ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιστορική η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Κούβα-Μόλις κατέφθασε

Τουρίστες περπατούν δίπλα από αφίσα του Κουβανού προέδρου και του Ομπάμα

Kathimerini.gr

Νέα Ενημέρωση:

Tο έδαφος της Κούβας πάτησε λίγο πριν τις 22.30 (ώρα Ελλάδος) ο Μπαράκ Ομπάμα, συνοδευόμενος από τη συζυγό του Μισέλ και τις δύο τους κόρες, Μάλια και Σάσα σε μια ιστορική, από κάθε άποψη, επίσκεψη.

Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου, που προσγειώθηκε με το προεδρικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί» της Αβάνας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες αποκαταστάθηκαν χάρη στις προσπάθειες του Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο.

Κατά την τριήμερη παραμονή του στην Κούβα, ο Ομπάμα, ο οποίος είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα από το 1928 και έπειτα, θα συναντηθεί με τον Ραούλ Κάστρο, όχι όμως και με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας, Φιντέλ.
Λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο νησί της Καραϊβικής, ο Ομπάμα έγραψε στο Twitter ¿Que bolá Cuba? (Πώς πάει Κούβα), συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να ακούσει και να μιλήσει απευθείας με Κουβανούς πολίτες.

Η πιο σημαντική στιγμή της επίσκεψής του αναμένεται να είναι η ομιλία του την Τρίτη σε θέατρο της Αβάνας, η οποία θα μεταδοθεί και από την κουβανική τηλεόραση.

 

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Στην Κούβα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να επισφραγίσει μια προσέγγιση που θεωρούνταν για καιρό αδιανόητη και η οποία χαιρετίστηκε ομόφωνα σε όλο τον κόσμο.

Οταν το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειωθεί στην Αβάνα, δύο ημέρες έπειτα από εκείνο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και σχεδόν έναν αιώνα μετά την τελευταία επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου, ο Ομπάμα θα γυρίσει μια σελίδα στην Ιστορία των ΗΠΑ και θα προβάλει την εικόνα της πρώτης παγκόσμιας δύναμης στο σύνολο της Λατινικής Αμερικής. Στο ταξίδι του αυτό, στο οποίο θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους, τη Μάλια και τη Σάσα, θα έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

Αντίθετα, δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνομιλία του με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ραούλ, τον ιστορικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εξουσία εδώ και μια δεκαετία. Ο Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί με διαφωνούντες και με πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής, θα απευθυνθεί την Τρίτη σε όλους τους Κουβανούς με μια ομιλία που θα αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως εκείνη της 17ης Δεκεμβρίου 2014, οπότε είχε ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο άλλοτε εχθρικές χώρες.

Ο κατάλογος αυτών με τους οποίους θα έχει επαφές ο Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένων των διαφωνούντων, δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σχολίασε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Λευκός Οίκος. Την περασμένη Πέμπτη μια 76χρονη Κουβανή που προσκάλεσε τον Ομπάμα στο σπίτι της στην Αβάνα έλαβε απάντηση από τον Αμερικανό πρόεδρο, στην πρώτη επιστολή που «ταξίδεψε» απευθείας στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε Επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση