ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε «κρίσιμο» σημείο οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός Κάμερον ελπίζει σε συμφωνία με τους εταίρους

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές που επιθυμεί η Βρετανία στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών βρίσκονται σε «κρίσιμο» σημείο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός Κάμερον ελπίζει σε συμφωνία με τους εταίρους.

Σε δηλώσεις του μετά από επαφές με τους ηγέτες της Ρουμανίας και της Γαλλίας ο κ. Τουσκ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να χειριστούν «με προσοχή» την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «δύσκολες αλλά εξαιρετικά σημαντικές» διαπραγματεύσεις.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Είναι ώρα να αρχίσουμε να ακούμε ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου περισσότερο από τα δικά μας. Είναι φυσιολογικό σε μια διαπραγμάτευση οι θέσεις να σκληραίνουν, όσο πλησιάζουμε στην ώρα της κρίσης. Αλλά ο κίνδυνος χωρισμού είναι πραγματικός επειδή η διαδικασία είναι πράγματι πολύ εύθραυστη. Χειριστείτε την με προσοχή. Ό,τι σπάζει δεν ξανακολλάει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του πραγματοποιεί έναν τελευταίο γύρο επαφών πριν από το σύνοδο κορυφής, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιθυμεί συμφωνία στη σύνοδο επί της συμβιβαστικής πρότασης που έχει παρουσιάσει ο κ. Τουσκ, κάτι που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το λεγόμενο Brexit στα τέλη Ιουνίου.

Πάντως την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα πάνε μέχρι το τέλος», προσθέτοντας ότι βλέπει δύσκολη μια οριστική συμφωνία στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας.

Ωστόσο, πληροφορίες των Financial Times φέρουν τον κ. Κάμερον να θεωρεί πως μια συμφωνία είναι πιθανή. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Παρασκευής, δίνοντας στην ουσία το επίσημο έναυσμα για την προεκλογική εκστρατεία. Ένας σημαντικός αριθμός υπουργών και βουλευτών των Συντηρητικών αναμένεται να ταχθούν ανοιχτά υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση