ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

2023: Οι νικητές και οι χαμένοι της χρονιάς που φεύγει

Πώς εξελίχθηκε το έτος για κάποιους από τους ισχυρούς της υφηλίου.

Από τη Ρωσία ως τη Βενεζουέλα και από το Ισραήλ ως την Ινδία, τις ΗΠΑ και το Πακιστάν, το 2023 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα έντονων εξελίξεων μέσα από τις οποίες άλλοι ευνοήθηκαν και άλλοι όχι.

Οι νικητές

Πούτιν

(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Τα πράγματα απέχουν πολύ από το να μπορούν να θεωρηθούν ιδανικά για τον 71χρονο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ΝΑΤΟ είναι σήμερα ισχυρότερο από ό,τι ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και η ρωσική οικονομία, στον αντίποδα, περισσότερο αδύναμη. Ωστόσο, εάν συγκριθεί με το 2022 που είχε προηγηθεί, το 2023 ήταν σαφώς καλύτερο για τον Ρώσο πρόεδρο. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να εντυπωσιάσει· οι προσπάθειες των Δυτικών να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου υποχώρησαν· ενώ ακόμη και η αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν φάνηκε, τελικώς, να ενισχύει τον ίδιο τον Πούτιν ο οποίος βλέπει πια τη δυτική στήριξη προς την Ουκρανία να συναντά εμπόδια και τον Τραμπ να οδεύει προς τον Λευκό Οίκο.

Τραμπ

(AP Photo/Charlie Neibergall)

Ο 77χρονος Ντόλαντ Τραμπ έγινε το 2023 ο πρώτος στα χρονικά πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε βάρος του οποίου ασκείται ποινική δίωξη. Οι δικαστικές του περιπέτειες ωστόσο, αντί να υπονομεύσουν τη νέα προεδρική του υποψηφιότητα, την ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο. Ο Τραμπ προηγείται πια, διατηρώντας προβάδισμα δεκάδων ποσοστιαίων μονάδων, στις δημοσκοπήσεις για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024.

Η Ινδία του Ναρέντρα Μόντι


(AP Photo/Manish Swarup)

Η Ινδία ξεπέρασε φέτος την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, υπερασπίστηκε τον τίτλο της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία, ενώ έστειλε ακόμη και διαστημόπλοιο στο φεγγάρι. Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατάφερε, με εφαλτήριο την ινδική προεδρία της G20, να τοποθετηθεί στη διεθνή σκηνή ως ζωτικής σημασίας διπλωματικός γεφυροποιός ανάμεσα στις πλούσιες χώρες της G7 από τη μία πλευρά και τις αναδυόμενες χώρες του Παγκόσμιου Νότου από την άλλη. Ο 73χρονος Μόντι υποδέχεται πια το – εκλογικό για την Ινδία – 2024, βλέποντας την επιρροή του στο εξωτερικό να ενισχύεται και τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό να ανεβαίνει.

Ο Νικολάς Μαδούρο

Το 2023 ήταν μια μάλλον καλή χρονιά για τον 61χρονο πρόεδρο της Βενεζουέλας ο οποίος είδε, ξαφνικά, τη θέση του να ενισχύεται. Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο άλλοτε αντίπαλός του δηλαδή για την προεδρία, είδε τη δική του δυναμική να «ξεφουσκώνει» και τη στήριξη στο πρόσωπό του να χάνεται. Όσο για τους Αμερικανούς, προκειμένου να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου εκείνοι ήραν κάποιες από τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στον κρατικό μηχανισμό του Μαδούρο ο οποίος έχει από την πλευρά του δεσμευθεί ότι θα πάει σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές το 2024. Προτού τελειώσει το 2023, ο Μαδούρο είχε πια πάρει τέτοιο «αέρα» ώστε να απειλεί ακόμη και να εισβάλει στρατιωτικά στη γειτονική της Βενεζουέλας, Γουιάνα.

Οι ηττημένοι

Ο Νετανιάχου

(AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool)

Ο 74χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στην πρωθυπουργία του Ισραήλ στα τέλη του 2022, παρά τις νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος του, πλην όμως έκτοτε τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για εκείνον. Ολόκληρο το περασμένο καλοκαίρι ο Νετανιάχου το πέρασε βλέποντας πλήθη Ισραηλινών να διαδηλώνουν ενάντια στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που εκείνος και η κυβέρνησή του προωθούσαν, μια μεταρρύθμιση η οποία, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές της, υπονομεύει την ισχύ και την ανεξαρτησία της ισραηλινής δικαιοσύνης. Εν συνεχεία ωστόσο, ήρθαν οι πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, να βυθίσουν βίαια την ηγεσία του Νετανιάχου σε μια πρωτοφανή κρίση. Έκτοτε, από τον περασμένο Οκτώβριο και έπειτα, το Ισραήλ πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με διακηρυγμένους στόχους την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της παλαιστινιακής οργάνωσης. Η πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρεί, ωστόσο, ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί.

Ο Ίμραν Χαν

(AP Photo/K.M. Chaudary, File)

Ο εξαιρετικά δημοφιλής πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο οποίος είχε ανατραπεί έπειτα από πρόταση μομφής το 2022, αντί να επιστρέψει στην εξουσία φέτος όπως πολλοί ανέμεναν, οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο 71χρονος Χαν φυλακίστηκε τον Αύγουστο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες ο ίδιος και οι οπαδοί του αποκηρύσσουν ως ψευδείς, ενώ και οι εκλογές που υποτίθεται ότι θα τον βοηθούσαν να επιστρέψει στην εξουσία αναβλήθηκαν για τον επόμενο χρόνο. Οι νομικές περιπέτειες με τις οποίες εκείνος βρίσκεται αντιμέτωπος μπορεί, τελικώς, να μην του επιτρέψουν καν να θέσει υποψηφιότητα. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει ένας από δημοφιλέστερους πολιτικούς στο Πακιστάν και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να τον δούμε κάποια στιγμή να επιστρέφει.

Πηγή: Gzero

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κόσμος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση