ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Κουρδιστάν οδεύει προς ανεξαρτησία

Ο Μασούτ Μπαρζανί αναφέρει ότιμέχρι τον Οκτώβρη θα διεξαχθεί δημοψήφισμα

 Το αυτόνομο Κουρδιστάν, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ομόσπονδου Ιράκ, οδεύει προς την ανεξαρτησία. Αυτό ανακοινώνει ο Πρόεδρος του, ο οποίος προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και αναφέρεται στην πιθανή ημερομηνία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Ο Μασούτ Μπαρζανί απευθυνόμενος στον κουρδικό λαό αφήνει να εννοηθεί ότι πλησιάζει η στιγμή για την ανακήρυξη της ανεξαρτησία τους Κουρδιστάν. Ο ίδιος θεωρεί ότι το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη, στο αυτόνομο Κουρδιστάν θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η δήλωση του κ. Μπαρζανί έρχεται την στιγμή που το αυτόνομο Κουρδιστάν αρνείται να στείλει νέους Κούρδους αξιωματούχους στην κεντρική κυβέρνηση της χώρας. Επίσης, έρχεται την στιγμή που ο ιρακινός στρατός ξεκινά επίθεση για την απελευθέρωση της Μουσούλης.

Οι ΗΠΑ και διάφορες δυνάμεις εξακολουθούν να τηρούν «αποστάσεις ασφαλείας» από το ενδεχόμενο της ανεξαρτοποίησης του Κουρδιστάν κυρίως εξαιτίας των ευάλωτων ισορροπιών στο εσωτερικό του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής.

Θορυβημένη η Άγκυρα

Η Άγκυρα δεν βιάζεται να υποστηρίξει ή να καταδικάσει τις νέες κινήσεις του κ. Μπαρζανί, με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση σε πολλά πεδία. Μόλις λίγες ημέρες πριν, ο κ. Μπαρζανί παρείχε υποστήριξη στην Άγκυρα στον πόλεμο κατά του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Ωστόσο, μια άλλη εξέλιξη, η οποία αφορά τους Κούρδους της Συρίας έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Άγκυρα.

Οι τουρκικές πηγές και ο τουρκικός τύπος μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες την είδηση ότι οι κουρδικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι τους ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους για μια επίθεση στην συριακή πόλη Τζαράμπλους, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η επίθεση πλέον είναι ζήτημα χρόνου.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι το δυτικό κομμάτι του Ευφράτη αποτελεί κόκκινη γραμμή για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Ακόμη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που οι Κούρδοι δεν λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.
Υπό την σκιά της τελευταίες εξέλιξη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αντίδραση της Άγκυρας ως προς τα πιθανά νέα βήματα των Κούρδων στην βόρεια Συρία.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση