ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευθείες απειλές Βαυαρίας κατά Βερολίνου

Kathimerini.gr

Εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο απειλεί να προσφύγει το κρατίδιο της Βαυαρίας εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της χώρας και αν δεν πετύχει τη μείωση των αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για μία ενέργεια που υποδαυλίζει περαιτέρω την ένταση στην αντιπαράθεση για το προσφυγικό, καθώς εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ πιέζει για τη θέσπιση πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στη χώρα μέσα στο 2016. Σε επιστολή του προς τη Μέρκελ, που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας, ο Ζεεχόφερ ζητάει αποτελεσματικούς συνοριακούς ελέγχους, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Πάντως, τα δημοσιεύματα για την απομόνωσή της πληθαίνουν στον γερμανικό Τύπο και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel μιλάει πλέον ανοιχτά για πραξικόπημα εναντίον της. «Στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ συζητείται το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης χωρίς τη σημερινή καγκελάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ επέτρεψε στον υπουργό Μεταφορών του, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, να ασκήσει δημοσίως κριτική στη Μέρκελ. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ταμπού... Το σενάριο για ένα πραξικόπημα δεν έχει γραφτεί ακόμη, αλλά τα πρώτα σχέδια υπάρχουν. Ο Ζεεχόφερ θέλει να πιέσει τη Μέρκελ μέχρις ότου αλλάξει την πολιτική της. Δεν θέλει να την αποπέμψει από τον θώκο της, αλλά αν δεν κινηθεί, κάποιοι στη συντηρητική παράταξη μπορούν πλέον να διανοηθούν ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης. Αυτό που εκπλήσσει τους επικριτές της εξίσου με το άνοιγμα των συνόρων είναι η επιμονή της στην ίδια πολιτική. Ούτε οι επιθέσεις στο Παρίσι, ούτε εκείνες στην Κολωνία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ούτε καν οι προειδοποιήσεις των ενοχλημένων κομματικών συντρόφων της δεν την ενθάρρυναν να επανεξετάσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων» έγραψε το περιοδικό.

Στις πρόσφατες ανησυχίες ήρθε να προστεθεί η υπόθεση βιασμού ενός 13χρονου κοριτσιού, ρωσικής καταγωγής, που τείνει να λάβει διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου. Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη γερμανική Αστυνομία ότι προσπαθεί να αποσιωπήσει το συμβάν για λόγους πολιτικής ορθότητας, ισχυριζόμενο πως ο δράστης είναι πρόσφυγας. Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε ότι η Γερμανία προσπαθεί να «συγκαλύψει την πραγματικότητα με έναν πολιτικώς ορθό τρόπο στο όνομα της εσωτερικής πολιτικής». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν άλλες υποθέσεις σαν αυτή, συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές ότι δεν εξαφανίστηκε εθελοντικά (σ.σ. όπως ισχυρίζεται η γερμανική αστυνομία) για 30 ώρες». Το σχόλιό του αφορούσε στα δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ένα 13χρονο κορίτσι απήχθη στο Βερολίνο την 11η Ιανουαρίου από «αραβικής καταγωγής άνδρες» και βιάστηκε επανειλημμένα για περίοδο 30 ωρών.

Μετανάστες θέλουν οι επιχειρήσεις

Οι μισές και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία πιστεύουν ότι η μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα θα καλύψει την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού προσωπικού και οι περισσότερες εξ αυτών είναι πρόθυμες να προσλάβουν πρόσφυγες. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η Ernst & Young και σύμφωνα με την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι κυρίως οικογενειακές και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια ειδικευμένων εργατών είναι το πιο πιεστικό τους πρόβλημα. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις λένε πως δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα εργατικά χέρια και το 49% από αυτές εκτιμά ότι η έλλειψη αυτή περιορίζει τα κέρδη τους. Υπολογίζεται ότι σε εθνικό επίπεδο οι επιχειρήσεις υπολείπονται κατά 326.000 εργάτες, με αποτέλεσμα οι απώλειες κερδών να φτάνουν τα 45,9 δισ. ευρώ. Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την έλευση των προσφύγων στη χώρα και το 85% δηλώνει έτοιμο να προσλάβει έναν αιτούντα άσυλο.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η εισροή μεταναστών θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας οι πρόσφυγες. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Bundesbank, είχε προειδοποιήσει ότι πολλοί από τους νεοαφιχθέντες θα δυσκολευθούν να βρουν δουλειά λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και της έλλειψης προσόντων. Οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργατικό δυναμικό είναι αυτές στον κατασκευαστικό και στον ενεργειακό τομέα και όσες έχουν έδρα στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσληψη προσφύγων είναι ότι δεν ξέρουν να μιλούν γερμανικά, κατέληξε η έρευνα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οκταπλασιάστηκαν στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας τα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και άσκησης βίας σε βάρος προσφύγων. Από αγκυλωτούς σταυρούς σε κοιτώνες αιτούντων άσυλο μέχρι επιθέσεις στους καταυλισμούς αυτούς, απειλές αλλά και σωματική βία είναι τα πάνω από 210 περιστατικά που καταγράφηκαν το 2015 έναντι 25 το 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ