ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με εντάσεις και ερωτήματα θα άρχισει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

θα κληθούν οι ηγέτες να αποφασίσουν τι παραχωρήσεις μπορούν να κάνουν στην Τουρκία

Kathimerini.gr

Με εντάσεις και πολλά ερωτήματα θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα κληθούν οι 28 ηγέτες να αποφασίσουν τι παραχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν στην Τουρκία ώστε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Ενδεικτικό του πόσο πιεσμένος χρονικά βρίσκεται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ, είναι ότι η επιστολή που συνήθως στέλνει τους ηγέτες μερικές μέρες πριν από τη Σύνοδο με τα θέματα προς συζήτηση στάλθηκε μόλις χθες το απόγευμα. Ο κ. Τουσκ επέστρεψε χθες από την επίσκεψή του στη Λευκωσία και την Αγκυρα χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία, αφού την Τρίτη το βράδυ και δίπλα στον κ. Νταβούτογλου δήλωνε πως «είναι ξεκάθαρο πως ακόμα υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά να γίνει».

Συγχρόνως χθες το απόγευμα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 28 στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαπραγματεύονταν για ώρες το προσχέδιο συμφωνίας που θα αποτελέσει βάση προς συζήτηση σήμερα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το ποια θα είναι τα «αγκάθια» στη σύνοδο. Από τη μια οι Κύπριοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι βασικό πρόβλημα θα προκύψει με το τουρκικό αίτημα για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Η Κύπρος έχει παγώσει 5 ενταξιακά κεφάλαια από το 2009 και αυτά τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι που ζητεί και η Τουρκία να ανοίξουν. Για τη Λευκωσία η Αγκυρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που δεν είναι άλλες από την τήρηση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ο φόβος της κυπριακής πλευράς είναι να βρεθεί ο κ. Αναστασιάδης μόνος του αντιμέτωπος με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, τα οποία παρόλο που και τα ίδια μπορεί να έχουν ενστάσεις «κρύβονται» πίσω από τις κυπριακές.

Ο κ. Τουσκ στην επιστολή του συνδέει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί ξανά ένας τρόπος να ενεργοποιηθούν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, και όχι μόνο μέσα από τη μετανάστευση, αλλά υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο «αγκάθι», η επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής βίζας για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Η Τουρκία έχει ζητήσει έως τον Ιούνιο να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης αλλά όρος από την Κομισιόν είναι να ικανοποιήσει τα 72 προαπαιτούμενα που της έχουν επιβληθεί. Από το 2009 έχει ικανοποιήσει μόλις 37 και τις απομένουν άλλα 35 που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούνιο. Η Γαλλία αλλά και η Αυστρία αναμένονται να είναι οι πιο σκληρές σε αυτόν τον όρο, καθώς δεν θέλουν να δοθεί κανένα περιθώριο ευελιξίας στην Τουρκία.

Τρίτο πρόβλημα στη συμφωνία είναι το νομικό της πλαίσιο. Μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων αμφέβαλε κατά πόσο η συμφωνία ως προς το σκέλος της επανεγκατάστασης είναι νόμιμη, δηλαδή κατά πόσο είναι σύμφωνο με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους ότι για κάθε Σύρο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. απευθείας από την Τουρκία.

Καινούργιες οδοί

Στην επιστολή του ο κ. Τουσκ στους 28 ηγέτες πριν από τη Σύνοδο τονίζει και άλλο ένα σημείο που μπορεί να είναι δύσκολο στη σημερινή συζήτηση και αυτό είναι πώς θα βρεθούν τρόποι για να αποφευχθούν καινούργιες οδοί μεταναστών από την Τουρκία στην Ε.Ε. Συγχρόνως ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την πρακτική εφαρμογή των επιστροφών μέσα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και αν χρειαστεί με περαιτέρω απευθείας βοήθεια από τα κράτη -μέλη», καθώς και ότι η πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας που το βάρος της θα πέσει στην Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολη.

Handelsblatt: Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας ο Γιούνκερ

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με την Τουρκία θα καταλήξουμε τις επόμενες μέρες σε μια δεσμευτική συμφωνία, την οποία προετοιμάσαμε ήδη κατά την τελευταία σύνοδο», λέει ο λουξεμβούργιος πολιτικός προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι με την προτεινόμενη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία η ΕΕ καταπατά τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες: «Κάθε παράνομος μετανάστης θα περνά από ατομική διαδικασία ασύλου, η οποία θα διαρκεί μια εβδομάδα και κατά την οποία θα πρέπει να έχει πάντα το δικαίωμα έφεσης. Μόνον μετά (το πέρας αυτής της διαδικασίας) θα μπορεί να επαναπροωθείται στην Τουρκία».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αρκετά επιφυλακτικός: «Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να είναι και τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σταϊνμάιερ: Να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες

Την πολιτική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση στο προσφυγικό υπεραμύνεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ. «Μπορεί να υπάρξει μόνον μια ευρωπαϊκή λύση. Οι εικόνες από την Ειδομένη μας δείχνουν με δραματικό τρόπο που οδηγούν οι μονομερείς ενέργειες», λέει προς τη σημερινή Passauer Neue Presse, προσθέτοντας ότι η επικείμενη σύνοδος θα πρέπει να σημάνει το τέλος των μονομερών ενεργειών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η ευρωπαϊκή λύση προϋποθέτει «μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αφήνονται στα χέρια αδίστακτων διακινητών και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι».
Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει, όπως σημειώνει, να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελέγξιμες ποσοστώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ώστε να είναι και σε θέση να εφαρμόσει τις.

Διαβάστε Επίσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση