιν - Ερωτηματικά Δύσης για τη «ρωσική αποκλιμάκωση»

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Σολτς, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη, σημείωσε ωστόσο ότι η ήπειρος είχε την εμπειρία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 90, ο οποίος –όπως υποστήριξε- ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.

«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα».

Ο Σολτς ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος».

Τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε.

15:15 Τι να περιμένουμε από τη συνάντηση Πούτιν - Σολτς στη Μόσχα – Ανάλυση GZERO

Πολλά θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τον Γερμανό καγκελάριο κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται πως όταν η προκάτοχος του Σολτς στην καγκελαρία, Άνγκελα Μέρκελ, είχε επισκεφθεί το Σότσι το 2007 για να συναντήσει από κοντά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο τελευταίος είχε φέρει στη συνάντηση και τον σκύλο του, ένα μαύρο λαμπραντόρ ονόματι Κόνι, αν και γνώριζε πως η Μέρκελ φοβόταν τα σκυλιά, με κάποιους σχολιαστές τότε να υποστηρίζουν πως το έκανε επίτηδες, προκειμένου «να πάρει τον αέρα» της Γερμανίδας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Σολτς δεν είδε κανέναν σκύλο κατά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο. Κάθισε ωστόσο και εκείνος σε μεγάλη απόσταση από τον Πούτιν, στο περίφημο πια μακρόστενο τραπέζι στο οποίο έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρώσος ηγέτης.

Κατά τα λοιπά βέβαια, και με δεδομένους τους στενούς (ενεργειακούς, εμπορικούς) δεσμούς Ρωσίας – Γερμανίας, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σήμερα εάν οι κ.κ. Πούτιν και Σολτς θα κάνουν κάποια αναφορά στην απειλή των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 η έναρξη της λειτουργίας του οποίου ακόμη εκκρεμεί.

14:10 Άρχισε η συνάντηση Πούτιν-Σολτς

«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της.

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες κάθισαν σ' ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, ένα υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν προς ένα ρωσικό πρωτόκολλο.

Όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν καν αποβιβαστεί.

Γι' αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι συνήθως.

«Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, θα είναι «εκτεταμένες».

14:37 - Η Μόσχα επιβεβαιώνει την αποχώρηση δυνάμεων και καταλογίζει «υστερία» στη Δύση

Η διάταξη των Ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία. Πηγή: New York Times

 

Περίπου δύο ώρες μετά τις πρώτες πληροφορίες για απόσυρση στρατευμάτων, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την έναρξη αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «συνήθη διαδικασία» και καταγγέλλοντας την Δύση για «υστερία» γύρω από την «υποτιθέμενη επικείμενη εισβολή».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (...) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Στις δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις».

«Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε.

13:25 - Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με τον ΟΑΣΕ δεν θα υποκαταστήσουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Το να συζητηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα ήταν ενδιαφέρον αλλά δεν υποκαθιστά τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Χωρίς καμία πρόοδο στις τελευταίες, οι συζητήσεις στον ΟΑΣΕ δεν θα είχαν νόημα, δήλωσε ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

Ο Σ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία θα συνεχίσει το διάλογό της με τη Δύση για θέματα ασφαλείας και πως είναι έτοιμη για ξεχωριστές συνομιλίες σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε επίσης ως "πληροφοριακή τρομοκρατία" πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ είπε πως ο ΟΑΣΕ θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνομιλιών προκειμένου να αποτρέπονται κρίσεις όπως αυτή στην Ουκρανία και ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω διάλογος για την αντιπαράθεση.

"Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ανεπίσημη πλατφόρμα για ανοικτή πολιτική συζήτηση ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η οποία θα επιτρέψει τη συζήτηση μηχανισμών που θα σταματούν κρίσεις όπως η παρούσα", είπε ο Ζμπίγκνιεφ Ράου.

13:06 - Πολωνός ΥΠΕΞ για συνομιλίες με Λαβρόφ: Μπορεί να μικρύνει το χάσμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, τον κάνουν να πιστεύει ότι μπορεί να μικρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

13:01 - Πούτιν προς Σολτς: Προτεραιότητα η ενεργειακή συνεργασία με Γερμανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Γερμανία αποτελεί σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria. Επεσήμανε, δε, ότι η συνεργασία με τη Γερμανία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα.

12:55 Ρωσία: Ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς

Περισσότερα από 20 πλοία του βόρειο ρωσικού στόλου ξεκίνησαν ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

12:40 - Λαβρόφ: Συνεχίζουμε τον διάλογο, εφικτό να υπάρξει αποτέλεσμα
Η Μόσχα θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ τόνισε ότι είναι εφικτό να υπάρξει αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες.

12:26 - Φωτογραφίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε φωτογραφίες που απεικονίζουν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα να φορτώνονται σε σιδηροδρομικές πλατφόρμες μετά το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων στη νότια Ρωσία. Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι ορισμένες μονάδες που συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Φωτ. Russian Defense Ministry Press Service via AP.

12:12 - Πούτιν: Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή;

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ειρωνευόμενος τις ημερομηνίες που αναδεικνύονταν από τη Δύση για την εισβολή, ρώτησε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος»;

Παράλληλα, η Μόσχα αναφέρει ότι εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσύρονταν σταδιακά από τις θέσεις τους, όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια.

11:50 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Το Κίεβο και οι Δυτικοί εμπόδισαν «μια κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του οOυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για αποχώρηση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

11:43 Μαζική φυγή Ουκρανών ολιγαρχών με ιδιωτικές πτήσεις από το Κίεβο

Τουλάχιστον 20 πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών απογειώθηκαν την Κυριακή από το αεροδρόμιο του Κιέβου, μεταφέροντας Ουκρανούς ολιγάρχες μακριά από ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης ρωσικής εφημερίδας Moscow Times.

11:36 - Ανακάμπτουν Χρηματιστήριο και διεθνείς αγορές μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης

Βελτιωμένο είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να αντιδράει μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση και να προσπαθεί να κινηθεί προς το τεχνικό σημείο των 960 μονάδων, έχοντας ως σύμμαχο τις ξένες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,95% και διαμορφώνεται στις 959,57 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (950,70 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 953,31 έως 962,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 25 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο ημίωρο.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι αντιδράει στις διευρυμένες απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, όπου ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 2%, εν μέσω των ανησυχιών για άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα, ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος τείνει αποκλιμακούμενος, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί απόσυρσης ορισμένων στρατευμάτων από την περιοχή των συνόρων. Βέβαια, η Δύση υποδέχεται τις εν λόγω πληροφορίες με αρκετή επιφύλαξη.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι βελτιωμένο και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και τον γερμανικό δείκτη DAX να αυξάνονται κατά 1%. Ανοδικά κινούνται και τα προ-συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση