ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συναγερμός στο Ντιγιάρμπακιρ για επικείμενες διαδηλώσεις των Κούρδων

Στόχος της κινητοποίησης είναι το τέλος της πολιορκίας της περιοχής Σουρ

Με δεκάδες σπίτια να έχουν παραδοθεί σε φλόγες σε Σίρνακ και Ντιγιάρμπακιρ, με τις συγκρούσεις των ανταρτών με τις δυνάμεις καταστολής να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και με τους Κούρδους να ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους αγνοώντας τα απειλητικά μηνύματα, η Τουρκία και το Κουρδιστάν προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Σε λίγες ώρες, χιλιάδες διαδηλωτές ετοιμάζονται να κατέβουν στους κεντρικούς δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, ύστερα από σχετικό κάλεσμα των κουρδικών κομμάτων και οργανώσεων. Στόχος της κινητοποίησης είναι το τέλος της πολιορκίας της περιοχής Σουρ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένες πάνω από 80 ημέρες ανθρώπινες ψυχές.

Ηγετικό ρόλο στη νέα κινητοποίηση έχει ο Σελαχαττίν Ντεμίρτας, ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Πριν από λίγο, οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τον κ. Ντεμίρτας με το σκεπτικό ότι παρασέρνει τους Τούρκους πολίτες σε εξέγερση. Αυτή τη στιγμή σχηματίζεται δικογραφία για τον κ. Ντεμίρτας, η οποία θα σταλεί στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για να δρομολογηθεί η άρση της ασυλίας του και σταδιακά η φυλάκιση του.

Την ίδια στιγμή, η «Κ» πληροφορείται ότι στο Σίρνακ και στο ιστορικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, δεκάδες οικίες και καταστήματα έχουν παραδοθεί σε φλόγες. Οι συγκρούσεις σε αυτές τις πόλεις, τα πυρά και οι οβίδες του στρατού έχουν προκαλέσει πυρκαγιές, οι οποίες παραμένουν ανεξέλεγκτες επειδή η πυροσβεστική δεν μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό για το αν εντός των οικιών και των καταστημάτων υπάρχουν ανθρώπινες ζωές ή όχι.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σε λίγο τερματίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στις κουρδικές επαρχίες, με την Άγκυρα να επανακτά τον έλεγχο των σημαντικών αστικών κέντρων. Επίσης, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο τελικός στόχος των Κούρδων, οι οποίοι γνωρίζουν ήττα στο στρατιωτικό-πολεμικό πεδίο, είναι μια γενικευμένη εξέγερση η οποία έχει ως εφαλτήριο βήμα την σημερινή βήμα και θα κορυφωθεί σταδιακά μέχρι την εορτή του Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου. Με βάση αυτή την υπόθεση, κυβέρνηση, νομαρχίες και δυνάμεις καταστολής, στις τοποθετήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι υποχρεωμένοι να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση