ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άγκυρα: Αποχωρούν Τούρκοι καταδρομείς

Τούρκοι στρατιώτες σε επιφυλακή για μία ακόμα σύγκρουση στο Ντιγιαρμπακίρ

Οι σφοδρές συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα συνεχίζονται σε διάφορα κουρδικά αστικά κέντρα με αμείωτους ρυθμούς. Από το Χακάρι , το Ντιγιαρμπακίρ , το Μάρντιν και το Σιρνάκ φτάνουν ειδήσεις και πληροφορίες που κάνουν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις, θανάτους και τραυματισμούς. Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατεδαφίσει τα κατεστραμμένα αστικά κέντρα των κουρδικών επαρχιών και να οικοδομήσει νέες πόλεις με σχέδια που δίνουν προτεραιότητα στα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτές τις νέες πόλεις θα μεταφερθούν τουρκικοί και αραβικοί πληθυσμοί.

Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο για τη στέρηση της τουρκικής υπηκοότητας από πολίτες οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις και χτυπήματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Το κουρδικό κίνημα παρακολουθεί με προβληματισμό τις κινήσεις της Αγκυρας. Θεωρεί ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύντροφοί του οδηγούν στο χείλος του γκρεμού ολόκληρη την Τουρκία. Και με βάση αυτό το σκεπτικό, η κουρδική πλευρά ανεβάζει τον πήχυ και ανακοινώνει ότι ο βασικός στόχος της από τώρα και στο εξής είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η απομάκρυνση του κ. Ερντογάν και του κόμματός του από την εξουσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κουρδικό κίνημα δίνει το «πράσινο φως» για την είσοδο των ανταρτών του στις κουρδικές πόλεις, ώστε να παρέχουν υποστήριξη στις ομάδες «αυτοάμυνας» των Κούρδων.

Παράλληλα, προειδοποιεί για την επέκταση των συγκρούσεων σε ολόκληρη την Τουρκία και την έναρξη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Αντιμέτωπη με τις απειλές που εκτοξεύει η κουρδική πλευρά και τις συγκρούσεις που δεν έχουν τελειωμό στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, η Τουρκία επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα. Το προηγούμενο διάστημα, μονάδες της αστυνομίας και του στρατού από το δυτικό κομμάτι της Τουρκίας μεταφέρθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του στρατού. Η «Κ» πληροφορείται ότι το επιτελείο του στρατού ζήτησε ακόμη και από το επιτελείο του πολεμικού ναυτικού να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο. Από ό,τι φαίνεται, αυτές οι κινήσεις δεν θεωρούνται από το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «αρκετές» και ικανοποιητικές στην παρούσα φάση των συγκρούσεων. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο στρατός λαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία αφορά την Κύπρο.

Η μεταφορά

Ο τουρκικός στρατός μεταφέρει ένα τάγμα καταδρομέων από το βόρειο κομμάτι της Κύπρου στην Τουρκία. Το τάγμα αναπτύσσεται στην επαρχία Σιρνάκ, όπου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εξέγερση των Κούρδων. Στην εν λόγω επαρχία, όπως και σε άλλες κουρδικές πόλεις, το κουρδικό κίνημα πριν από λίγο καιρό έχει ανακοινώσει την αυτονόμηση των Κούρδων. Παράλληλα, οι Κούρδοι προχώρησαν στη δημιουργία των δικών τους αυτόνομων πολιτικών και δημοτικών δομών. Επίσης, δημιούργησαν τους πρώτους πυρήνες της κουρδικής πολιτοφυλακής. Στους δρόμους των κουρδικών πόλεων όπου συνεχίζονται οι μάχες, οι Κούρδοι αντάρτες μεταφέρουν την εμπειρία τους από τη Βόρεια Συρία και μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες να αντισταθούν στις επιθέσεις ενός σύγχρονου στρατού.

Η πληροφορία της μεταφοράς ενός τάγματος καταδρομέων από την Κύπρο στο Σιρνάκ επιβεβαιώθηκε και από το επιτελείο του τουρκικού στρατού. Ο τουρκικός στρατός σπεύδει να επιβεβαιώσει την τουρκική κοινή γνώμη ότι μόλις ολοκληρωθούν οι συγκρούσεις στην Τουρκία, ένα νέο τάγμα θα επιστρέψει στο νησί. Με αυτό τον τρόπο, το επιτελείο του στρατού αποσυνδέει τη νέα εξέλιξη από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η μεταφορά στρατευμάτων από το βόρειο κομμάτι του νησιού στην Τουρκία δεν είναι η μοναδική εξέλιξη με την οποία το κουρδικό ζήτημα αφήνει τον τελευταίο καιρό τη σκιά του στο κυπριακό πολιτικό προσκήνιο.

Υπάρχει και μια άλλη έκφανση του όλου ζητήματος, η οποία επηρεάζει την Κύπρο. Το τελευταίο διάστημα, ομάδες Γκρίζων Λύκων και Κούρδων συγκρούονται στις «πανεπιστημιουπόλεις» και στους δρόμους του βόρειου τμήματος του νησιού. Πριν από λίγες ημέρες, η «αστυνομία» έθεσε υπό κράτηση δεκάδες «φοιτητές», με το σκεπτικό ότι ήταν έτοιμοι να πυροδοτήσουν έναν «μίνι εμφύλιο» στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Οι συγκρούσεις των εθνικιστικών ομάδων με τους Κούρδους στην Κύπρο τείνουν πλέον να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση