ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ & Αγγλία κατασκόπευαν το Ισραήλ από το Τρόοδος

Το πρόγραμμα υποκλοπής με την κωδική ονομασία «Anarchist» λειτουργούσε από το 1998

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σπάσει τους κωδικούς των ισραηλινών κατασκοπευτικών drone που επιχειρούσαν στη Μέση Ανατολή και υπέκλεπταν τις εικόνες των αναγνωριστικών πτήσεων για περισσότερο από μία εικοσαετία, σύμφωνα με ντοκουμέντα που δημοσιεύονται σήμερα στον διεθνή Τύπο.

Αναφορές στη γερμανική Der Spiegel αλλά και το αμερικανικό Time, αποδίδουν τις πληροφορίες σε ντοκουμέντα που είχε διαρρεύσει ο ίδιος ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός υπάλληλος της NSA, που το 2013 είχε διαρρεύσει εκατομμύρια ντοκουμέντα σχετικά με επιχειρήσεις παρακολούθησης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα που έστελναν τα κατασκοπευτικά drone στους Ισραηλινούς χειριστές τους.

Το πρόγραμμα υποκλοπής με την κωδική ονομασία «Anarchist» (Αναρχικός), λειτουργούσε από το 1998 με βάση επιχειρήσεων στα ορεινά της Κύπρου. Από την ίδια βάση στη Μεγαλόνησο, οι δύο χώρες κατασκόπευαν και τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας.

Το χακάρισμα εξασφάλιζε σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο «μία εικονική θέση στο πιλοτήριο» των ισραηλινών drone. Μάλιστα σε μία αναφορά του 2008, η NSA φαίνεται να «καυχιέται» πως μπορούσε να υποκλέψει εικόνα και μέσα από τα πιλοτήρια των ισραηλινών μαχητικών τύπου F-16.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις επίμαχες αναφορές, ενώ ακόμη και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που είναι υποκείμενα σε στρατιωτική λογοκρισία, αναπαρήγαγαν μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των αναφορών, την Παρασκευή.

Οι διαρροές αυτές αναμένεται να πλήξουν το εξαγωγικό εμπόριο drone του Ισραήλ που κατασκευάζει και εξάγει το 40% των drone παγκοσμίως, έχοντας συνάψει συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων με χώρες όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X